Bonus malus 2022 – Så funkar elbilsbonusen

Elbil Tesla

Har du en miljöanpassad bil, t.ex. en elbil, som är satt i trafik efter den 1 juli 2018? Då kan du ha rätt att bli premierad med en miljöbonus. Systemet med Bonus malus kickade igång under år 2018 och var ett sätt att belöna människor som använde sig av miljövänligare bilar. För att få ta del av bonusen fanns dock en del krav som behövde uppfyllas, t.ex. koldioxidutsläpp till ett specifikt värde.

Bonus malus kommer dock inte bara med fördelar, utan även med nackdelar för den som inte har en miljöanpassad bil. Har du låga utsläpp av koldioxid får du en bonus, men har bilen höga utsläpp belastas du istället med en högre fordonsskatt. Målet med systemet är att se till att fler människor väljer fordon som är snällare mot miljön, vilket i sin tur kan hjälpa oss till en fossilfri vardag.

Bonus malus – krav och villkor

Funderar du på att köpa en laddhybrid eller elbil under 2022? Då vill du säkerligen veta hur och vad du behöver göra för att uppfylla kraven. Till att börja med kan en klimatbonus bara delas ut om din bil har ett lågt koldioxidutsläpp på maximalt 50 gram per kilometer. För 2021 är siffran 60 gram koldioxid per kilometer. Det är även viktigt att bilen inte har varit påställd förut och att den inte har bytt ägare. Vi rekommenderar att du besöker Transportstyrelsens hemsida för att läsa mer om vad som gäller. Kom ihåg att du även behöver registrera dina kontouppgifter, alternativt bankgiro- eller plusgirokonto för att du ska kunna få utbetalning.

Så förändras miljöbonusen för elbilar 2022

Att elbilar skulle bli så populära var det få som kunde tro, men sanningen är att miljöanpassade elbilar blev det självklara valet för många, vilket i sin tur gjorde så att budgeten för klimatbonusen 2021 tog slut, långt innan årsskiftet 2022. Inför 2022 har regeringen lagt fram ett nytt förslag gällande ändringar för bonussystemet. Det handlar inte bara om en ökad budgetproposition, utan också om strängare krav.

För dig som äger en elbil, hybrid eller laddhybrid innebär detta att kraven på koldioxidutsläpp blir mycket strängare. Istället för 60 gram koldioxid per kilometer är det nu 50 gram koldioxid som gäller. Även beloppet för den lägsta bonus du kan erhålla har sänkts. Inför 2022 är det 5 000 kronor som gäller, vilket blir en halvering av det belopp som utdelas idag. Maxbeloppet för elbil kommer att hamna på 70 000 kronor och för laddhybrider gäller ett maxbelopp på 20 000 kronor (tidigare 45 000 kronor).

Vanliga frågor och svar

Vilka bilar omfattas av Bonus malus?

Det finns flera olika typer av bilar som omfattas av klimatbonusen Bonus malus. Här har man räknat in alla nya personbilar i samtliga klasser (klass 1 och 2), men även lätta lastbilar såväl som lätta bussar.

Vad krävs för att man ska få bonus?

Om du uppfyller kraven för bonusen behöver du se till att skicka in en försäkran. Denna försäkran ska du skicka till Transportstyrelsen, men kom ihåg att vara ute i god tid. Försäkran ska ha nått Skatteverket inom 6 månader efter du har köpt din elbil eller laddhybrid. Transportstyrelsen kommer automatiskt att skicka ut en blankett till dig i samband med att du ställer på bilen.

Kan man få miljöbonus för leasing av elbil?

Nej. Om du leasar en bil är bilen inte din egen. Därför är det inte möjligt för dig att få bonusen, utan denne går således till leasinggivaren istället.

Varför infördes Bonus malus?

Miljöbonusen infördes för att öka andelen miljöanpassade fordon på vägarna och skynda på omställningen mot en fossilfri fordonsflotta. Genom att ge t.ex. elbilar och laddhybrider miljöbonus och öka beskattningen på fordon med höga koldioxidutsläpp skapas ytterligare incitament till att göra miljövänligare val.

Läs mer

Läs mer om Bonus malus-systemet på Transportstyrelsens webbplats.

Varukorg