Avdrag för Grön teknik 2023 – Vad gäller?

Grön teknik laddbox

För privatpersoner som installerar laddbox, solceller eller energilagring finns sedan 1 januari 2021 en skattereduktion – Grön teknik. Det gröna avdraget täcker 50% av kostnaden för material och arbete vid installation av laddbox. Nu har Skatteverket meddelat att avdraget fortsätter som vanligt 2023.

Vad ingår i skattereduktionen Grön teknik?

Grön teknik fungerar som ett grönt rotavdrag och täcker en del av kostnaden för material och arbete när du investerar i olika gröna tekniker hemma. Vilka typer av installationer som berörs av skattereduktionen och hur mycket ersättning du får kan du se nedan.

 1. Nätanslutet solcellssystem, 20% – För dig som installerar solceller på ditt hus.
 2. System för lagring av egenproducerad elenergi, 50% – För dig som installerar batterier.
 3. Laddningspunkt till elfordon, 50% – För dig som installerar laddbox till elbil.

Vad är nytt för Grön teknik 2023?

När du installerar solceller på ditt hus får du nu 20% skattereduktion. Detta har höjts från 15% som gällde tidigare år. Utöver det fungerar avdraget för grön teknik precis som innan. Detta gäller alla installationer som påbörjas och betalas tidigast 1 januari 2023.

Grönt avdrag på laddbox – Detta krävs

För att kunna utnyttja skatteavdraget finns det några krav du måste uppfylla.

Förutsättningar för dig som kund

 • Du skall äga huset eller lägenheten som laddboxen är avsedd till.
 • Boendet skall vara gjort för att bo i och därför inredas ändamålsriktigt. Installation av laddbox på garage eller andra småhus som tillhör ditt boende är också godkända för bidraget.
 • Tillräckligt stor del av din årliga kvot av skattereduktion genom grönt avdrag skall finnas kvar.
 • Du skall bo och betala skatt i Sverige.
 • Du måste stå på fakturan eller kostnaden.
 • Du skall vara över 18 år eller fylla 18 år under året.

Övriga krav

 • Laddbox och installation måste köpas av samma företag.
 • Laddboxen måste ha anslutningen Typ 2 eller CCS och vara förberedd för elmätning och debitering av elkostnad.

Alla våra laddboxar är godkända för grön teknik. Varje månad hanterar vi mängder med installationer som täcks av skatteavdraget så du kan vara trygg att hela processen görs med Grön teknik i beaktande.

Beställningar hos Laddboxbolaget efter 9 december 2022 går på Grön teknik 2023

För att laddbox och installation ska täckas av Grön teknik behöver den installeras och betalas under 2023. Detta medför att alla beställningar vi får in med installation efter 9 december kommer att betalas och installeras under 2023.

Om du väljer direktbetalning när du beställer kommer vi endast att reservera beloppet och vänta tills januari 2023 innan transaktionen görs. Allt för att du ska kunna ta del av skattereduktionen utan problem.

Du som kund kan beställa som vanligt

Grön teknik fortsätter som vanligt och du som kund behöver inte tänka på något i övergången. Du kan tryggt beställa laddbox med installation och få 50% avdrag, precis som tidigare.

Varukorg