Från 1 juli 2025 finns det nya regler från Boverket som syftar på att öka brandsäkerheten för batterilagring. Regelverket påverkar hur batterilager över 20 kWh får placeras. Den viktigaste nyheten är att stora batterilager måste placeras i en egen brandcell om de är inomhus.
Helst ska man placera batteriet utomhus, om batteriets tillverkare tillåter det. Det är en enkel lösning där man inte behöver fundera på en egen brandcell.
För en villaägare betyder det att om du planerar ett solcellsbatteri med mer än 20 kWh lagringskapacitet, behöver det installeras i ett särskilt avskilt utrymme (till exempel ett separat rum eller fristående förråd) om det ska stå inomhus. I den här artikeln går vi igenom vad reglerna innebär, när de börjar gälla, hur de påverkar dig som privatperson, och svarar på vanliga frågor.
När träder de nya reglerna i kraft?
Boverkets uppdaterade byggregler träder formellt i kraft 1 juli 2025
Reglerna är redan fastställda och publicerade, men fram till detta datum gäller en övergångsperiod då tidigare regler kan tillämpas. Det innebär att från sommaren 2025 måste nya installationer följa de nya kraven. Om du skickar in bygglovsansökan eller påbörjar en batteriinstallation efter 1 juli 2025 behöver du alltså uppfylla de nya brandsäkerhetskraven. (Notera: Reglerna kommer ur Boverkets projekt “Möjligheternas byggregler” och innebär en omstrukturering av brandskyddsreglerna. Syftet är inte att göra det krångligare för småhusägare, utan att förtydliga säkerhetsnivån i takt med att hemmabatterier blir vanligare.)
Gäller det redan nu?
Formellt börjar kraven gälla från 1 juli 2025. Om installationen av ditt batteri äger rum innan dess omfattas du alltså inte än av det nya kravet i lagens mening. Det kan ändå vara klokt att följa den nya standarden frivilligt för att framtidssäkra installationen. Försäkringsbolag och räddningstjänst kan också redan nu rekommendera att man följer de riktlinjer som snart blir obligatoriska.
Vad säger Boverkets nya regler om solcellsbatterier?
Kort sammanfattat: Stationära batterilager med en kapacitet över 20 kWh ska placeras i en egen brandcell och utrymmet ska förses med brandgasventilation Detta är den konkreta regeln som Boverket infört för att förbättra brandsäkerheten kring större energilager i byggnader.
Mer i detalj innebär det nya kravet följande:
Egen brandcell för batterier
Enligt de nya byggreglerna (BFS 2024:7) måste energilager över 20 kWh placeras i en brandcell avskild från övriga byggnaden.
Med andra ord ska ett stort batteri inte stå fritt i t.ex. ett vardagsrum eller garage som hänger ihop öppet med bostaden, utan i ett rum/utrymme som är avskilt med brandklassade väggar och dörrar. Syftet är att en eventuell brand i batteriet hålls innesluten i detta utrymme under en viss tid så att den inte sprider sig snabbt till resten av huset.
Brandgasventilation
Utrymmet där batteriet står måste ha möjlighet att ventilera ut brandgaser och värme vid en brand, exempelvis genom en öppning ut mot fria luften. Boverkets föreskrift listar uttryckligen att “utrymmen innehållande energilager med batterier med en kapacitet större än 20 kWh” ska ha brandgasventilation
I praktiken kan detta lösas med till exempel ett fönster eller en dörr direkt utomhus (detta kan räcka som brandgasventilation enligt branschen)
Poängen är att brandrök och explosiva gaser ska kunna ledas ut istället för att ansamlas inomhus, vilket minskar risken för explosion och underlättar släckning.
Brandsluss vid anslutning till bostad
Om batterirummet har en dörr eller passage som vetter mot husets invändiga utrymningsväg (t.ex. en korridor eller trappa), kan det krävas en så kallad brandsluss. En brandsluss är i princip en liten sluss med två dörrar – en extra dörr mot utrymningsvägen – för att hindra att rök tränger ut i husets flyktvägar
Detta krav aktualiseras framförallt om batteriets rum står i direkt förbindelse med andra delar av huset där människor kan behöva passera vid brand. Genom en brandsluss får man en extra barriär av skydd. (Undantag finns om det intilliggande utrymmet inte används varaktigt av personer, men i en villa är det enklast att räkna med att brandsluss behövs om batterirummet mynnar inomhus).
Gränsen på 20 kWh syftar på total kapacitet
Notera att gränsen på 20 kWh avser den totala lagringskapaciteten i ett utrymme, inte per enskilt batteri.
Du kan alltså inte kringgå kravet genom att ställa flera mindre batterier tillsammans – om summan av deras kapacitet överstiger 20 kWh i samma rum, gäller regeln. Till exempel har de flesta vanliga solcellsbatterier en kapacitet under 20 kWh. Men har du t.ex. två 15 kWh-batterier som står intill varandra (totalt 30 kWh) överskrider du gränsen och då krävs en brandcellslösning. Däremot är ett ensamt batteri på 15 kWh under gränsvärdet och omfattas inte av kravet.
Hur ska jag tänka som villaägare?
För dig som villaägare med solceller som antingen har eller funderar på batterilagring så har placering av batterierna blivit viktig att tänka på, om den totala kapaciteten överstiger (eller ska byggas ut till) 20 kWh.
Redan installerade batterier
Om du redan har batterier installerade så omfattas du inte retroaktivt av den nya lagen. Du behöver alltså inte panikflytta ditt batteri den 1 juli. Däremot kan det vara värt att kontrollera med ditt försäkringsbolag om de kommer ställa några nya säkerhetskrav.
Om du planerar att bygga om eller utöka systemet kan dock de nya kraven bli aktuella. Vid en större ändring av en byggnad ska de nya reglerna uppfyllas i skälig utsträckning enligt plan- och bygglagen. Så om du bygger nytt batterirum eller byter batterisystem efter juli 2025 bör du följa de aktuella reglerna.
Nya batterilager under 20 kWh
Om du håller dig under 20 kWh totalt duckar du nya kraven. Du kan installera batteriet t.ex. på väggen i garaget eller i teknikutrymmet enligt leverantörens anvisningar. Men det skadar inte att tänka på en säker placering och det kan vara smidigt om du vill utöka batteriparken och då kanske omfattas av kraven. Branschorganisationen Svensk Solenergi rekommenderar exempelvis att placera batteriet utomhus om möjligt (förutsatt att batteriet tål klimatet) eller i ett avskilt utrymme som ett förråd/garage. Batteriet ska helst stå på markplan mot en yttervägg och inte inne i bostaden.
Nya batterilager över 20 kWh
Ska du installera ett batterisystem som överstiger 20 kWh och vill ha det inomhus så måste du avsätta ett separat utrymme för batteriet/batterierna. I praktiken kan det vara ett dedikerat batterirum i huset, ett särskilt brandklassat skåp, eller kanske en liten fristående bod utomhus.
Det viktiga är att detta utrymme utgör en egen brandcell enligt kraven. Det innebär att det ska vara omslutet av väggar/golv/tak samt möjlighet till tillräcklig ventilation för att släppa ut rök vid händelse av brand.
Det behöver finnas ett fönster i utrymmet, eller ett spjäll, brandlucka eller liknande. Rummet bör ha en brandklassad dörr (minst EI60) som helst leder direkt utomhus eller till en brandsluss innan du kommer in i huset.
Källa:
Läs mer på Boverkets webbplats:
https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/byggregelsystemet/nya-byggregler/
Vanliga frågor
Är du nyfiken på installation av batterilager?
Fyll i dina uppgifter så kontaktar en av våra experter dig. Vi har stor vana av att att hjälpa till med placering av batterier.

Hur kan vi hjälpa dig?
Prata med våra experter om batterilagring och stödtjänster.
8.00 – 17.00