Trådlös laddning för elbil – så laddar du bilen i framtiden

Trådlös laddning elbil

Sedan elbilar och laddhybrider kom ut på marknaden har de tagit den svenska befolkningen med storm. Idag är det allt fler som väljer bort de fossildrivna bilarna och istället satsar på laddningsbara bilar med batteri. Att välja eldrivet är till mycket stor fördel för både den egna plånboken såväl som naturen och miljön, just för ett elbilar inte släpper ut några farliga kemikalier.

Enda sedan elbilen kom ut på marknaden har den laddats med hjälp av laddstationer av olika slag. Idag finns både destinationsladdare, stationära laddare, laddboxar du kan ha i ditt privata hem, samt publika laddstationer och laddstolpar på parkeringar. Att äga en elbil och alltid hålla batteriet i toppskick är således inte speciellt svårt, men hur kommer det att se ut i framtiden?

Endast elbilar på marknaden år 2035

De fossildrivna bilarna kommer att försvinna. Det är ett faktum. Från och med år 2035 kommer inga företag att få producera fossildrivna bilar längre inom EU. Orsaken till detta beslut är helt enkelt för att göra ett drastiskt försök att minska den kraftiga miljöpåverkan som bilar med förbränningsmotor har.

Om du har en fossildriven bil idag kommer du inte att behöva göra dig av med fordonet. Den nya lagen gäller endast för nyproducerade bilar. Däremot kan det ändå vara värt att se sig om efter en elbil nästa gång du ska köpa en ny bil. Det senaste på marknaden är nämligen möjligheten att ladda helt trådlöst.

Ladda elbilen trådlöst – När är det möjligt?

Den trådlösa laddningen för elbilar är inte en teknik du kommer att behöva vänta flera år på. Den är nämligen redan här. Redan idag finns det ett flertal olika sätt som du kan ladda din elbil utan att behöva koppla in den i en laddbox med Typ 2 uttag. Tittar vi t.ex. på hur det ser ut i Tyskland finns det ett flertal elbilsmodeller som utrustats med just den här typen av laddningsmöjlighet. En laddningsplatta installeras i marken, t.ex. i ditt garage, och när bilen parkeras ovanför plattan börjar den automatiskt att ladda.

I Sverige är laddningsplattor ännu inte ett faktum, men om du är beredd att betala en hel del för din elbil finns det modeller med solceller installerade i taket. Tyvärr kommer dessa solpaneler inte att generera i tillräckligt mycket el för att ladda batteriet till fullo, men det kommer fortfarande att ge dig en bra skjuts på vägen om ge dig en betydligt längre räckvidd.

Trådlös laddning på olika sätt

Redan idag finns det många olika sätt som du kan gå tillväga för att ladda din elbil trådlöst. Som ovan nämnd kan du investera i en elbil som har solceller på taket, men du kan också invänta laddningsplattorna eller beställa dessa från Tyskland. Idag är det många elbilsägare som vet med sig att tekniken är mycket mer framgångsrik utomlands än här i Sverige. Att se sig om efter trådlösa alternativ utanför landets gränser är således inte helt ovanligt.

Dynamisk laddning har blivit ytterligare en lösning som forskarna tittar mycket noggrant på. Den här typen av laddning finns redan tillgänglig i Sverige idag och är något som kan ses på bland annat färjor. Den är också mycket vanlig att använda sig av i parkeringsplatser eller i större garage.

Metoden innebär helt enkelt att din elbil kommer att kunna laddas under tiden som du befinner dig på vägen. Det innebär att du som bilägare inte behöver förlita dig på publika laddstationer för att kunna ta dig från en plats till en annan. Vid längre körsträckor kan det dessutom vara svårt att hitta laddstationer på vägarna.

Varukorg