Vilken är den bästa laddboxen?

Ladda elbil

Det har dykt upp en rad utlåtande på sistone om vilka laddboxar som är de bästa på den svenska marknaden idag. Och av skiftande kvalitet. Vi kommer i denna artikel titta närmare på ett urval av dessa tester samt lyfta våra tips på vad du bör värdera när du söker den bästa laddboxen för dina behov.

Laddboxbolagets tips – tänk på detta

För att kunna kora den bästa laddboxen behöver man först besvara vilka faktorer som är de viktigaste vid val av laddbox. Vi listar här fyra olika aspekter hos en laddbox man bör ta i extra beaktande.

Uppkoppling

För att laddboxen ska kunna vara smart så behöver den kunna kommunicera med omvärlden. Så vilka uppkopplingsmöjligheter som finns är en viktig aspekt som behöver matcha förutsättningarna där den ska installeras.

Dynamisk Lastbalansering

Då laddboxen behöver dela den tillgängliga strömmen med resten av hushållet så är lastbalansering en viktig del för en bekymmersfri elbilsladdning. Med dynamisk lastbalansering behöver du inte tänka på vilken ström som finns tillgänglig och vilken effekt du kan ladda på. Allt du behöver göra är att koppla in bilen.

Användarvänlighet

Till sist är det såklart viktigt att laddboxen är enkel att använda. Olika laddboxar har olika gränssnitt och appar som kommer med. 

Antal uttag

Vill du kunna ladda en eller två bilar? För den som vill kunna ladda två bilar finns fördelar med att ha en laddbox med dubbla uttag som tillåter det utan att behöva installera en till laddbox.

Vi på Laddboxbolaget är dagligen i kontakt med en rad olika kunder och har vår bestämda uppfattning om vilken som är den bästa laddboxen. Vi går genom vår motivering till varför, och i slitet kommenterar vi också vad andra aktörer har gjort i testväg.

Laddboxbolagets top3-lista på bästa laddbox

Med hänsyn till ovan faktorer är Laddboxbolagets åsikt att den bästa laddboxen är Wallbox Pulsar Plus eftersom det är en lättanvänd och kraftfull laddbox med en väl fungerande dynamisk lastbalansering.

Andra laddboxar som kvalar in till toppen bland de bästa laddboxarna är Easee Home och Charge Amps Aura. Easee Home faller på målsnöret på grund av lastbalanseringen som vi tycker lämnar lite att önska. Charge Amps Aura tycker vi är en väldigt bra laddbox för den som vill ha dubbla uttag vilket även reflekteras i priset.

En bubblare strax utanför prispallen är Zaptec Go som också är ett jättebra alternativ, och väldigt lik Easee Home. Se mer i vår jämförelse: Zaptec Go vs Easee Home.

PlaceringLaddboxPositivtNegativt
1Wallbox Pulsar Plus+ Liten och smidig
+ Driftsäker lastbalansering+ Ladda från solceller  
– Saknar 4G
2Easee Home+ Liten och smidig
+ Gratis 4G ingår
– Ingen egenutvecklad lastbalansering som passar alla hushåll
3Charge Amps Aura+ Dubbla uttag
+ Driftsäker lastbalansering
– Endast 3 års garanti

Test av laddboxar av andra aktörer 

Det är också intressant att kommentera vad andra aktörer gjort på marknaden. I Tyskland har Motormännens motsvarighet ADAC varit duktigt på att genomföra gedigna praktiska test för att prisa den bästa laddboxen. I Sverige har man till dags datum inte gjort någon djupare praktiskt test. Det var Aftonbladet som i september förra året genomförde en enklare praktisk test av laddboxar. I detta test tog Easee Home hem förstapriset. 

Annars får vi i Sverige hålla tillgodo med diverse testsajter som betygsatt laddboxar utifrån sina egna uppsatta faktorer. T.ex. så har testsajten Bäst-i-test Guiden utsett Easee Home som den bästa laddboxen.

Laddsmart.se som testat 32 olika modeller och också utsett Easee Home som den bästa laddboxen.

En närmare titt på Laddsmarts test

Positivt med Laddsmarts test är att de har varit transparenta i sin analys och hur de betygsatt den bästa laddboxen. Men som alltid finns det även önskningar på förbättringar. Testet hade kunnat gå lite djupare in på varje laddbox men det ger en bra överblick.

En sammanfattning av laddboxarna som Laddboxbolaget erbjuder och deras betyg i Laddsmarts test.

LaddboxBetyg
Easee Home 22 kW5
Easee Charge 22 kW4,5
Wallbox Pulsar Plus 22 kW4,5
Charge Amps Aura 22 kW4
Zaptec Go 22k kW4
Zaptec Pro 22 kW4
Charge Amps Halo 11 kW4
ABB Terra AC Wallbox 22 kW3,5
CTEK Chargestorm Connected 23
Charge Amps Halo 3,7 kW3
Garo GTB Twin 22 kW3
Garo GLB 22 kW3
Garo GTB Twin 11 kW2,5

Vill du få hjälp med att välja bästa laddboxen för dig? 

Vår ambition på Laddboxbolaget är att det mest heltäckande erbjudandet av laddboxar. I skrivande stund erbjuder vi elva olika modeller från olika tillverkare. Vi är av åsikten att vilken laddbox som passar dig bäst beror på ett antal variabler. Ta gärna kontakt med oss för en personlig rekommendation.

Varukorg