Hur stor huvudsäkring behöver man för att ladda elbil med laddbox?

huvudsäkring laddbox elbil

Planerar du att köpa en elbil och samtidigt installera laddbox i ditt garage eller på husväggen? Även om du har en hög huvudsäkring är det aldrig en bra idé att ladda bilen direkt från eluttaget. Med en laddbox kan du säkerställa att du får en trygg och säker laddning av din elbil, utan att riskera att strömmen i bostaden går. Frågan är bara hur stor huvudsäkring som du kommer att behöva?

I Sverige finns det gott om villor och radhus, men det finns också gott om elbilsägare som vill installera laddboxar. För att du ska vara säker på att ditt hus (och din elcentralen) klarar av den påfrestning som elbilsladdning kan innebära behöver du ha koll på hur stor huvudsäkring du har. Svenska villor har vanligtvis en huvudsäkring på 20 A, men både lägre och högre variationer kan förekomma. Huruvida 20 A kommer vara tillräckligt eller inte beror helt på vilken laddbox du väljer. Idag kräver majoriteten av alla laddboxar en huvudsäkring på minst 16 Ampere.

Säger det dig ingenting? Oroa dig inte. Det här med säkringar, uttag och spänningar kan vara ganska svårt att förstå sig på. Vi reder ut vad som gäller!

Vad är huvudsäkringen?

En huvudsäkring är något som finns i alla bostäder, oavsett om du bor i en villa eller i en lägenhet i en fastighet. Det är huvudsäkringen uppgift att se till så att ditt elnät inte blir överbelastat, t.ex. när du både tvättar kläder, dammsuger och lagar mat på samma gång. Huvudsäkringen påverkar således hur mycket el du kommer att kunna “dra ut” från ditt elnät, såväl som hur mycket el du kan mata tillbaka in. Ju större ampere din huvudsäkring har, desto mer el kommer du också kunna använda. Skulle det vara så att du överbelastar elnätet är det huvudsäkringens uppgift att kapa elen. Det är detta som man brukar kalla för att “proppen går”.

Var sitter huvudsäkringen?

Om du inte har någon vidare koll på din huvudsäkring kan det vara extra svårt att veta vart den sitter och hur du kännetecknar den. Det vanligaste är att du hittar huvudsäkringen i mätarskåpet, vilket är detsamma som elskåpet i din bostad. I vissa fall kan det vara så att huvudsäkringen sitter på utsidan av skåpet, men detta varierar.

Att känna igen huvudsäkringen är egentligen inte det minsta svårt, förutsatt att du vet vad du letar efter. Det vanligaste är att du känner igen huvudsäkringen på de tre propparna som är placerade ovanför varandra, alternativt bredvid varandra på rad.

Hur stor huvudsäkring behöver man?

Det är din årliga elförbrukning som vanligtvis ligger till grund för hur sto huvudsäkring du behöver ha. Du bör således utgå från hur mycket el du förbrukar på ett år och sedan välja huvudsäkring därefter. Hur du planerar att använda elen har naturligtvis också en stor betydelse.

Ska du till exempel installera en laddbox och börja ladda din elbil kan du behöva se över den huvudsäkring du har idag. Sen behöver du även ta i hänsyn vad ditt elnät kommer att klara av att producera. Svenska villor har vanligtvis en huvudsäkring på 20 A, men allt från 16-25 anses vanligt förekommande.

Vad kostar det att byta huvudsäkring?

Vill du byta huvudsäkring för att kunna uppnå en högre (eller lägre) effekt bör du alltid ta hjälp av en utbildad och behörig fackman. Priserna kan variera väldigt kraftigt, men startar vanligtvis på 1 000 kronor och uppåt. Det är också viktigt att komma ihåg att det inte bara är själva arbetet som kostar pengar. När du byter till en större huvudsäkring kommer din årliga kostnad också att öka. En huvudsäkring på 16 A kostar cirka 1 800-2 000 kronor om året.

Hur vet jag vilken huvudsäkring jag har?

Att ta reda på vilken huvudsäkring du har i ditt hem just nu är faktiskt mycket enklare än man kan tro. Till att börja med gäller det att du hittar mätarskåpet, eftersom det främst är där som huvudsäkringen sitter.

Huvudsäkringens styrka kommer att kännetecknas av olika färger på säkringen. Är säkringen grå har du 16 A, är den blå har du 20 A, gul står för 25 A och svart för 35 A. Att ha högre än så är inte speciellt förekommande, men det finns även säkringar i vit som motsvarar 50 A såväl som kopparfärgade för 65 A.

Huvudsäkringen betydelse när man skaffar laddbox

När du ska köpa laddbox till din privata bostad gör du det antagligen med syfte att kunna ladda din elbil eller laddhybrid. En laddbox är ett mycket bra, snabbt och tryggt sätt att ladda bilen, men visst kommer den också att sätta påfrestningar på ditt elnät. För att vara säker på att ditt hus klarar av att ladda bilen och samtidigt hålla hushållsmaskiner igång är det viktigt att du har en huvudsäkring på minst 16 A.

Du märker ganska snabbt om huvudsäkringen inte är tillräckligt stor för att distribuera el till både köksmaskiner, lampor och elbil. Detta brukar visa sig genom att huvudsäkringen ständigt stänger av strömmen om du har för många maskiner och elapparater igång samtidigt. Om detta är ett återkommande problem för dig är det bättre att du säkrar upp, så att din huvudsäkring ligger på 20 A istället. Kom ihåg att anlita en professionell elektriker om du vill byta huvudsäkring.

Vad kostar en huvudsäkring?

För att du ska få tillgång till el i din bostad och i din laddbox kommer du behöva betala en fast avgift. Den fasta avgiften varierar beroende på hur stor din huvudsäkring är. Priserna kan variera ganska kraftigt och som vanligt – ju högre säkring, desto högre avgift.

När man beräknar kostnaderna för en huvudsäkring är det vanligtvis pris per år som man talar om.

  • 20 A – 5 600 kr
  • 25 A – 7 100 kr
  • 35 A – 9 800 kr
  • 50 A – 14 300 kr

Det är ytterst sällan en vanlig villa eller ett radhus i Sverige har en högre huvudsäkring än 35 A.

Vill du ha någon att bolla med?

Planerar du att installera laddbox hemma och har funderingar kring hur det funkar med din huvudsäkring? Slå oss en signal på  010-643 96 80 eller kontakta oss på valfritt sätt så hjälper vi dig!

Varukorg