kWh och kw – Hur mycket är en kilowattimme?

Ladda elbil i 22 kWh

Kilowattimme – Vad betyder kilowatt och hur ska man tänka?

När du överväger att köpa en elbil eller en laddhybrid finns det mycket att lära och tänka på. Dessa fordon fungerar inte som bilar med förbränningsmotorer. Istället för bensin eller diesel har elbilen ett batteri som behöver laddas med ström. Du kan ladda via en offentlig laddstolpe eller investera i en privat laddbox hemma.

Kilowatt (kW) och kilowattimmar (kWh) är termer du kommer stöta på frekvent i elbilssammanhang. Tänk på kW och kWh som elbilsversionen av bensin och liter i din bensintank. Med kW kan du uppskatta vad det kommer att kosta att ladda din bil samt få en känsla för din energiförbrukning. Genomsnittlig förbrukning för en elbil är ofta runt 2 kWh per mil. Med ett elavtal där elen kostar mellan 2-4 kronor per kWh kommer bränslekostnaden ligga på 4-8 kronor per mil. Detta ger en grov uppskattning av driftskostnaderna för en elbil i förhållande till kilowatt.

Vad är kW?

Kilowatt (kW) mäter effekten. När det kommer till elbilar, kan du tänka på kW som hur snabbt du kan ladda bilens batteri. Många vanliga laddboxar kan leverera upp till 22 kW i effekt, medan moderna elbilar ofta har batterier som rymmer mellan 40-95 kWh. Det kan därför ta allt från 4-13 timmar att “fylla tanken”, beroende på bilens batterikapacitet och laddningseffekten.

Vad är kWh?

Det är lätt att blanda ihop kW och kWh. kW står för kilowatt, som mäter effekt. kWh står för kilowattimmar, som mäter energi. Energi är i grund och botten effekt multiplicerat med tid. När vi talar om el och energiförbrukning mäts detta i kilowattimmar. En kWh representerar den energi som förbrukas av en enhet med en effekt av en kilowatt under en timme. Din elräkning visar förmodligen hur mycket energi du förbrukat i kWh.

Hur mycket är en en kWh? – Vardagliga exempel

För att få en förståelse över hur mycket en kilowattimme är, kan du här se några exempel på vad en kilowattimme kan räcka till.

AktivitetSå långt räcker 1 kWh
Dammsugning (700W)1,5 timme
Köra tvättmaskin i 40°2 tvättar
Använda hårtork (1500 W)40 minuter
Ha på en 60W glödlampa17 timmar
Köra elbil5 kilometer

Vad påverkar förbrukningen?

Flera faktorer påverkar hur mycket energi en elbil använder. Bilens storlek spelar roll, men även årstiden. Batteriers effektivitet kan minska i kallt väder, vilket kan leda till kortare körsträckor på vintern. Genomsnittsförbrukningen ligger runt 2 kWh per mil, men detta kan variera.

Vad får man för en kWh?

Hur långt du kan köra på en kWh varierar beroende på bilmodell, storlek och körstil. Generellt sett förbrukar en elbil mellan 1,8-2 kWh per mil, vilket kan jämföras med bensinbilar som förbrukar omkring 0,58 liter per mil, och dieselbilar med en förbrukning på cirka 0,52 liter per mil. En kWh kan ta dig runt 5 kilometer med en elbil.

Elavtalet avgörande för kostnaden

Många väljer elbilar för att sänka driftkostnaderna. Trots varierande elpriser är elbilar ofta billigare att “tanka” än bensin- eller dieselbilar. Valet av elavtal kan påverka hur mycket du sparar, så det är värt att undersöka dina alternativ noggrant.

Varukorg