Laddhybrid eller elbil – Vad är skillnaden?

Elbil eller laddhybrid

Funderar du på att köpa en ny bil men vet inte om du ska välja elbil eller laddhybrid? Då är du inte ensam. Att veta hur de olika teknikerna skiljer sig åt kan vara krångligt och svårt, speciellt när du är ute efter ett alternativ som är så optimalt som möjligt. Innan du bestämmer dig för en laddhybrid eller elbil är det viktigt att du förstår skillnaden och det är precis det vi reder ut här!

Det finns flera saker som skiljer de båda teknikerna åt, men det finns också många likheter. Tittar vi på skillnaderna ser vi bland annat faktorer som räckvidd, köregenskaper och motorns utformning, men även laddningsteknologin ser annorlunda ut. Sen är det givetvis så att de båda alternativen skiljer sig när det kommer till miljöfrågan, men allt detta (och lite till) kommer vi att gå igenom.

Skillnaden mellan elbil och laddhybrid

Det första vi ska reda ut är vad en elbil vs en laddhybrid faktiskt är. Som tidigare nämnt finns det många saker som de båda teknologierna har gemensamt och som gör de till bra och miljövänliga alternativ. Här nedan kan du läsa mer om vad en elbil är och därefter hur en laddhybrid fungerar.

Vad är en elbil?

Enkelt förklarat kan man säga att en elbil är en bil som endast laddas med el och som inte har någon förbränningsmotor. Bilen går således enbart på batteri och det gör att den inte ger ifrån sig några utsläpp. Elbilen är ett mycket bra alternativ för den som vill värna om miljön och bidra till en så positiv förändring i klimatomställningen som möjligt.

Vad är en laddhybrid?

Vad är då en laddhybrid? Laddhybriden, även kallad en plug in-hybrid, är en bil som drivs med både el och drivmedel som bensin eller diesel. Bilen laddas således med el, men kan också använda dig av drivmedel för att ta dig framåt. Det vanligaste är att du kör ca 3-6 mil med hjälp av elen, för att därefter gå över till att använda drivmedlet. Här har man kombinerat de bästa egenskaperna från den traditionella bilen och elbilen och skapat en laddhybrid som är flexibel.

Laddhybrid vs elbil – Fördelar och nackdelar

Det finns många fördelar med att välja elbil eller laddhybrid nästa gång du ska köpa bil. Här nedan kommer vi att titta på fördelar och nackdelar med de olika alternativen, så att du kan göra ett så bra val för dig som möjligt.

Fördelar med elbil

 • Elbilen har ett mycket kraftfullare batteri än laddhybriden
 • Ger inga farliga utsläpp
 • Behaglig körupplevelse i en tystare miljö
 • Kräver inget annat än el för att rulla

Nackdelar med elbil

 • Kräver laddning och tillgång till laddningsstation
 • Begränsade möjligheter att snabbladda
 • Dyrare i inköp än vanliga bilar

Fördelar med laddhybrid

 • Möjlighet att själv bestämma om du vill köra på el, drivmedel eller båda
 • Går automatiskt över till drivmedel om batteriet är urladdat
 • Tystlåten och bekväm körupplevelse
 • Lägre utsläpp än bilar med endast förbränningsmotor

Nackdelar med laddhybrid

 • Utsläpp av koldioxid förekommer
 • Kräver laddstation om du vill nyttja elen
 • Inte lika lång räckvidd som elbilen

Vad är bäst för miljön?

Det råder ingen tvekan om att elbilen är det självklara valet för dig som vill göra så stor positiv påverkan på miljön som möjligt. Elbilar ger inga utsläpp under körning och är således ett riktigt bra alternativ.

Laddhybriden är dock betydligt mer miljövänlig om man jämför med klassiska bilar där endast förbränningsmotor finns tillgängligt. Laddhybriden ser till att kombinera batteri med drivmedel, vilket i sin tur minskar koldioxidutsläppen. Att det fortfarande förekommer ett visst utsläpp är dock inget man kan sticka under stol med.

Miljöbonus

Både elbilar och laddhybrider omfattas av Bonus malus, vilket innebär att när du köper en laddbar bil får du ta del av den miljöbonus som finns. Bonusen för elbilar är större än laddhybrider.

Laddhybrid eller elbil 2022 – Vilken ska jag välja?

Huruvida en elbil eller en laddhybrid blir det bästa valet för dig är upp till dig själv att bestämma. Vi rekommenderar att du utgår från dina egna behov och förväntningar på bilen.

Trenden går mot rena elbilar och 2022 blir antagligen året då rena elbilar överträffar laddhybrider i nyförsäljning. Med en elbil så slipper man underhåll av förbränningsmotorn och får ett större batteri vilket innebär bättre räckvidd.

Brukar du vanligtvis köra väldigt mycket till vardags och har svårt att ladda kan en laddhybrid det bättre alternativet, eftersom du då kan förlita dig på drivmedlet om batteriet skulle ta slut. Har du däremot bra laddningsmöjligheter och kanske även en laddbox hemma och på din arbetsplats är elbilen ett riktigt bra val som du kommer ha stor nytta av.

Något att också ta i beaktande är mognadsgraden på de publika laddstationerna i landet. Åker man på många långresor är det fortfarande smidigare att tanka än att ladda på vägen, speciellt vid högtider då många andra är på vägarna. Skillnaden blir mindre i takt med att laddnätverket byggs ut men under 2022 är det sannolikt fortfarande en stör fördel med drivmedel vid långa resor.

Vill du veta mer hur det fungerar att köra på el? Läs mer om laddtider för elbilar eller kostnaden för att ladda en elbil.

Relaterade frågor

Vad är skillnaden mellan en elbil och en plug-inhybrid

Skillnaden mellan en elbil och en plug-inhybrid är att elbilen går endast på ren eldrift genom sitt laddbara batteri och saknar helt förbränningsmotor. En plug-inhybrid har ett mindre batteri för eldrift och en vanlig förbränningsmotor som drivs med drivmedel som bensin eller diesel.

Vad är skillnaden mellan laddhybrid och elhybrid

Skillnaden mellan en laddhybrid och en elhybrid är att laddhybridens batteri kan laddas med laddkabel genom laddbox medan elhybridens batteri endast laddas genom körning. Laddhybrider kan således laddas hemma och du kan köra kortare sträckor på endast el. Elhybrider laddas under körning med förbränningsmotor och kan ge bättre bränsleekonomi genom att batteriet som laddas upp kan hjälpa till att driva bilen.

Hur fungerar en laddhybrid?

En laddhybrid är en bil med både förbränningsmotor och ett laddbart batteri för eldrift. Batteriet gör att laddhybriden kan gå på el kortare sträckor och använda förbränningsmotorn på längre sträckor. Räckvidden för batteridriften brukar vara ungefär 10 mil. Laddhybridens batteri brukar vara mindre än på rena elbilar.

Varukorg