Laddhybrid eller elbil – Vad är skillnaden?

Elbil eller laddhybrid

Funderar du på att köpa en ny bil men vet inte om du ska välja elbil eller laddhybrid? Då är du inte ensam. Att veta hur de olika teknikerna skiljer sig åt kan vara krångligt och svårt, speciellt när du är ute efter ett alternativ som är så optimalt som möjligt. Innan du bestämmer dig för en laddhybrid eller elbil är det viktigt att du förstår skillnaden och det är precis det vi reder ut här!

Det finns flera saker som skiljer de båda teknikerna åt, men det finns också många likheter. Tittar vi på skillnaderna ser vi bland annat faktorer som räckvidd, köregenskaper och motorns utformning, men även laddningsteknologin ser annorlunda ut. Sen är det givetvis så att de båda alternativen skiljer sig när det kommer till miljöfrågan, men allt detta (och lite till) kommer vi att gå igenom.

Skillnaden mellan elbil och laddhybrid

Det första vi ska reda ut är vad en elbil vs en laddhybrid faktiskt är. Som tidigare nämnt finns det många saker som de båda teknologierna har gemensamt och som gör de till bra och miljövänliga alternativ. Här nedan kan du läsa mer om vad en elbil är och därefter hur en laddhybrid fungerar.

Vad är en elbil?

Enkelt förklarat kan man säga att en elbil är en bil som endast laddas med el och som inte har någon förbränningsmotor. Bilen går således enbart på batteri och det gör att den inte ger ifrån sig några utsläpp. Elbilen är ett mycket bra alternativ för den som vill värna om miljön och bidra till en så positiv förändring i klimatomställningen som möjligt.

Vad är en laddhybrid?

Vad är då en laddhybrid? Laddhybriden, även kallad en plug in-hybrid, är en bil som drivs med både el och drivmedel som bensin eller diesel. Bilen laddas således med el, men kan också använda dig av drivmedel för att ta dig framåt. Det vanligaste är att du kör ca 3-6 mil med hjälp av elen, för att därefter gå över till att använda drivmedlet. Här har man kombinerat de bästa egenskaperna från den traditionella bilen och elbilen och skapat en laddhybrid som är flexibel.

Fördelar och nackdelar

Det finns många fördelar med att välja elbil eller laddhybrid nästa gång du ska köpa bil. Här nedan kommer vi att titta på fördelar och nackdelar med de olika alternativen, så att du kan göra ett så bra val för dig som möjligt.

För- och nackdelar med elbil
+ Elbilen har ett mycket kraftfullare batteri än laddhybriden
+ Ger inga farliga utsläpp
+ Behaglig körupplevelse i en tystare miljö
+ Kräver inget annat än el för att rulla

– Kräver laddning och tillgång till laddningsstation
– Begränsade möjligheter att snabbladda
– Dyrare i inköp än vanliga bilar

För- och nackdelar med laddhybrid
+ Möjlighet att själv bestämma om du vill köra på el, drivmedel eller båda
+ Går automatiskt över till drivmedel om batteriet är urladdat
+ Tystlåten och bekväm körupplevelse
+ Lägre utsläpp än bilar med endast förbränningsmotor

– Utsläpp av koldioxid förekommer
– Kräver laddstation om du vill nyttja elen
– Inte lika lång räckvidd som elbilen

Vad är bäst för miljön?

Det råder ingen tvekan om att elbilen är det självklara valet för dig som vill göra så stor positiv påverkan på miljön som möjligt. Elbilar ger inga utsläpp under körning och är således ett riktigt bra alternativ.

Laddhybriden är dock betydligt mer miljövänlig om man jämför med klassiska bilar där endast förbränningsmotor finns tillgängligt. Laddhybriden ser till att kombinera batteri med drivmedel, vilket i sin tur minskar koldioxidutsläppen. Att det fortfarande förekommer ett visst utsläpp är dock inget man kan sticka under stol med.

Elbil eller laddhybrid – Vilken ska jag välja?

Huruvida en elbil eller en laddhybrid blir det bästa valet för dig är upp till dig själv att bestämma. Vi rekommenderar att du utgår från dina egna behov och förväntningar på bilen.

Brukar du vanligtvis köra väldigt mycket till vardags och har svårt att ladda är en laddhybrid det bättre alternativet, eftersom du då kan förlita dig på drivmedlet om batteriet skulle ta slut. Har du däremot många laddningsmöjligheter och kanske även en laddbox hemma och på din arbetsplats är elbilen ett riktigt bra val som du kommer ha stor nytta av.

Vill du veta mer hur det fungerar att köra på el? Läs mer om laddtider för elbilar eller kostnaden för att ladda en elbil.

Varukorg