Allt fler väljer idag att köra elbil eller laddhybrid och det finns många orsaker till varför. En laddningsbar bil är både tystare och bekvämare att köra, samtidigt som den är snäll mot miljön och plånboken. Visserligen är den dyrare i inköp, men på grund av den låga driftkostnaden kommer du ändå att tjäna in en hel del.
Det finns flera saker som är viktiga att tänka på när du ska köpa en laddningsbar bil, t.ex. en elbil eller laddhybrid. En av de vanligaste funderingarna är om du ska köpa elbilen helt och hållet eller om du istället ska använda dig av privatleasing. Att leasa en bil privat är något som har blivit allt mer eftertraktat, men är det verkligen till fördel för dig som förare och vad innebär det egentligen att leasa? Det tar vi reda på här!
Köpa eller leasa elbil
Det höga inköpspriset för en elbil kan få många att rygga tillbaka och leta efter andra alternativ till att köra mer miljövänligt. Privatleasing har snabbt blivit ett bra alternativ för den som vill undvika höga inköpskostnader och samtidigt kunna köra den bil de vill.
När du står i valet mellan att köpa eller privatleasa din elbil eller laddhybrid finns det flera aspekter du bör ta hänsyn till. Några av de nackdelar som finns med att privatleasa är den inlåsningseffekt som du kommer att ha. Inlåsningseffekten varar vanligtvis mellan 2-3 år och om dina behov förändras kommer det att kosta dig väldigt mycket att bryta leasingkontraktet. Många lockas dessutom av de mycket låga leasingpriser som oftast står angivna i reklamer och reklamblad. Dessa priser kan till synes se väldigt bra ut, men innebär oftast att varken dragkrok, vinterhjul och andra tillbehör inte är inkluderade.
Att det finns nackdelar med att privatleasa står skrivet, men det finns också många fördelar. En av de främsta fördelarna är att du slipper ta någon risk på en redan ostabil bilmarknad och att du inte behöver fundera på varken andrahandsvärdet eller eventuell ny teknik som kommer ut på marknaden.
Huruvida du ska köpa eller privatleasa din bil kan bara du bestämma. Om du köper elbilen så äger du den till fullo och har en mycket bra säkerhet och investering. Rent ekonomiskt sett är det således mycket svårt att säga om det är bättre att privatleasa eller köpa sin egen bil. Tittar vi på leasingen får du ett mycket tryggt paket – som tyvärr inte är speciellt flexibelt. Köper du en bil är du tvungen att betala av den med hjälp av besparingar eller lån – men du står också som ägare och kan själv välja om du vill sälja den eller om du vill behålla den.
Fördelar (och nackdelar?) med privatleasing
Precis som med det absolut mesta här i världen finns det både för- och nackdelar med att privatleasa sin elbil. I de flesta fall är leasing av elbil något som kommer att gynna dig, men det förutsätter att du har koll på avtalet och att du undviker de allra vanligaste fallgroparna. Här nedan kommer du att få läsa mer om de fördelar som finns med att leasa elbil, men vi tittar även på nackdelar som är minst lika viktiga att veta om.
Fördelar
- Genom att privatleasa kan du få riktigt låga månadskostnader för din bil. I de flesta fall är dessa kostnader mer förmånliga än om du hade använt dig av det klassiska billånet.
- Leasing ger dig en allt-i-ett lösning där du slipper tänka så mycket. I paketet ingår vanligtvis garanti och försäkring, men också vägassistans och service såväl som 1500 mil i körsträcka.
- Du slipper oroa dig för oförutsedda avgifter. Vid privatleasing behöver du inte lämna någon kontantinsats eller betala någon depositionsavgift, fakturaavgift eller uppläggningsavgift.
- Du behöver ta dig till en fysisk bilhandlare för att leasa. Hela affären kan enkelt skötas på internet och du får din bil tillgänglig när du behöver den.
- Behöver du mer än 1500 mil kan du enkelt lägga till mer körsträcka om du behöver. På så sätt har du redan betalat för den körsträcka som du vill ha och slipper oroa dig för extrakostnader.
Nackdelar
- Det är inte ovanligt att du behöver betala extra kostnader om du överskrider den mil som är inkluderad i ditt avtal. Kostnaderna kan vara riktigt höga!
- Om du ångrar dig eller får ändrade behov kommer det bli mycket dyrt att säga upp avtalet i förtid. Först måste du betala en viss procent av månadsbetalningarna som kvarstår, men du behöver också betala en straffavgift.
- Avtalen är oftast långa (ca 3 år) och det är mycket som kan hinna hända under den tiden.
- Vissa avtal har klausuler som beskriver hur du får använda bilen. Det kan t.ex. handla om huruvida du får transportera husdjur eller om du får använda släp.
Vad ingår i privatleasing?
Vad som ingår i avtalet an variera mycket kraftigt beroende på vilket leasingföretag du väljer att använda dig av. Som tidigare nämnt är det vanligast att du får en paketlösning där du har garanti, service och underhåll, försäkring och vägassistans. Utöver detta kommer du också att få ett visst antal mil som du kan använda dig av obegränsat under hela leasingperioden. Det vanligaste är ca 1500 mil att bruka, men det finns de företag som erbjuder 3000 mil och uppåt.
Innan du väljer privatleasingsföretag är det viktigt att du läser igenom avtalen noga. Här finns det även klausuler som är viktiga att veta om. Det kan t.ex. vara så att det endast är du som står på avtalet som har rätt att använda sig av bilen, vilket gör att din partner eller andra familjemedlemmar blir begränsade. Det kan även handla om att det finns regler för om eller hur du får transportera eventuella husdjur och vilka olika släp/lastvagnar som är okej att använda sig av.
Vanligt slitage är ytterligare något som brukar ingå, men här kan villkoren se ganska så luddiga ut. Vad som anses vara “vanligt slitage” kan variera mycket beroende på vem man frågar och därför får du vanligtvis med en skötselmanual som du ska använda dig av. Onormalt slitage kan t.ex. handla om större skador som du behöver betala för i efterhand.
Risker – Vilka fallgropar finns med privatleasing?
Att leasa sin elbil är ett mycket bra alternativ för den som vill minska inköpskostnaderna och som samtidigt vill ha en bil som är bekväm och billig att köra. En av de främsta fördelar med leasing är att du inte äger bilen och därför inte behöver ha hand om varken försäkringar eller service. När det är dags för service lämnar du bara in bilen och får sedan tillbaka en bil som är i gott skick. Skulle det vara så att bilen inte klarar av service eller besiktning kommer du att bli tilldelad en ny.
Med det sagt innebär det inte att det inte finns risker med att leasa bil. Att använda ordet “risker” är dock felaktigt uttryckt, eftersom det mer handlar om att det finns några saker som är extra viktiga att ha koll på. Har du bara koll på hur det fungerar med leasing och är okej med det avtal du får finns det sällan mycket att oroa sig över.
Av alla saker som är viktiga att veta om finns det fyra som är av störst betydelse för att du ska bli så nöjd med din elbil och ditt avtal som möjligt.
- När du väljer att privatleasa din elbil eller laddhybrid kommer du inte att ha något skydd av konsumentlagen.
- Det är leasingföretaget som väljer vad det är för typ av regler som ska gälla och vad som ska ingå eller inte ingå i avtalet. Eftersom det inte finns någon gemensam grund för alla leasingföretag är det extra viktigt att du läser igenom avtalet noga innan du signerar.
- Har du väl ingått i ett avtal kommer du således att bli bunden till det under avtalstiden. I de flesta fall kan du komma ur genom att betala en straffavgift och priset för resterande månader, men det är inte alltid det är möjligt att köpa sig ut.
- Det finns många saker som ingår när du väljer att leasa din elbil eller laddhybrid, men även många saker som inte ingår. Du kommer t.ex. att själv behöva stå för fordonsskatt och el för laddning, samt en registreringsavgift, eventuellt onormalt slitage och trängselavgifter.
Hur fungerar förmånsvärde?
I början av 2022 infördes ett nytt och mycket bra sätt att räkna ut förmånsvärdet för laddningsbara bilar. Modellen togs fram med syfte att gynna elbilar som är av billigare slag, samtidigt som de dyrare modellerna missgynnas. Egentligen kan man säga att Skatteverket tog fram modellen för att förmånsvärdet skulle beräknad mer rättvist och den 1 juni 2022 kommer det att träda i kraft.
Men vad är då förmånsvärde och hur kommer det att förändras i år? Enkelt förklarat kan man säga att förmånsvärde är det du betalar för att få använda något av fördel i din tjänst. I det här specifika fallet kan det således handla om att du får använda en tjänstebil privat. Företaget har i sin tur privatleasat bilen. Idag är det mycket vanligt att företag väljer att leasa tjänstebilar istället för att köpa. Det gör att bilinnehavet fungerar som en prenumeration istället och verksamheten slipper ansöka om företagslån för inköp.
När du som anställd väljer att använda dig av en förmånsbil (tjänstebil som också kan brukas privat) kommer du att behöva betala skatt på detta. Det innebär t.ex. att bilvärdet är något som du kan se i din deklaration och som du måste betala för. När det kommer till elbilar föreslås nu ett nytt avdrag. Som användare av en förmåns-elbil behöver du inte betala mer än 50 % av elbilens nypris. Avdraget gäller ett maximalt belopp på 350 000 kronor.
Även laddhybrider har förmånsvärde och avdrag du behöver anpassa dig efter. Här ligger avdraget på maximalt 130 000 kronor.
Vilken elbil är billigast att leasa?
Är du på jakt efter en bil som är så billig att leasa som möjligt? Då är du inte ensam! Även om leasing är billigare än att köpa en egen bil kan kostnaderna variera mycket kraftigt. Faktorer som påverkar priset är bland annat vad som ingår i ditt leasingavtal samt vad det är för typ av märke och modell på bilen du väljer.
Här nedan kan du hitta ungefärliga priser på de billigaste elbilsmodellerna för privatleasing idag 2022. Återigen är det viktigt att du kollar upp exakta priser hos det företag du väljer att leasa din elbil från.
MG ZS
Månadspris: 2 495 kr
Körsträcka per år: 1 000 mil
Räckvidd: 44 mil
Opel Corsa-e
Månadspris: 2 942 kr
Körsträcka per år: 1 500 mil
Räckvidd: 33 mil
Mazda MX-30
Månadspris: 2 995 kr
Körsträcka per år: 1 000 mil
Räckvidd: 20 mil
Nissan Leaf 40kWh
Månadspris: 3 199 kr
Körsträcka per år: 1 500 mil
Räckvidd: 38 mil
Renualt Zoe 41kWh
Månadspris: 3 450 kr
Körsträcka per år: 1 000 mil
Räckvidd: 30 mil
Opel Mokka-e
Månadspris: 3 491 kr
Körsträcka per år: 1 500 mil
Räckvidd: 32 mil
Vanliga frågor om att leasa elbil
Hur länge kommer avtalet för privatleasing att gälla?
Alla företag som erbjuder privatleasing sätter ihop sina egna avtal och därför är det svårt att ge ett korrekt svar. Det vanligaste är dock att avtalet gäller mellan 24 till 36 månader. Det motsvarar ca 2-3 års avtalstid som kan vara svår att bryta om du ångrar dig.
Kan jag överlåta mitt leasingavtal?
I de flesta fall går det absolut bra att överlåta ditt leasingavtal till någon annan. Observera att det tillkommer en avgift i samband med detta som motsvarar ca 3 000 kronor. Det är dock billigare än att försöka lösa hela avtalet i förtid.
Hur många mil får jag köra?
Hur många mil du får köra är ytterligare något som varierar. Det kan t.ex. bero på bilens egna räckvidd, men också det avtal som du och företaget har. Mellan 1 000 och 1 500 är vanligt förekommande.
Måste jag betala för elen själv vid laddning?
Ja! När du väljer att leasa en elbil kommer du att behöva betala för elkostnaderna för laddningen själv. Du kan ladda på en offentlig laddstation eller i en egen laddbox i ditt hem. Väljer du att köpa laddbox och installation från ett och samma företag kan du dessutom använda avdraget för grön teknik.