RFID – Hur funkar det till laddbox?

Laddstolpar

I takt med att den tekniska utvecklingen går framåt och allt fler personer i Sverige skaffar elbil, ökar också efterfrågan på en bra och smidig laddbox att ansluta till sitt hem. Med allt mer produkter att välja mellan blir tekniska lösningar allt vanligare för att kunna slåss mot konkurrensen, och här kommer den teknologiska och simpla lösningen RFID in i bilden.

Vad betyder RFID?

RFID är en engelsk förkortning och står för “Radio Frequency Identification” som på svenska blir “radiofrekvensidentifiering” och kan användas till en rad olika saker, men i detta fall för att förenkla vardagen för personer som vill ladda sin elbil med en RFID kompatibel elbilsladdare.

Hur funkar det?

RFID är en automatiserad identifieringsteknologi som använder radiovågor för att överföra information mellan en tagg (ett RFID-chip) och en läsare, i detta fall en elbilsladdare. I RFID kortet sitter en transponder där olika typer av information kan lagras, och när du sveper kortet/chipet över en RFID-läsare överförs den lagrade informationen till läsaren via radiovågorna. RFID-kortet blir då som en nyckel till din laddare.

Vad kan man använda RFID till?

Smidig start av laddning

RFID-teknologi i elbilsladdning innebär att man enkelt kan identifiera sig själv genom att använda en RFID-tag. Detta görs genom att helt enkelt svepa taggen över en läsare på laddboxen. Genom denna snabba och effektiva autentiseringsprocess kan man påbörja laddningen på några sekunder, vilket eliminerar krångel och sparar tid.

Begränsa användare

Du kan använda RFID för att begränsa och anpassa åtkomsten till vem som kan använda din laddbox. Detta passar bra om du har installerat en laddbox där andra personer har möjlighet att använda laddaren utan ditt samtycke. Har du du ett RFID-kort kan du ställa in att endast du kan komma åt att ladda med den valda laddboxen. RFID-teknologi bidrar inte bara till snabb identifiering, utan ökar också säkerheten vid laddningsstationer. Endast du som har en giltig RFID-tag kan starta och avsluta laddningsprocessen, vilket minimerar risken för obehörig användning. Denna säkerhetsåtgärd skapar en tryggare och mer pålitlig miljö för elbilsladdning.

Optimera din laddning

RFID möjliggör inte bara enkel laddningsinitiering, utan spelar också en viktig roll i datahantering. Genom att använda RFID kan laddningsstationer samla in och läsa av information om laddningshistorik och användning. Denna data är användbar för att optimera laddningsinfrastrukturen, planera för framtida behov och för att beräkna användningen av laddaren. Om du vill erbjuda någon att ladda med din laddbox i utbyte mot en kostnad kan du enkelt se förbrukningen vid en viss tidpunkt. Detta lämpar sig även bra om du exempelvis hyr ut din bostad med tillhörande laddbox och vill kunna se laddarens förbrukning när du inte är på plats.

Flera användare

Är man flera personer som vill ladda med samma elbilsladdre kan man såklart aktivera flera kort som går att använda på en enhet. Detta är ett bra alternativ om man tillexempel är fler i hushållet eller har flera bilar att ladda.

Vilka laddboxar och produkter stödjer RFID?

Zaptec Go

Zaptec Go är en smart och kompakt laddbox för dig som vill ha enkel elbilsladdning. Trots sin storlek har den allt du behöver för att ladda din bil upp till 11 mil i timmen. Med Zaptec Go har du alltid tillgång till den allra senaste tekniken. Uppkopplad med Wifi eller 4G tar din Zaptec Go emot alla nya uppdateringar och funktioner. Allt du behöver göra är att ladda din bil.

Zapotec Go laddbox

Charge Amps Halo

Charge Amps Halo är en av marknadens mest populära laddboxar. Det är en liten men kraftfull laddbox i snygg design. Den kommer med en 7,5 meters fast kabel och är utrustad med extra schukouttag. Starta din Charge Amps Halo via RFID eller via Charge Amps app. Det inbyggda LED-ljuset hjälper dig när det är mörkt och laddboxen fungerar även som kabelhållare.

Charge Amps Halo

Charge Amps Dawn

Charge Amps Dawn är en ny toppmodern laddbox från svenska Charge Amps. Den har en laddeffekt på upp till 22 kW. Laddaren passar bra för hemmaladdning men har också smarta funktioner som gör den passande för bostadsrättsföreningar och företag.

Charge Amps Dawn laddbox

Charge Amps Aura

Charge Amps Aura är en stilren laddbox med dubbla uttag på 22 kW. Perfekt när man vill kunna ladda två bilar. Den lastbalanserar automatiskt mellan uttagen.

Charge Amps Aura med dubbla uttag

DEFA Power

DEFA Power är en helt nyutvecklad laddbox för hemmaladdning från norska DEFA. Den är gjord för att kunna ge stabil och kraftfull laddning och kommer innehålla DEFA:s nya PowerSmart som kan styra laddningen utefter när elpriset är som lägst.

DEFA PowerSmart laddbox

Go-e Charger Gemini Flex

Go-e Gemini Flex – Denna laddstation kombinerar avancerad teknologi med användarvänlighet för att erbjuda en smidig och effektiv laddning. Med en portabel laddare från go-e får du tillgång till både appstyrning och lastbalansering – Något andra portabla laddare på marknaden saknar i dagsläget.

go-e portabel laddare

RFID-tagg

Med en RFID-tagg kan du enkelt starta laddning, eller begränsa laddning till endast personer som har fått en RIFD-bricka. Dessa brickor fungerar med laddboxar med RFID-läsare. Varje RFID-bricka har ett ID som står bak på brickan, som man kan koppla upp till ett laddsystem som en användare.

Två RFID-taggar

Du kan enkelt köpa till en RFID bricka till din laddbox för att att komma igång med din laddning. Har du redan en kompatibel laddbox eller funderar på att skaffa en, så är RFID ett otroligt smidigt och enkelt sätt att komma igång med laddning och överse vem eller vilka som laddar med din elbilsladdre.

Behöver du vägledning om vilken laddbox du ska välja eller om din laddbox är kompatibel med RFID, hör gärna av dig till oss på Laddboxbolaget på tel: 010-643 96 80 eller via vår webbplats så hjälper vi dig gärna vidare!

Varukorg