Efter prissänkningen – Hur står sig Tesla Model Y mot konkurrenterna?

Tesla Model Y

Tesla Model Y är en relativt ny och mångsidig bilmodell från Tesla Inc. Den visades för första gången upp i mars 2019 och började produceras i början av 2020. Model Y är en rymlig familjebil med plats för fem passagerare. Det är enkelt att fälla ner varje säte i andra raden var för sig, vilket skapar ett stort och flexibelt utrymme för barnvagnar, väskor och annat.

Sänkt pris på Tesla Model Y

Under sista tiden har intresset ökat stort för Tesla Model Y sedan den fått ett sänkt pris och nu går att beställa från 539 990 kr. Den betydande prissänkningen har lett till att Model Y nu ligger på en historisk lägstanivå. Orsaken till det låga priset sägs vara att Tesla har förlorat marknadsandelar till Kia, Ford, Volvo och likvärdiga bilar. Efterfrågan på Model Y förväntas nu öka mycket under det kommande kvartalet.

Vilka varianter finns av Tesla Model Y?

Från början planerades fyra varianter av Tesla Model Y, men i nuläget är det endast tre av dessa som levereras. Utöver standardversionen Model Y med bakhjulsdrift finns två utföranden med Dual Motor fyrhjulsdrift, Model Y Long Range och Model Y Performance.

Model Y liknar mycket Teslas Model 3, då båda modellerna är byggda på samma plattform. Det finns vissa skillnader i motorkraft och batteristorlek. Att Model Y är högre på höjden ger också en högre förarposition samt mer utrymme ovanför passagerarnas huvuden. Detta ger dig möjlighet att se trafiken bättre. Det finns flera färgalternativ, där du kan välja vitt, grått, blått, rött eller svart. Du märker snabbt en tydlig skillnad mellan Model Y och Model 3. När du befinner dig inne i Model 3 kan du tydligt se en stång över mitten på panoramataket, men i Model Y går den från toppen av förarens huvud till längre bak. Detta ger en tydlig känsla av att bilen inte har något tak. Det går inte att öppna panoramaglaset dock, och det finns inte heller några gardiner eller skynken att dra för.

Teslas design har blivit allt mer mogen sedan den första tiden med Model S. Numera är deras modeller mer strömlinjeformade och minimalistiska, vilket ger en särskild elegans. Skärmen och avsaknaden av knappar i Model Y ger en känsla av att bilen inte är designad runt föraren. Oavsett var du sitter i bilen känns det som att du är en passagerare. Elon Musk har många gånger sagt att det är bilen som ska sköta körningen, inte människan. Mängden kontroller har minskats för att Model Y gör allt för dig, det ska vara en automatisk upplevelse att köra bilen. Dagens trafiklagar gör dock så att bilen inte är helt automatisk än, det är fortfarande föraren som alltid måste ha kontroll över bilen.

Stort bagageutrymme en stor fördel hos Tesla Model Y

Tesla Model Y har ett lättåtkomligt bagageutrymme där bagageluckan kan öppnas över det låga bagageutrymmesgolvet. Detta gör det enkelt för dig att lasta i och ur allt du behöver ha med dig i bilen. Det är tydligt hur stor Tesla Model Y är jämfört med Model 3 när de står bredvid varandra. Modellerna är mycket snarlika med samma linjer, men om du jämför databladen ser du snart att Tesla Model Y har mått som liknar Model X. I Model Y finns rejäla innerutrymmen, och den är även mer lättpackad än Model 3 då den saknar hatthylla och har en kombibaklucka.

Model Y har ända upp till 854 liter bagageutrymme. Om du fäller de bakre sätena framåt får du tillgång till hela 1869 liter, vilket är större än utrymmet hos Skoda Enyaq iV. Mittensektionen kan också fällas framåt så att du kan lägga in långa föremål. Alla Teslas bilar har “adaptive cruise control” med Autopilot. Det ger dig möjlighet att känna av de bilar som kommer framför din bil, och systemet bromsar direkt. Du kan också aktivera autostyrning vilket ger bilen förmåga att navigera kring hörn.

Det finns många produkter särskilt anpassade för Tesla Model Y som du kan köpa till för att maximalt utnyttja storleken på ditt bagageutrymme. Genom att köpa särskilda Model Y-bagage kan du optimera utrymmet och få med dig så mycket som möjligt på resan. Det finns olika sorters väskor, inklusive kylväskor som är utformade för att passa bra i bagageutrymmet eller “frunken” det vill säga främre bagageutrymmet på en Tesla Model Y.

Tesla Model Y vs Kia EV6

Tesla Model Y är utrustad med en stor interiör som samtidigt är minimalistiskt utformad. Den har också en iPad-liknande touchscreen. I jämförelse är Kia EV6 billigare, mer sportig och ett bra val för den som önskar en mer traditionellt utformad interiör. Tesla är ett välkänt märke som är mycket populärt i USA. Kia är lite av en uppstickare på marknaden, ett sydkoreanskt märke som har börjat erbjuda ett spännande och snabbsäljande alternativ. Kia EV6 är en sportig SUV som har en stor räckvidd. Den är mycket billigare än Model Y i grundutförandet, men kan utrustas med fyrhjulsdrift som ökar priset med cirka 100 000 kronor. Då får den en liknande kapacitet som Model Y, men fortfarande till ett lägre pris.

Vad gäller räckvidd är Model Y bättre än Kia EV6, där Model Y kan uppnå 530 km på en laddning medan Kia EV6 endast uppnår knappt 500 km. EV6 har mycket snabbladdade batterier, där det endast krävs 18 minuter för att batterinivån ska gå från 10 % till 18 %. Det krävs dock en laddstation med god kapacitet för att uppnå den här snabba laddningstiden. Model Y tar i jämförelse 30 minuter att ladda samma mängd. Skillnaden är dock att Kia EV6 behöver ha laddstationer hemmavid eller på andra ställen, medan Teslaägare har möjlighet att koppla in sina bilar i särskilda “Supercharger”-stationer. Dessa stationer från Tesla är vanligt förekommande och enkla att använda.

Båda modellerna är likartade vad gäller storlek, men det är tydligt att Tesla ger mer utrymme både för bagage och passagerare. Insidan på Model Y är stor och öppen, vilket till viss del beror på dess stora glastak. Kia EV6 har relativt stort utrymme med nedfällda säten, men saknar “frunk”, det vill säga ett främre bagageutrymme. En del köpare kan föredra den sportiga interiören hos Kia jämfört med Teslas mer minimalistiska, knappfria utseende. Teslas Model Y har en stor touchscreen med spel och annan underhållning, samt användbara funktioner som “Sentry Mode”. Denna finess gör det möjligt att använda det stora antal yttre kameror som finns på bilen för att se förbipasserande. Systemet får ofta nya funktioner via mjukvaruuppdateringar.

Båda bilarna är bra alternativ som har olika prisnivåer och egenskaper. Kia kan vara ett alternativ för den som vill ha körglädje, tycker om snabb laddning och föredrar en större räckvidd samt analoga kontroller. Teslas Model Y har en mer minimalistisk interiör och många tekniska finesser, samt bättre möjligheter till laddning i många länder.

Tesla Model Y vs Volkswagen ID.4

Volkswagen ID.4 och Tesla Model Y är båda moderna elbilar som är fyllda av en mängd funktioner och finesser. De båda bilmodellerna har ett takfönster i panoramaformat, USB-laddningsportar i hela fordonet, trådlös laddning, uppvärmda säten och interface med touchscreen. Men Volkswagen ID.4 har också Car-Net, en funktion som låter dig styra din bil direkt från mobilen. I jämförelse har också Tesla en större touchscreen, men detta innebär inte att den totalt sett är bättre än versionen hos ID.4. Det går att styra temperaturen i båda bilarna, men många användare tycker att de fysiska knapparna hos ID.4 är enklare att använda än det mer teknologiskt orienterade användargränssnittet hos Tesla Model Y.

Interiören skiljer sig mycket åt hos de båda bilmodellerna. Tesla har ett särskilt anpassat veganskt material till sina säten, vilket motverkar fläckar och sägs ha en hög komfort. En del gillar dock inte materialet, vilket innebär att det handlar om tycke och smak om ID.4 är bättre. Volkswagen ID.4 har flera val vad gäller material, som traditionellt tyg eller V-tex som är ett läderliknande material. Du kan också välja att låta ratten ha ett hölje av läder för ökad komfort vid körning.

Tesla Model Y vs Skoda Enyaq

Skoda Enyaq RS iV kommer att erbjudas som en vanlig SUV och en mer designad Coupe-modell som kommer med ett sluttande tak. Skoda Enyaq RS iV har fyrhjulsdrift och två motorer. Priset på Tesla Model Y är högre än för en Skoda Enyaq, men en Tesla kommer också upp i en mycket högre maxhastighet. En Skoda Enyaq iV 80 ligger på 160 km/h medan en Tesla Model Y kan nå upp till 241 km/h.

Skoda Enyaq är som fordon kortare och lägre jämfört med Tesla Model Y. Den har ganska mycket mindre lastutrymme, vilket kan vara en viktig faktor om du tänker använda bilen att resa med. Tillverkaren har valt större hjul till Enyaq i jämförelse med Tesla Model Y, vilket gör det enklare att snabbt vända på hjulen vid körning. Enyaq är byggd på elbilsplattformen hos Volkswagen MEB, och är den enda modellen som gör bruk av den plattformen utanför Tyskland.

Tesla Model Y vs Hyundai Ioniq 5

Tesla Model Y har ett stort bagageutrymme, en stor iPad-liknande touchscreen och snabb aceleration. Hyundai Ioniq 5 är unik i sitt utseende och har en högteknologisk och minimalistisk interiör. Den är billigare än Model Y men har ändå en god räckvidd. Hyundai Ioniq 5 ger många av samma fördelar som Teslan, men Tesla Model Y har en stor fördel. Den kan säljas direkt till konsumenten utan att gå via en bilförsäljare först, vilket innebär att du får betala det pris du ser online.

Räckvidden hos Tesla Model Y ligger på 530 km på en laddning. Ioniq 5 har en räckvidd som inte ligger så långt därifrån, med denna bil kan du köra upp till 487 km på en laddning. När du ska ladda din Ioniq 5 går den från 10 till 80 % på 18 minuter. För att uppnå samma resultat krävs 30 minuter för Model Y, men den som väljer Model Y får tillgång till företagets Supercharger-nätverk som underlättar laddningen. Model Y är lättstyrd och har en snabb acceleration, vilket gör körningen spännande och enkel. Det kanske inte är lika intressant att köra en Ioniq 5 i jämförelse, men den är snabb och är mer komfortabel att köra än en stel Tesla.

I Hyundais öppna kabin går det att skjuta mittenkonsolen bakåt, detta ger mer golvutrymme. Teslan har mer utrymme totalt sett, vilket underlättas tack vare det extra utrymmet fram- och baktill. Båda bilarna har en minimalistisk och högteknologisk utformning som först debuterade på marknaden tack vare Tesla, men du får mindre skärm och mer fysiska kontroller om du väljer en Hyundai.

Många har tidigare kallat Tesla för en sorts “smartphone på hjul”, då deras bilmodeller innehåller mycket smart teknologi. Så är det också när det gäller Model Y, som har en touchscreen där du kan kontrollera allt från handskfacket till vindtorkarna. Du kan också se Netflix, spela spel och låta musik strömma ut genom högtalare även utanför bilen. En app gör det möjligt för Teslas ägare att kontrollera bilen på distans, och mobilen kan användas som nyckel för att låsa bilen. Model Y har i princip inga traditionella knappar, vilket kan verka avskräckande för en del.

Ioniq 5 har två skärmar och en display som projekteras upp på vindrutan. Här finns också två eluttag där du kan ladda din laptop eller ge energi till campingen. Både Model Y och Ioniq 5 är mycket bra val för dig som funderar på att köpa en ny elbil. Men prioriteringarna kan variera från person till person, vilket innebär att det inte säkert går att säga vilken bil som skulle passa dig bäst. Om priset är en viktig faktor kan det vara bättre att välja Hynduai Ioniq 5 över Teslas Model Y, då Ioniq 5 laddar snabbt och har nästan lika stor räckvidd som Model Y.

Information inför köp

Teslas Model Y kommer i två varianter av fyrhjulsdrift; Long Range och Performance. Nypriset för Model Y Long Range är i nuläget 629 990 kronor. Nypriset för Model Y Performance är 729 990 kronor. Om du istället föredrar Model Y med enbart bakhjulsdrift går den att köpa för 539 990 kronor. Leveranstiden ligger för tillfället på två till tre månader och bilen går att beställa direkt på Tesla.com.

Varukorg