Vad är livslängden för ett batteri i en elbil?

elbil batteri livslängd

Elbilar har utvecklats otroligt mycket sedan den första elbilen uppfanns. Idag är det inte ovanligt att tillverkare garanterar en livslängd på ca 8 år, men i de flesta fall håller batteriet längre än så. Hur du tar hand om elbilens batteri har också en mycket stor betydelse. I många fall kan du nämligen påverka livslängden och få batteriet att hålla längre.

Det finns flera myter om elbilens batteri och vilka faktorer som påverkar dess livslängd. Många menar att upprepad snabbladdning med DC kan påverka batteriet negativt och förkorta livslängden. Andra menar att den övervakning som batteriet har säkerställer en automatisk justering om batteriet till exempel skulle bli för varmt. Med det sagt innebär det inte att bilens batteri är hur stryktåligt som helst. Genom att ha koll på vilka faktorer som påverkar livslängden kan du minska risken för onödigt slitage. En studie som utfördes av företaget Geotab visade att räckvidden förvisso blir kortare för varje år som bilen används, men att livslängden på batteriet i många fall håller längre än själva bilen i sig.

Faktorer som påverkar batteriets livslängd

Det finns flera faktorer som är avgörande för livslängden på elbilens batteri men det har ingenting med snabbladdning eller semisnabbladdning att göra. Istället är det batteriets kvalitet som är en avgörande faktor, såväl som laddningstiden och i vilket klimat du använder elbilen i. Här kommer vi att titta närmare på de tre faktorerna.

  1. Batteriets kvalitet
    Vilken kvalitet ditt bilbatteri har kommer att skilja sig beroende på vilken elbilsmodell du investera i. Tidigare under året utförde nyhetstidningen Aftonbladet ett test där hela 6 300 olika el- och laddhybrider användes. Undersökningen visade att ett flertal av bilarna inte förlorade någon batterikapacitet överhuvudtaget. Andra modeller kunde dock förlora hela 4% kapacitet under loppet av ett år. Genom att välja en bil med ett högkvalitativt batteri kan du således säkerställa att det håller mycket längre.
  2. Laddning
    Som tidigare nämnt kommer laddning med DC inte att påverka ditt batteri negativt, däremot är det fortfarande av största vikt att du laddar på rätt sätt. Batteriet ska aldrig vara laddat till max, men det ska inte heller vara helt urladdat. Det bästa för batteriet är att alltid ligga mellan 20-80%. Detta brukar vara en inställning man kan göra i sin elbil så att batteriet aldrig laddas mer än till 80%.
  3. Vilket klimat du befinner dig i
    Bor du i ett land med kallare klimat, t.ex. nordiska länder, kommer du få ett bilbatteri som håller längre. Studier har visat att bilbatteriets livslängd förkortas om bilen används i länder som är varmare. Det är något som förvånar många då räckvidden blir kortare för en elbil på vintern. För det totala livslängden gäller dock annorlunda.
Batteri i elbil
Batteriet på plats i elbilen

Så förlänger du livslängden på elbilens batteri

Det finns flera sätt som du kan gå tillväga för att förlänga livslängden på ditt batteri.

Håll batteriets laddning mellan 20-80%
Som tidigare nämnt är det t.ex. mycket viktigt att du aldrig låter batteriet ladda ur helt och hållet eller laddas fullt varje gång. Någon enstaka gång har sällan större betydelse, men om du laddar till 100% varje gång påverkar du livslängden negativt. Många elbilar låter dig kunna ställa in maxgräns på laddningen så den automatiskt stannar på 80% och du slipper ha koll på batterinivån. Kolla vad som gäller just din elbil för att använda detta. Att försöka hålla batterinivån mellan 20-80% är ett bra sätt att undvika detta.

Undvik höga temperaturer
Ytterligare ett sätt att förlänga livslängden är genom att undvika allt för höga temperaturer. Under större delen av året är det svalt och behagligt i Sverige, men under sommaren kan det bli riktigt hett. Därför bör du undvika att parkera i solen om det är möjligt. Ställ hellre bilen i skuggan eller parkera i garage om ett sådant finns tillgängligt. Det är naturligtvis inget måste, men du bör vara medveten om värmens negativa påverkan på batteriet.

Vad säger garantin?

Vilken garanti ditt elbilsbatteri har beror på tillverkaren. Som tidigare nämnt är det inte ovanligt med en garantitid på 8 år, men även 5-6 år är förekommande. Garantin innebär att du som bilägare har rätt att få ett helt nytt batteri om det skulle vara så att det nuvarande går sönder eller slutar fungera inom loppet av garantitiden. Vissa tillverkare sätter garantin utifrån antalet mil, t.ex. 16 000 mil.

Elbil batteri komponenter
Delarna i ett elbilsbatteri

Vanliga frågor om elbilens batteri

Kan man byta batteri i elbil?

Visst är det möjligt att byta batteri i en elbil. Det är heller inte ovanligt att bara byta ut vissa delar. Det är ett sätt för tillverkare att minska kostnaderna för reparationer under garantitiden, samtidigt som det sparar dig som ägare både pengar och tid.

Hur ofta måste man byta batteri i en elbil?

Om du upplever att din bil är trögstartat eller att kapaciteten minskat kan det vara hög tid att byta batteri. Det vanligaste är att ett nytt batteri har en livslängd på 5-8 år, men detta varierar beroende på bilmodell och tillverkare. Behöver du byta batteri under garantitiden kan du göra det kostnadsfritt.

Vad kostar det att byta batteri på en elbil?

En av de främsta orsaker till att elbilar är dyrare än andra bilar är just på grund av batterikostnaderna. Att byta ditt batteri på en elbil kan kosta allt från 30 000 kronor och upp till 200 000 kronor beroende på bilmodell.

Vad kostar ett elbilsbatteri?

Vad elbilsbatterier kostar beror helt på vad det är för bilmodell du har. Det vanligaste är ett pris runt ca 100 000 kronor och det är därför elbilar är dyrare än bilar med förbränningsmotor.

Kan man renovera ett elbilsbatteri?

Elbilsbatteriet kan i många fall renoveras. Detta görs då inte hela batteriet behöver bytas ut, utan endast vissa delar. Det är en smart och kostnadseffektiv lösning.

Hur länge håller ett batteri i en Tesla?

Tesla tillverkar några av världens mest kända och eftertraktade elbilar. Här är det fokus på teknologi och hållbarhet som gäller, vilket är något som märks tydligt om man tittar på batteriets livslängd. Tesla sägs nämligen ha skapat odödliga elbilsbatterier som klarar av över 350 000 mil utan problem.

Vad är livslängden för ett hybrid batteri?

De flesta laddhybrider har ett batteri med en livslängd på 100 000 mil, men tittar vi t.ex. på Honda är deras batteri framtaget för att hålla hela bilens livstid och ska således aldrig behöva bytas ut.

Hur många mil håller en elbil?

Livslängden på en elbil varierar beroende på bilmodell och tillverkare. Utgår man från milgarantin många tillverkare har ligger denna på ca 16 000 mil. Sen finns det bilar som Tesla med en livslängd på 350 000 mil.

Varukorg