Hur fungerar elbilar på vintern?

Elbil på vintern i kyla

Elbilen är känd för att vara ett mycket bekvämt, tystlåtet och miljövänligt alternativ för den som vill färdas modernt och rätt i tiden. Med en elbil behöver du inte oroa dig för att släppa ut farligt koldioxid i luften och bidrar således till en bättre miljö. Många nyblivna elbilsägare oroar sig dock över hur bilen kommer att bete sig under vinter och hur sträng kyla kan komma att påverka batteri, räckvidd och laddtider.

Att elbilen har blivit mycket populär är svårt att sticka under stol med. Idag säljs det fler elbilar än någonsin förr och många vill vara med i kampen mot en bättre och tryggare miljö. Att man dessutom kan spara pengar på drivmedel är naturligtvis också ett plus, men då elbilar skiljer sig från vanliga bilar finns det en del saker som är viktiga att ha koll på.

Så påverkas elbilar av låga temperaturer

I Sverige är vi vana vid att ha riktigt kallt och kyligt under vintrarna. I de större städerna ligger den maximala temperaturen oftast runt 10-15 minusgrader, men uppe i Norrland kan det bli betydligt strängare kyla än så. Jämför man med vanliga bilar har elbilar sällan något problem att starta enbart på grund av kyla, men däremot kan räckvidden bli kortare och laddtiden för elbilen längre.

Huruvida räckvidden påverkas eller inte beror naturligtvis också på hur kallt det faktiskt är. Är det kraftigt låga temperaturer på -20 grader kan räckvidden förkortas med hela 35-45 %, men genom att planera noga och använda dig av smarta knep kan du komma lite längre på laddningen och förbättra din räckvidd.

Fossildriven bil eller elbil – vad är skillnaden?

Har du tidigare ägt en fossildriven bil eller är du kanske ägare till en idag? Då vet du säkerligen med dig att den kan vara svår att starta om det är riktigt kallt ute. Fossilbilar är bilar som drivs med hjälp av t.ex. diesel eller bensin och när låga temperaturer drar in över landet kan det vara svårt att få igång motorn på morgonen. Ett vanligt missförstånd är att elbilen påverkas mycket mer av kallt klimat och att startsvårigheter är ett faktum. Sanningen är att elbilar har visat sig prestera mycket bättre i låga temperaturer och har sällan problem att starta igång.

Trots att batteriet är enkelt att starta innebär det inte att elbilen inte påverkas av kyla alls. Till skillnad från fossilbilen kommer det dock inte vara startförmågan som påverkas, utan laddtiden, räckvidden och batteriet. Redan vid -6,6 grader börjar räckvidden förkortas. Detta beror vanligtvis på att man drar igång varmluften i kupén, vilket blir en ordentlig ansträngning för batteriet. Även väglaget spelar stor roll för räckvidden. Du får ett större motstånd i snö än på bar mark och detta kommer således att kräva mer av ditt fordon.

6 tips för få ut mer av din elbil i vinter och kyla

Negativa effekter från kyla är dock ingenting du kan kringgå om du är ägare till en elbil, men det finns ändå bra och enkla sätt som du kan gå tillväga för att minska risken för kortare räckvidd och långa laddningstider.

1. Parkera bilen i garage

Om du har möjlighet så låt elbilen stå i garage, helst varmgarage. Då kommer elbilens batteri vara varmare och få lite bättre räckvidd och du behöver inte använda bilens batteri för att värma upp bilens kupé.

2. Förvärm bilen med hjälp av ditt elnät

Har du inte möjlighet att ha bilen i garage så kan du förvärma bilens kupé med hjälp av elnätet, t.ex. med hjälp av en kupévärmare. Då kan du få en varm och skön bil, utan att ha använt dig av för mycket batteri.

3. Anpassa körstil och hastighet

Visste du att du kan maximera din räckvidd på vintern genom att ändra din körstil och hastighet? Jo, det är helt sant. Om du kör långsammare kommer du att öka räckvidden och på vis kunna komma mycket längre. Orsaken till detta är helt enkelt för att höga hastigheter också förbrukar mer energi.

4. Satsa på varma kläder – inte varm kupé

Visst kan det vara skönt att slå på både rattvärme och stolsvärme när det är riktigt kallt och kyligt i bilen, men både luftkonditionering och värme drar mycket ström och ger dig en kortare räckvidd. Ta på dig ordentligt med kläder istället och sänk värme en grad eller två. Om du skippar stolsvärmen kan du till och med förlänga räckvidden med kilometer.

5. Gör din bil lättare

Forskning har visat att kall luft är mycket hårdare och “tjockare” än varm. Det innebär att du kommer få ett större motstånd när du för fram bilen på vintern. Ett bra knep för att minska luftmotståndet kan vara att göra bilen lättare. Det kan t.ex. handla om att du monterar bort dragkroken och takräcken, men att du också håller fönster stängda för att inte släppa in luften i kupén.

6. Kontrollera lufttrycket

Att ha rätt lufttryck är viktigt av många orsaker. Med rätt lufttryck i däcken ser du till att din bil rullar som den ska och att den är lättare att manövrera, men du säkerställer också att den drar mindre energi. Kontrollera lufttrycket med jämna mellanrum och undvik att köra runt med en bil full med last (som du inte behöver).

Varukorg