Så lång tid tar det att ladda en elbil

Elbilar som laddar

Det finns mycket att lära sig när man skaffar elbil eller laddhybrid, speciellt om hur man laddar den. Här går vi igenom hur laddtiden kan se ut och vad som påverkar hur fort du kan ladda.

Hur lång tid det tar att ladda en elbil beror på hur snabbt du laddar och hur stort batteri bilen har. Att ladda en elbil i vanligt uttag tar ungefär 20 – 40 timmar. Laddar du bilen med en laddbox kan det ta allt mellan 2 – 20 timmar beroende på laddeffekt och bil.

Laddeffekt – Hur snabbt en elbil laddar

Hur snabbt en elbil laddar brukar uttryckas som laddeffekt eller laddhastighet och mäts i kW. Hur många kW du kan ladda med beror på vilken effekt laddaren har samt hur mycket ström bilen klarar att av ta emot.

För enkelhetens skulle delar vi upp laddningen i tre olika delar. 

Vanligt vägguttag: 1 mil per timme

I ett vanligt Schukouttag med vanlig hushållsel på 1-fas 10 Ampere kan du ladda i 2,3 kW vilket motsvarar ungefär 1 mil per timme.

Laddbox: 2-11 mil per timme

Det vanligaste sättet att ladda hemma är med laddbox och dessa finns i många olika utföranden, med både 1-fas och 3-fas. En laddbox med 1-enfas kan ladda upp till cirka 4 mil i timmen (7,4 kW) medan en laddbox med 3-fas laddar upp till 11 mil i timmen (22 kW).

Snabbladdning

Med publika snabbladdare går det att komma upp i ännu högre laddeffekter men hur stor effekt man når kan variera mycket mellan olika bilar beroende på vad batterierna klarar.

Batteristorlek – Hur mycket en elbil kan ladda

Tiden det tar att nå full laddning beror dessutom på storleken på bilens batteri. Ju större batteri desto fler mil “ryms” i bilen och ju längre tid tar det att ladda. Batteristorlek mäts i kWh och förenklat kan man säga att man kan köra 1 mil per 2 kWh. 

Beräkna laddtiden

Laddtiden i timmar för en elbil beräknas genom att dividera batteriets storlek i kWh med laddeffekten i kW.

Beräkna laddtid elbil

Laddtider för olika batteristorlekar och effekter

Använd vår smidiga kalkylator för att se hur lång tid det tar att ladda olika batteristorlekar.

Batteristorlek
LaddningstypLaddeffektLaddtid
Vägguttag 1-fas 10A2,3 kW22,7 timmar
Laddbox 1-fas 16A3,7 kW13,5 timmar
Laddbox 1-fas 32A7,4 kW6,6 timmar
Laddbox 3-fas 16A11 kW4,5 timmar
Laddbox 3-fas 20A14 kW3,6 timmar
Laddbox 3-fas 25A17 kW2,9 timmar
Laddbox 3-fas 32A22 kW2,3 timmar

Förutsättningar för snabb laddtid

För att du ska kunna ladda med maximal effekt som laddaren ger måste alla olika delar i laddningen, som laddkabeln och bilen, klara strömmen som krävs. Laddningen är bara så snabb som dess svagaste länk.

Bilen

Vissa elbilar och laddhybrider stödjer t.ex. bara laddning via 1-fas och kan därför inte ladda lika snabbt som mer moderna elbilar som stödjer 3-fas.

Laddboxen och laddkabeln

Skaffar du en laddbox med 3-fas, vilket alla laddboxar vi säljer klarar av, så var även noga med att din laddkabel också stödjer 3-fas och klarar av den strömstyrka din laddbox kan ladda med, annars kan du inte utnyttja fulla kapaciteten hos laddaren. Ofta får man med en laddkabel till bilen som endast klarar 11 kW. Vill man då kunna utnyttja hela effekten ur sin laddbox behöver man skaffa en laddkabel som klarar 3-fas.

Huvudsäkringen

En annan begränsande faktor för laddeffekten är hur stor din huvudsäkring är. Du kan aldrig använda fler Ampere än storleken på din huvudsäkring. 25A är en vanlig storlek på huvudsäkringar på villor i Sverige och låter dig då kunna ladda i 17 kW t.ex.

Vad mer kan påverka laddningstiden?

Alla beräkningar vi gjort ovan är teoretiska, men i verkligheten finns det fler parametrar som kan påverkar laddtiden. Vi går här igenom några av dessa.

Batterinivån

Elbilars batterier laddar snabbare i början än i slutet. Under de första 80% laddas batteriet mycket snabbare än under de sista 20%. Biltillverkare avråder också ofta från att ladda ett elbilsbatteri helt fullt om man vill bevara livslängden på batteriet.

Kyla

Att ladda elbil på vintern, eller när batteriet är kallt, påverkar laddtiden negativt. På vintern vid minusgrader kan skillnaden på laddtid vara stor och laddningen tar lång tid.

En studie med elbilar som laddades i olika temperaturer visade att laddningen kunde ta 3 gånger så lång tid vid ca -10°C som vid 25°C.

Annan elförbrukning

Om andra stora elförbrukare som tvättmaskin, torktumlare, ugn eller spis kör samtidigt kan det finnas mindre ström över till att ladda bilen. Har du en laddbox med lastbalansering så kommer den prioritera din vanliga hushållsförbrukning vilket kan betyda att laddhastigheten sänks under vissa stunder för att skydda din huvudsäkring.

Vill du veta mer?

Läs mer om hur en laddbox fungerar eller vad det kostar att ladda en elbil, eller kolla in våra laddboxar.

Varukorg