6 tips för att resa med elbil

Resa med elbil

I takt med att Covid-19 drog in över landet blev det allt svårare att åka på semester utomlands. Många länder stängde sina gränser, vilket ledde till att allt fler valde att semestra i det egna landet. Sedan dess har hemsemestrar blivit allt mer populära och än idag är det ett självklart val för många svenskar. Visst går det att ta sig runt i landet med tåg, buss och flyg, men det vanligaste är ändå att använda den egna bilen.

Samtidigt som hemsemestrar har blivit vanligare har populariteten kring elbilar också vuxit. Idag väljer allt fler att lämna den fossildrivna bilen bakom sig, för att gå över till laddhybrider eller renodlade elbilar. Fördelarna med att använda elbilar är många, speciellt om man tittar på vilka besparingar bilägarna kan göra på både miljö och plånbok. Att resa med elbil skiljer sig dock från att resa med förbränningsmotor och här ska vi reda ut varför. Vi kommer också att lista några mycket värdefulla och bra tips som gör er semester med elbil roligare, smidigare och mer praktisk.

Semester med elbil – detta ska du tänka på

Det finns flera saker som är viktiga att ha i åtanke om du ska resa på semester med din elbil. Har du gjort längre resor med elbilen tidigare har du säkerligen koll på hur det kan skilja sig från fossildrivna bilar. Är det däremot första gången du ska göra en långresa i elbil kan det vara värt att förstå vilka utmaningar, men också vilka fördelar, det innebär.

Elbilar är kända för att vara mycket säkra och bekväma. De är också kända för att vara väldigt tysta och ge dig en optimal körupplevelse från början till slut. Du behöver inte oroa dig för störande och höga ljud från motorn och kan således färdas på ett mycket trevligare sätt. Utmaningar du kan stå inför handlar främst om räckvidd och möjlighet att ladda ute på vägarna. Även om det finns gott om publika laddstationer är det inte alltid lätt att hitta ute på landsbygden.

Laddköer kan förlänga restiden

Idag kan du hitta bensinstationer lite överallt på vägarna, men att hitta allmänna laddstationer kan bli lite knepigare. Väljer du dessutom att resa under lov eller långhelger kan laddköerna påverka din restid ganska rejält. Det blir allt fler elbilar på vägarna och laddinfrastrukturen har ännu inte hängt med i den kraftiga efterfrågan. Var därför beredd på att det kan vara många bilar som står i kö till de få laddstationer som finns. Ett sätt att förhindra detta är genom att investera i en portabel elbilsladdare, alternativt använda destinationsladdare.

Bästa tipsen för att resa med elbil

Vi har samlat några av de bästa tipsen och knepen du kan använda dig av när det är dags att bege sig ut på vägarna. Att köra elbil är ett mycket bra sätt för dig att spara pengar på bensin varje månad, samtidigt som du gör en mycket positiv skillnad för miljö och natur.

1. Ha koll på laddstationer och destinationsladdare
Innan du sätter dig i elbilen och beger dig ut på vägarna är det en god idé att se till att batteriet är fulladdat. Du bör även säkerställa att du har koll på vilka vägar som erbjuder laddstationer, så att du inte behöver oroa dig för räckvidden om du är ute på landsbygden. Kontrollera även om det finns destinationsladdning du kan använda dig av, t.ex. på hotellet där ni planerar att bo eller vid gallerian där du ändå tänkt shoppa nya kläder och andra roliga ting till barnen. Destinationsladdare är något som blir allt mer vanligt och i många fall är priserna mycket längre än vid publika laddstationer.

2. Lär känna din bil
Alla elbilar fungerar inte på samma sätt och därför är det viktigt att du lär känna just din bil och hur den fungerar. Vissa modeller och märken behöver laddas mer frekvent än andra och vissa drar mer när det är kallt än när det är varmt. Testa gärna en längre resa innan du beger dig av på din planerade semester. På så sätt har du möjlighet att se hur just din elbil beter sig och kan således planera bättre.

3. Smidiga appar för elbil kan rädda semestern
Det finns mängder med bra appar som du kan använda dig av och som är specifikt framtagna för dig med elbil och laddhybrid. Ett bra exempel på en app som kommer komma till stor användning är “A Better route planner”. Appen fungerar som en GPS som visar vägen, men den kan också lista alla laddstationer och destinationsladdare som du kommer passera under resans gång. Du får alltså möjlighet till navigering och laddningshjälp på en och samma gång. Även Plugshare är ett bra alternativ för dig som vill få tillgång till över 300 000 olika laddningsstationer runt om i Sverige.

4. Välj den lugnaste rutten
Visste du att en körstil som är väldigt ryckig kommer att kosta dig betydligt mer el. Om du väljer den snabbaste rutten är det lätt att du fastnar i köer eller att du kör på motorvägar, vilket kan innebära många stopp och accelerationer – en ryckig körning. Se vilka alternativa rutter som finns och välj istället en som är lite lugnare. Visserligen kanske du inte kommer komma fram till din slutdestination lika snabbt, men du kommer spara på både pengar och el. Här kan du t.ex. använda enpedalsläget som hjälper dig att spara ström eller varför inte försöka rulla i uppförsbackar med den fart du redan har.

5. Planera för temperaturförändringar
Många elbilsägare är redan medvetna om hur det är att ha elbil i kyla, att temperaturförändringar kan påverka räckvidden och laddningstiden negativt. Om det är mycket kallt ute (eller om du laddar bilens batteri när det är kallt) är det inte ovanligt att det tar mycket längre tid att ladda och att batteriet tar slut snabbare. Därför kan det vara en god idé att planera för temperaturförändringar när du tittar på den räckvidd som bilen har. Det bästa är alltid att beräkna några mil i reserv, så att du kan känna dig tryggare och minska risken för att hamna i otrevliga situationer där du blir fast ute på vägarna.

6. Portabel laddare för extra trygghet
Ska ni ut och resa och vet inte om det kommer finnas laddstation att tillgå? Då kan det vara guld värt att ha en portabel laddare till sin elbil. Då kan man ladda tryggt så länge el och lämplig kontakt finns att tillgå.

Vi samarbetar med iMove

Prova en elbil på månadsbasis! Vi samarbetar med iMove som erbjuder elbilar på abonnemang.

imove elbil abonnemang
Varukorg