5 tips för dig som ska köpa begagnad elbil

Begagnad elbil

Det råder ingen tvekan om att intresset för laddningsbara bilar har ökat under de senaste åren. Den allra största ökningen beror på att både bilskatter och bränslepriserna har gått upp, men ett växande fokus på miljö har också en mycket betydande roll.

Köper du en begagnad elbil kan du säkerställa ett billigare bilägande, men innan du letar annonser eller åker iväg för att provköra finns det några saker som är extra viktiga att tänka på.

Tips – Så lyckas du med din begagnade elbil

Att köpa en begagnad elbil är lite av en konst. Till att börja med är en elbil inte designad som en fossildriven bil och det innebär att det finns andra faktorer att ta hänsyn till. Andrahandsmarknaden för elbilar är dessutom ganska snäv. Många slåss om relativt få bilar, vilket skapar en större efterfrågan än utbud. Här nedan har vi därför samlat fem tips som hjälper dig att ta ett bättre beslut.

1. Batteri

Det är inte helt ovanligt att fundera över batteriets kapacitet då livslängden på elbilens batteri är en viktig aspekt för en begagnad elbil. I de allra flesta modeller har batteriet dock presterat väldigt bra och har en väldigt lång livslängd. Det du däremot ska vara uppmärksam på är om bilen har stått oladdad under en längre tid, samt om batteriet utsatts för mycket kalla och varma temperaturer om vartannat.

2. Finns batterihyra?

Få är medvetna om att vissa bilmärken inte låter dig köpa batteriet helt och hållet. Istället hyr du det. Renault är ett exempel på ett sådant företag. Kontroller vad som gäller innan du köper din bil och räkna med eventuell batterihyra i driftkostnaderna.

3. Räckvidd

Det är viktigt att du inte bara väljer en bil som du tycker är snygg, utan som också har de egenskaper som är viktiga för dig. Titta bland annat på maxhastighet och acceleration, men inte minst bilens räckvidd.

4. Hur ska du ladda bilen?

Om det är din laddbara bil kommer ett nytt behov att uppstå, att ladda bilen.

Bor du i lägenhet kanske din bostadsrättsförening har laddplatser du kan utnyttja. I så fall kan det vara bra att anmäla intresse i tid då det kan var väntetid för att få en laddplats.

Bor du i hus så kan du installera laddbox hemma med 50% skatteavdrag. Då får du en snabb och säker laddning till din elbil.

5. Räkna på din bil

Många investerar i elbilar för att de anses billigare än fossila bilar i drift. Det är dock inget du ska ta föregivet. Det finns ett flertal elbilar som har samma driftkostnad som vilken fossildriven bil som helst. Se därför till att du verkligen räknar ut vad elbilen kommer att kosta dig om målet är att spara pengar.

Sammanfattning

Utöver ovanstående punkter är det naturligtvis väldigt viktigt att du provkör bilen och att du kontrollerar att den är hel och välfungerande.

Att köpa en begagnad elbil kan generera i mycket stora besparingar varje år om det vill sig väl, men du kan också bli fast med en bil som tömmer plånboken istället för att fylla den. Därför är det extra viktigt att du använder dig av våra bästa tips för att köpa en elbil som ger dig körglädje och som du verkligen är nöjd med.

Varukorg