Ladda elbil vid åska

Ladda elbil åska

Idag är det mycket vanligt att både laddboxar och laddstolpar är utrustade med ett överspänningsskydd. Överspänningsskyddet sägs vara räddningen när det åskar och blixtrar ute, men detta gäller främst när man talar av åsknedslag som är avlägsna. Skulle det vara så att åskan slår ner mycket nära dig finns det risk för problem.

Har du en elbil som du laddar hemma är det viktigt att aldrig ladda när det åskar. Risken är då stor att bilens batteri såväl som all laddelektronik kommer att ta skada. En skada uppstår om det fortplantar sig en strömpuls som sedan leds via laddkabeln. Av denna anledning bör du således aldrig koppla in bilen om det är risk för åska och fort dra ur kabeln om laddningen redan är igång.

Ladda elbilen rätt

Genom att ladda din elbil eller laddhybrid på rätt sätt kan du minska risken för skador på bilens batteri. Enligt Elsäkerhetsverket är det rekommenderat att använda en specifikt framtagen laddbox för ändamålet såväl som laddkablar med överspänningsskydd. Att ladda bilen i ett vanligt vägguttag är ingenting som du bör göra regelbundet. Ett vanligt vägguttag är inte framtagen för att hantera den höga belastning som laddningar av elbilar medför – speciellt inte under en längre tid. Observera att det inte finns någon garanterad säkerhet att laddbox med överspänningsskydd kommer att skydda bilen om åskan slår ner, men det är fortfarande det tryggaste alternativet som finns på marknaden idag. Naturligtvis ska installationen också ske av en behörig installatör.

Laddning på laddstation vid åska

Som privatperson är det naturligtvis väldigt svårt att veta hur pass skyddad en offentlig laddstation är. Bara genom att titta på laddstationen kan du inte se om det finns ett skydd som är tillräckligt bra eller inte. Oavsett om du vill ladda bilen hemma eller på laddstation bör du således undvika detta när det åskar.

Ibland kan det uppstå situationer som kräver akut laddning av elbilen även om det åskar. Det kan t.ex. vara så att du behöver ha din bil fulladdad inför en resa eller för att du ska kunna ta dig till arbetet dagen efter. Genom att använda dig av flera olika säkerhetsåtgärder kan du minska risken för problem och skador på bilen. Du kan t.ex. använda det inbyggda skydd som finns i laddboxen och laddkabeln, men du kan också komplettera med ett överspänningsskydd på dina ledningar samt ett överspänningsskydd som gäller för hela huset.

Köra elbil när det åskar – är det farligt?

Ett mycket vanligt missförstånd är att det skulle vara farligt att även köra elbilen eller laddhybriden när det åskar, men det är en myt som vi kan slå hål på. Att köra en elbil i åska är precis lika tryggt och säkert för alla passagerare som om du hade kört en klassisk bil med förbränningsmotor. Det är t.ex. mycket vanligt att man får råd att söka skydd i sin bil när det blixtrar ute och det kan du således även göra i elbilen. Här är det bilens kaross som kommer att fungera som ett skydd.

Varukorg