Laddbox – Så funkar det!

Laddbox med laddande elbil

För dig som skaffat elbil eller laddhybrid så finns ett nytt behov – att ladda bilen! Det går såklart att ladda på publika laddstolpar men de flesta vill nog ha bekvämligheten att kunna ladda sin bil hemma eller på arbetsplatsen, och det är där laddboxen kommer in i bilden. Vi går igenom det viktigaste du behöver veta om laddboxar.

Var är en laddbox?

En laddbox är en speciellt anpassad hårdvara för laddning av laddbara fordon. Andra ord som kan användas ibland är laddstation, laddpunkt eller elbilsladdare men det brukar ofta syfta på samma sak.

Vad är en laddstolpe?

En laddstolpe är en vanlig benämning på en laddbox som är fäst på, eller är i form av, en stolpe. Ofta syftar man på publika laddstolpar då dessa publika laddare ofta är i form av just stolpar.

Hur fungerar en laddbox?

En laddbox främsta egenskaper är att ladda elbilar på ett så snabbt och säkert sätt som möjligt. Den tillåter högre laddeffekt än ett vanligt eluttag och innehåller ofta smarta funktioner för elbilsladdning.

Varför ska man använda en laddbox?

Laddboxar är speciellt framtagna för att ladda eldrivna fordon och ger både snabbare och säkrare laddning än exempelvis ett vägguttag. Ett vägguttag med schukokontakt tål inte en kontinuerligt hög belastning vilket det innebär att ladda en elbil och laddar man en längre tid i vägguttaget kan det i värsta falla leda till brand.

Säkert

Laddboxen används för att säkerställa säker laddning av din elbil. Genom att installera en laddbox vid din parkeringsplats håller den koll på temperaturen under laddningen för att minimera den brandrisk som annars kan uppstå vid laddning ur ett vanligt eluttag. Under tiden bilen laddas håller laddboxen koll så inget går snett till. Skulle något gå fel bryter laddboxen strömmen för att eliminera den potentiella faran.

Elsäkerhetsverket avråder från regelbunden laddning i vägguttag och rekommenderar laddning genom laddbox. Läs mer i Elsäkerhetsverkets publikation Ladda elbilen.

Snabbt

Laddboxen kan ge upp till 10 gånger snabbare laddning än att ladda i väggutaget då laddboxen klarar av högre laddeffekter vilket ger en snabbare laddning.

Smart

Då laddboxen är skräddarsydd för att ladda din bil så har tillverkarna inkluderat smarta funktioner för elbilsladdning. De flesta laddboxar kommer med tillhörande app eller webbportal där du brukar kunna se status för pågående laddning, schemalägga laddning, se laddhistorik och mycket mer beroende på vilken laddbox du väljer.

Framtidssäkert

I regel är alla laddboxar uppkopplade till molnet och blir kontinuerligt uppdaterade med den senaste mjukvaran med stöd för nya bilmodeller som utvecklas framöver.

Vad innehåller en laddbox?

En laddbox innehåller elektronik och moduler för laddning av laddbara fordon.

Innehållet i en laddbox

Felövervakning

Laddboxar har en inbyggd hårdvara som övervakar felaktiga DC-läckströmmar. Detta är viktigt då läckströmmar som inte upptäcks kan leda till brand.

Kommunikation

Laddboxar kan innehålla diverse hårdvara för trådlös kommunikation i sig. De flesta laddboxar är exepelvis uppkopplingsbara mot Internet via Wi-Fi eller 4G. Det kan också finnas RFID-läsare som tillåter ägaren att starta eller stoppa laddning med RFID-tag och på vissa modeller låsning av kabel.

Effektstyrning

Med hjälp av resistorer kan laddboxens effekt justeras för att anpassa laddningen till din huvudsäkring. Ett annat, mer kraftfullt, alternativ till detta är lastbalansering som sköter detta åt dig och säkerställer att du alltid laddar optimalt utan att huvudsäkringen löser ut.

Vad kostar det att installera en laddbox hemma?

Våra laddboxar kostar från ca 8 000 kr inklusive standardinstallation efter avdrag. Beroende på vilken laddbox man väljer och vilka tillbehör som läggs till varierar priset. Går man upp i prisklass finns även laddboxar som laddar två elbilar samtidigt. Tillbehör kan innefatta lastbalansering, färgbyte på laddboxen som matchar ditt hus, RFID-läsare etc.

Installation av laddbox

Om man endast skulle vara ute efter den absolut billigaste laddboxen som går att hitta måste man vara observant på att dessa kanske inte inkluderar de funktioner som krävs för att kunna utnyttja avdraget för grön teknik som står för halva konstnaden för laddboxen.

Enklast och billigast är att installera laddboxen på en vägg. Har man ingen vägg vid sin parkeringsplats och vill installera laddboxen på en stolpe så tillkommer kostnaden för själva stolpen samt att kan behövas en separat grävtjänst för att få stolpen på plats.

Vem får installera en laddbox?

En laddbox måste installeras av en auktoriserad elektriker. Notera också att skatteavdraget endast gäller om samma företag som säljer laddboxen också står för installationen. Så vill man använda avdraget kan man inte köpa endast laddbox och sedan anlita en separat elektriker för att utföra installationen.

Läs mer om hur installationen kan gå till.

Vilken laddbox ska jag välja?

Vilken laddbox som passar bäst för dig beror på dina behov och vad som är viktigt för dig. Frågor är ställa sig är bland annat hur snabbt man vill kunna ladda, om man vill kunna ladda två bilar, vilken design man gillar, om man vill ha funktioner som RFID och om man vill kunna styra laddningen via mobilapp.

Enfas eller trefas – vad är skillnaden?

Trefas tillåter snabbare laddning men kräver att bilen stödjer detta och att installationen görs på trefas. Med enfas kan man få en laddeffekt på 3,7 kW med 16A medan man med trefas kan få  ut 11 kW med 16A och upp till 22 kW med 32A.

Även om den nuvarande bilen man har bara stödjer enfas kan det finnas en poäng med att laddboxen stödjer trefas så man är framtidssäkrad om man byter bil i framtiden, till en som klarar att ladda med trefas.

Fast kabel eller uttag?

De flesta laddboxar går att få med fast kabel eller uttag vilket båda har sina för- och nackdelar.
Fördelen med fast kabel monterad på laddboxen är att den alltid finns där och du behöver inte ta fram kabeln ur backageluckan på bilen.
Fördelen med uttag är att man kan använda samma kabel man har med sig i bilen eller har flexibiliteten att koppla in andra kablar.

Lastbalansering?

Lastbalansering säkerställer att du alltid får ut maximal laddning utan att huvudsäkringen löser ut. Vill du ha detta, så se till att välja en laddbox som har detta tillval.

Se våra laddboxar här. Vi skannar ständigt av marknaden och plockar in de bästa laddboxarna för att du skall vara trygg i ditt val av bästa laddbox.

Kan man få bidrag till laddbox?

Du kan som privatperson få skatteavdrag på upp till halva kostnaden när du installerar en laddbox hemma.
Läs mer om hur bidrag för laddbox fungerar.

    Har du fler frågor?

    Vi erbjuder konstadsfri rådgivning!
    Fyll i ditt nummer så kontaktar vi dig dig.


    Varukorg