Laddbox – Så funkar det!

Laddbox med laddande elbil

För dig som skaffat elbil eller laddhybrid så finns ett nytt behov – att ladda bilen! Det går såklart att ladda på publika laddstolpar men de flesta vill nog ha bekvämligheten att kunna ladda bilen hemma eller på arbetsplatsen, och det är där laddboxen kommer in i bilden. Vi går igenom det viktigaste du behöver veta om laddboxar.

Var är en laddbox?

En laddbox är en speciellt anpassad hårdvara för laddning av laddbara fordon. Andra ord som kan användas ibland är laddstation, laddpunkt eller elbilsladdare men det brukar ofta syfta på samma sak.

Vad är en laddstolpe?

En laddstolpe är en vanlig benämning på en laddbox som är fäst på, eller är i form av, en stolpe. Ofta syftar man på publika laddstolpar då dessa publika laddare ofta är i form av just stolpar.

Hur fungerar en laddbox?

En laddbox främsta egenskaper är att ladda elbilar på ett så snabbt och säkert sätt som möjligt. Den tillåter högre laddeffekt än ett vanligt eluttag och innehåller ofta smarta funktioner för elbilsladdning.

Varför ska man använda en laddbox?

Laddboxar är speciellt framtagna för att ladda eldrivna fordon och ger både snabbare och säkrare laddning än exempelvis ett vägguttag.

Att ladda elbil i vanligt uttag är förenat med risker då vägguttag med Schukokontakt inte tål inte en kontinuerligt hög belastning vilket det innebär att ladda en elbil och laddar man en längre tid i vägguttaget kan det i värsta falla leda till brand.

Säkert

Laddboxen används för att säkerställa säker laddning av din elbil. Genom att installera en laddbox vid din parkeringsplats håller den koll på temperaturen under laddningen för att minimera den brandrisk som annars kan uppstå vid laddning ur ett vanligt eluttag. Under tiden bilen laddas håller laddboxen koll så inget går snett till. Skulle något gå fel bryter laddboxen strömmen för att eliminera den potentiella faran.

Snabbt

Laddboxen kan ge upp till 10 gånger snabbare laddning än att ladda i väggutaget då laddboxen klarar av högre laddeffekter vilket ger en snabbare laddning.

Smart

Då laddboxen är skräddarsydd för att ladda din bil så har tillverkarna inkluderat smarta funktioner för elbilsladdning. De flesta laddboxar kommer med tillhörande app eller webbportal där du brukar kunna se status för pågående laddning, schemalägga laddning, se laddhistorik och mycket mer beroende på vilken laddbox du väljer.

Framtidssäkert

I regel är alla laddboxar uppkopplade till molnet och blir kontinuerligt uppdaterade med den senaste mjukvaran med stöd för nya bilmodeller som utvecklas framöver.

Vad innehåller en laddbox?

En laddbox innehåller elektronik och moduler för laddning av laddbara fordon.

Innehållet i en laddbox

Felövervakning

Laddboxar har en inbyggd hårdvara som övervakar felaktiga DC-läckströmmar. Detta är viktigt då läckströmmar som inte upptäcks kan leda till brand.

Kommunikation

Laddboxar kan innehålla diverse hårdvara för trådlös kommunikation i sig. De flesta laddboxar är exepelvis uppkopplingsbara mot Internet via Wi-Fi eller 4G. Det kan också finnas RFID-läsare som tillåter ägaren att starta eller stoppa laddning med RFID-tag och på vissa modeller låsning av kabel.

Effektstyrning

Med hjälp av resistorer kan laddboxens effekt justeras för att anpassa laddningen till din huvudsäkring. Ett annat, mer kraftfullt, alternativ till detta är lastbalansering som sköter detta åt dig och säkerställer att du alltid laddar optimalt utan att huvudsäkringen löser ut.

Installation av laddbox

Hur installeras en laddbox?

En laddbox monteras på vägg, räcke eller på stolpe och måste installeras av en auktoriserad elektriker.
Läs mer om placering av laddbox.

Läs mer om hur det går till att installera laddbox hemma.

Hur fungerar en laddbox med lastbalansering

En laddbox med lastbalansering mäter hushållets energiförbrukning och ser till att endast utnyttja strömmen som blir över till att ladda bilen.

Kan man få bidrag till laddbox?

Du kan som privatperson få skatteavdrag på upp till halva kostnaden när du installerar en laddbox hemma.
Läs mer om hur bidrag för laddbox fungerar.

    Har du fler frågor?

    Vi erbjuder konstadsfri rådgivning!
    Fyll i ditt nummer så kontaktar vi dig dig.


    Varukorg