Kan man ladda elbil med solceller?

Ladda elbil med solceller

Ja, det går att ladda sin elbil med solceller. Med solpaneler på taket och en laddbox till elbilen producerar du din egen solel som du sedan kan ladda bilen med. För att ladda med enbart solel behöver du en smart laddbox som känner av vilken el som kommer från dina solceller och endast använder den.

Vanligare med både solpaneler och elbilar

Senaste åren har det blivit allt mer vanligt att man installerar solceller på sin fastighet. Med mer fokus på hållbarhet har möjligheten att producera egen grön el från solen blivit populärt bland villaägare.

Samtidigt växer antalet laddbara bilar i rekordfart och det står snart en elbil eller laddhybrid utanför var och varannat hus. Samverkan mellan solpanelerna och elbilen blir för många ett naturligt nästa steg.

Så kombinerar du laddbox med solceller vid elbilsladdning

Under soliga dagar när solcellerna producerar energi kan du passa på att koppla in bilen till laddboxen och ladda med det energiöverskott som genereras. De flesta har dynamisk lastbalansering till sin laddbox vilket gör att hushållets förbrukning prioriteras först varpå bilen laddar med överskottet. Om det finns kapacitet i huvudsäkringarna kommer normalt sett laddboxen komplettera med el från elnätet för att kunna ladda så effektivt som möjligt.

Ladda endast med grön el från solen

Vill man vara säker på att endast ladda med sin solel och undvika att komplettera med el från elnätet finns det nuförtiden funktioner för detta. Wallbox har t.ex. utvecklad mjukvara som kan identifiera din solel och välja att endast ladda med grön el. Du kan välja själv om du vill fylla ut med energi från elnätet eller ladda till 100% på grön miljövänlig el.

Lagra solel och ladda på natten

För att utnyttja elektriciteten från solcellerna måste man normalt sett ladda när solen skiner. Men man kanske inte alltid är hemma med bilen under dessa timmar. Vill man fortfarande ladda med egenproducerad solel under t.ex. natten så behöver man komplettera med batterilagning som man kan koppla till sina solceller.

Laddboxar med stöd för solceller

Har du solceller hemma eller är nyfiken på att skaffa solpaneler så rekommenderar vi att välja en laddbox som kan kommunicera med solcellerna på taket. Det finns idag flera smarta laddboxar på marknaden som fungerar bra med solceller.

Här nedan är de laddboxar vi rekommenderar att man väljer om man vill kunna ladda bilen med solceller.

Vi hjälper dig ladda med solceller

Vill du veta med om hur du kan ladda din bil med hjälp av solceller? Vi hjälper dig att komma igång och svarar på dina frågor!

Vill du ha offert på solceller?

Vi samarbetar med marknadens bästa experter inom solceller för att ge dig så bra erbjudande som möjligt. Anmäl intresse för solceller här.

Laddar elbil

Vanliga frågor om att ladda elbil med solceller

Varför vill man ladda elbil med solceller?

Att köra fossilfritt med eldrift är miljövänligare än att köra på drivmedel som bensin eller diesel. Men den el du kör med kan produceras på olika, mer eller mindre miljövänliga, sätt. Det absolut bästa är såklart att ladda bilen med så grön el från förnybara energikällor, och det är få saker som blir grönare än att ladda från egenproducerad el från solen.

Kan man få avdrag för solceller och laddbox?

Ja, avdraget för grön teknik täcker både solceller och laddbox och går att läsa mer om hos Skatteverket. Avdraget täcker både arbete material och ger dig 15% för solceller och 50% på laddbox.

Hur funkar det om man vill installera solceller i framtiden?

När man installerar en laddbox som ska fungera med solceller spelar det ingen roll om solcellerna redan finns eller om de kommer att skaffas senare. I båda fallen installerar man en extra mätning för produktion av solel som kommer identifiera när el från solcellerna produceras.

Varukorg