Lastbalansering – Så funkar det!

Lastbalansering

När du laddar din elbil är det bra att känna till vad lastbalansering är för att kunna ladda bilen hemma så smidigt som möjligt. Vi går igenom de vanligaste frågorna!

Vad är lastbalansering?

Lastbalansering balanserar tillgänglig ström så flera apparater kan vara igång samtidigt. I stället för att bara köra dammsugaren på full effekt så kan du köra dammsugaren, kaffemaskinen och spisen samtidigt fast på lägre effekt då du balanserar ut tillgänglig ström mellan dem.

Hur fungerar lastbalansering?

Har du stora förbrukare i hemmet som en värmepump kan du lastbalansera den så att säkringarna inte går. 

Det lastbalansering gör är mäta strömmen som finns tillgänglig i huset som då ger mindre ström till värmepumpen de timmar spis, tvättmaskin och andra maskiner är igång för att skydda säkringarna.

Hur fungerar en laddbox med lastbalansering?

Att ladda en elbil drar mycket ström under lång tid. Det är väldigt smidigt att stoppa in laddsladden i din elbil direkt när du kommer hem från din resa. Har du lastbalansering med laddbox kommer den ge mindre effekt till elbilen när du börjar laga middag och tvätta kläder för att sedan öka på effekten igen när middagen är färdiglagad och tvätten är upphängd. På så sätt skyddar du dina säkringar och får en smidigare vardag. Med lastbalansering prioriteras hushållets behov först och laddboxen använder den ström som finns kvar för en enklare resa längs din vardag.

Lastbalansering med laddbox

Vad är statisk lastbalansering?

Statisk lastbalansering, eller lastvakt, till laddbox fungerar genom att sätta en maxeffekt på din laddbox. Den får då aldrig dra mer än den effekt du angivit. Detta är ett sätt att minska risken för att säkringarna ska gå. Det finns dock tillfällen ditt hus drar mycket ström på samma gång och då kommer den statiska lastbalanseringen inte hjälpa då den inte tar hänsyn till övrig förbrukning i huset.

Statisk lastbalansering

Vad är dynamisk lastbalansering?

Dynamisk lastbalansering till laddbox fungerar genom att mäta hela fastighetens förbrukning och låta laddboxen använda överskottet. Laddboxen kopplas till elmätaren i din elcentral. Din elmätare kommunicerar sedan via WiFi eller signalkabel med laddboxen som känner av förbrukningen och sänker effekten de timmar då förbrukningen är hög och ökar sedan effekten när förbrukningen minskat.

Dynamisk lastbalansering

Varför behövs lastbalansering?

Har du en huvudsäkring under 32A rekommenderar vi alltid att du ska lägga till lastbalansering när du beställer laddbox. Det kommer göra din elbilsladdning snabbare och du skyddar dina säkringar.

Lastbalansering med solceller

Har du solceller eller tänkt skaffa solceller kan du välja en laddbox som med hjälp av lastbalansering känner av effektöverskottet från din solcellsanläggning. Laddboxen kan då ladda med en högre effekt när solen är uppe.

Lastbalansering med solceller

Billigare laddning med fasbalansering och schemaläggning med laddbox

Väljer du en laddbox med 3-fas som kan balansera lasten mellan de tre faser som finns tillgängliga kan du använda ditt befintliga elabonnemang till fler laddboxar. På så sätt kan du spara stora abonnemangs- och utbyggnadskostnader av infrastruktur kring elbilsladdning. Kontakta oss om er organisation är intresserad av laddboxar. 

Kombinera fasbalansering med schemaläggning för att hålla nere effekttoppar de timmar som elen är som dyrast. Det finns olika elabonnemang där du betalar efter en energitariff eller betalar hela månadens förbrukning baserat på den timme som effekten var som störst. Du kan alltid schemalägga din laddning i den app eller molntjänst som ingår när du beställer laddbox från Laddboxbolaget.

Fasbalansering

Lastbalansering på större parkeringsplatser

Vill ni installera laddstolpar i er bostadsrättsförening eller skaffa elbilsladdning till ert företag kommer vi hjälpa er med rätt laddboxar för att kunna lastbalansera organisationens elbilsladdning på bästa sätt. Detta i kombination med rätt molntjänst och betalningslösning skapar en enkel vardag för både användaren och administratören.

Laddboxar med lastbalansering

Vi på Laddboxbolaget har ett stort utbud av laddboxar med lastbalansering. Här nedan kan du hitta den laddstation som passar dig.

Lastbalanseringen konfigureras av vår elektriker när vi installerar laddbox hemma hos dig – Allt du behöver tänka på är att ladda bilen.

    Har du fler frågor?

    Vi erbjuder konstadsfri rådgivning!
    Fyll i ditt nummer så kontaktar vi dig dig.


    Varukorg