Laddförluster hos elbilar – Vad det är och hur du undviker dem

När du laddar din elbil går en del av energin tyvärr förlorad. Det här betyder att det kan kosta lite mer, och att laddningen inte blir lika effektiv som den skulle kunna vara. I den här artikeln ska vi prata om varför detta händer och vad du kan göra för att minska dessa förluster. Vi kommer att gå igenom enkla tips och knep för att göra laddningen smartare och mer ekonomisk.

Vad är laddförluster?

Laddförluster är en term som används för att beskriva den energi som går förlorad när en elbil laddas. Denna förlust uppstår på grund av olika faktorer i laddningsprocessen. Varje gång du laddar något med ett batteri, som din bil, surfplatta eller telefon, går en del av energin förlorad. Detta beror på att energin flyttar eller ändrar form.

Varför sker laddförluster?

När du försöker ladda din bil under kalla vinterdagar kan du märka att det tar längre tid än vad det gör i varmare väder. Detta beror på att batteriet i elbilen behöver värmas upp till en viss temperatur innan det kan börja laddas effektivt, vilket innebär att en del av energin används för uppvärmningen istället för att direkt ladda batteriet.

På samma sätt är extremt varma sommardagar inte det bästa för att ladda bilen eftersom höga temperaturer kan påverka batteriets prestanda negativt. Lyckligtvis är de flesta elbilar utrustade med ett kylsystem som hjälper till att hålla batteriet svalt under laddning i hett väder. Problemet handlar inte bara om förlorad effekt, utan om att ytterligare energi går åt för att hantera temperaturen. Den optimala temperaturen för att ladda en elbil ligger mellan 20 och 25 grader Celsius.

En annan faktor som kan påverka laddförlusten är längden på din laddkabel, en del av energin försvinner under laddningsprocessen när energin passerar genom laddkabeln, vilket beror på resistans. En kortare kabel minskar effektförlusten eftersom den har lägre resistans.

Att ladda ur vanligt eluttag

Tester har gjorts av den Tyska bilorganisationen ADAC, där de satte fyra olika elbilar på prov för att se hur olika typer av laddning påverkar laddförlusten. Slutsatsen var att den allra högsta laddförlusten skedde när man laddade ur ett vanligt vägguttag, upp till 24 procent gick då förlorat.

I det utförda testet justerades laddningseffekten nedåt på laddboxarna, vilket resulterade i högre förluster. För att minimera laddningsförluster vid växelströmsladdning (AC) är det mest effektivt att ladda bilen med så hög effekt som möjligt. En högre laddningseffekt leder till snabbare laddning, vilket i sin tur minskar de totala laddningsförlusterna helt enkelt.

Oavsett vilken effekt din box har, är slutsatsen den att en laddbox är nödvändig att använda om du vill ladda med så lite laddförlust som möjligt.

Vad kan man göra för att minimera laddförlusterna vid laddning?

Då laddningen sker genom en kabel är det viktigt att din laddkabel är optimal för den typ av laddning som du använder dig utav. Saker att se över kan vara kabelns längd och tjocklek. Desto tjockare kabel desto mindre värme släpps ut, vilket i sin tur gör att du drabbas av mindre laddförlust.

Vi vet att batteriet laddar som allra bäst när det inte är helt nedkylt. Om du har möjligheten att värma upp din bil till närheten av rumstemperatur innan du påbörjar laddningen kommer detta att gynna dig. Vid väldigt varma väderförhållanden gäller det att försöka hålla bilen så sval som möjligt för att undvika överhettning, exempelvis att parkera i skugga eller inne i ett garage där det är svalare.

Placeringen av laddboxen kan faktiskt också påverka laddhastigheten. Vid installation av laddbox hemma så kan det vara fördelaktigt att montera laddboxen i ett skuggigt läge eller i ett garage om man vill minimera laddförlusterna. Sitter laddboxen på en vägg i söderläge som får mycket sol så kommer det värma upp den mer på sommaren vilket kan påverka laddhastigheten då laddboxens säkerhetsfunktioner säkerställer så den inte blir för varm under laddning.

Är det viktigt för dig att maximera laddeffekten så kan det vara värt att titta på en laddbox som DEFA Power som är speciellt konstruerad för att just kunna leda ut värme effektivt.

Laddbox med hög effekt

När du köper en laddbox kan du välja att lägga till en 22 kW-installation också kallad snabbare laddning, vilket betyder att din laddbox klarar av att ladda med högre effekt. Med en laddbox som klarar att ladda 22 kW framtidssäkrar du din laddare och kan ta del av fördelarna med av att kunna ladda med högre effekt.

Laddboxbolaget laddbox till tjänstebil

Vill du veta mer?

Har du frågor om laddning eller laddboxar kan du självklart höra av dig till oss. Antingen via vår mejl info@laddboxbolaget.se eller via telefon: 010-643 96 80 så hjälper vi dig gärna vidare!

Varukorg