Var ska man placera en laddbox?

Laddbox placerad i garage

Bästa platsen för en laddbox är på en vägg vid bilens parkering och så nära elcentralen som möjligt för att matningen av el ska bli enkel. Saknas vägg kan man behöva montera den på en stolpe vilket kräver grävjobb och blir dyrare.

Detta är det korta svaret men i praktiken finns det många delar som spelar roll. Vi kommer därför gå igenom allt du behöver tänka på när vill hitta bästa platsen att installera laddboxen.

Detta ska du tänka på när du ska välja plats

Alla hus har olika förutsättningar men ofta kan man tillgodose flera av dessa delar. Här kommer några tips om vad som är bra att tänka.

Avstånd till bilens parkering

För att det ska vara lätt att ladda är det viktigaste att laddboxen ska vara så nära bilens parkering som möjligt. Du vill kunna ladda bilen där den vanligtvis står utan att behöva flytta på den för att ladda.

Vill man kunna ladda flera bilar bör man även ta med det i planeringen av laddboxens plats. Detta kan även lösas med längre kabel i efterhand.

Tänk också på att olika bilar har laddluckan på olika ställen så placeringen fungerar bra oavsett vilken bil vill ladda.

Längd på laddkabeln
Här spelar det också roll hur lång laddkabel du har. Vanligtvis brukar en laddkabel vara 5 eller 7 meter. Men det finns även längre laddkablar som kan kompensera för att laddboxen behöver monteras längre bort.

Avstånd till elcentralen

När laddboxen installeras görs en kabeldragning från närmaste elcentral. Ju enklare kabeldragning desto bättre. Om kabeln behöver grävas ner eller gå igenom flera tjocka väggar blir det en mer komplicerad och dyrare installation.

Vill man ha en snygg installation kan man även fundera på vilken plats som lämpar sig för en snygg och diskret kabeldragning.

Vägg eller stolpe

Om laddboxen monteras på vägg eller på stolpe är det som har störst betydelse för vad installationen kostar. Kan man placera laddboxen på en vägg är det att föredra då det blir en enklare standardinstallation och därmed billigare.

Ofta kan man placera laddboxen på väggen till huset, garaget, carporten, ett staket eller liknande. Men finns det ingen väggyta där man vill placera laddboxen kan man behöva montera den på en stolpe.

Laddstolpe kräver grävning
Det finns speciella stolpar för just laddboxar i flera utföranden man då använder sig av och då behöver även ett grävjobb göras för stolpfundamentet och laddkabeln som då sannolikt dras under marken.

Internetanslutning

För att kunna koppla upp din laddbox till Internet så behöver den någon form av fungerande uppkoppling. Vilka anslutningar som finns tillgängliga varierar mellan olika laddboxar men WiFi är det vanligaste sättet och då behöver ditt WiFi vara tillräckligt starkt där laddboxen sitter.

Andra alternativ som kan finnas är 4G eller Ethernet-kabel.

Skyddad plats

Laddboxar är utformade för att kunna tåla väder och vind men har man möjligheten att kunna placera laddboxen på en mer skyddad plats är det alltid att föredra. Det kan vara i ett garage, i en carport eller under ett utskjutande tak.

På så vis minskar man mängden regn, snö, direkt solljus och liknande yttre påverkan som kan hålla boxen fräsch och maximera livslängden. Har man dessutom en laddkabel hängandes vid sin laddstation så håller även den sig torr och renare.

Plats för kabelhållare

Ofta vill man ha en kabelhållare att hänga laddkabeln på brevid sin laddbox. När du planerar för var du vill montera laddboxen, tänk redan då på om du vill ha en kabelhållare och var den ska sitta så det finns plats för detta med.

Laddbox i garage

Laddbox i garage – Om elbilen själv får välja

Den bästa platsen för att placera laddboxen är i garaget. Då kommer laddboxen alltid befinna sig i lagom temperatur med tak över huvudet. Det är också bäst för elbilens batteri som får längre räckvidd och livslängd när batteriet håller sig varmt.

En annan fördel med att ha elbilen och laddboxen i garaget är att laddkabeln håller sig torr och ren, vilket inte alltid är fallet om man laddar utomhus

I Sverige är det vanligt att garagen på villorna används till förråd, men elbilen hade nog gärna stått där om de fått välja sin plats!

Elbil laddar med lång laddkabel

Extra tips för långa avstånd

Har du svårt att placera laddboxen nära bilen? Det finns faktiskt extra långa laddkablar upp till 20 meter. Ibland kan det vara enklare att skaffa en riktigt lång laddkabel än att göra allt för att montera laddboxen så nära parkeringen som möjligt.

Vill du prata med en expert?

Vill du ha hjälp och råd om hur du kan installera laddbox hemma? Tveka inte att höra av dig till oss, vi erbjuder kostnadsfri rådgivning!

Frågor och svar om placering av laddbox

Borde man placera laddboxen inne eller ute?

Alla vanliga laddboxar på marknaden går utmärkt att placera utomhus och är skyddsklassade med höga IP-klasser som tål tufft klimat men kan man montera laddboxen inuti ett garage, carport eller ett förråd t.ex. så blir ju laddboxen ännu mer skyddad.

Får man montera laddbox i garaget?

Att montera en laddbox i garaget går alldeles utmärkt. Det är en skyddad plats som ofta är nära en elcentral och möjligheten att ha laddboxen “inlåst” gör den extra skyddad mot obehörigt användande.

Vilken höjd ska Laddbox sitta på?

Laddboxar brukar monteras 1,3 – 1,7 meter ovanför mark för att de ska sitta i en ergonomisk höjd för koppla i och ur laddkabeln. Har man en laddkabel hängandes vid laddboxen vill man heller inte att den ska släpa i marken i onödan.

Behöver en laddbox ha ett skyddstak?

En laddbox tål regn och kyla och behöver egentligen inget tak. Men vill man ändå ha lite extra skydd kan man montera ett skyddstak ovanför laddboxen och då slippa snö som hopar sig på den under vintern. Ännu bättre är om man kan montera den i ett garage eller carport.

Varukorg