Easee Charge Lite vs Zaptec Go – Vilken ska man välja?

Zaptec Go vs Easee Home

På marknaden finns det många bra laddboxar att välja mellan, men två tillverkare som utmärkt sig lite extra senaste åren är norska Zaptec och Easee som utmärkt sig med kompakta, funktionella och inte minst prisvärda laddboxar.

Easee Home har länge haft förstaplatsen som den mest populära laddboxen i Sverige hos villaägare. Under mars 2023 blev dock Easee Home säljstoppad av Elsäkerhetsverket (dock ej användningsförbud) varpå Zaptec Go tog över ledartröjan som den mest populära laddboxen. Sedan under 2023 så släppte Easee en ny version av sin laddbox, Easee Charge Lite, där de justerat vissa synpunkter som Elsäkerhetsverket hade på den tidigare modellen Easee Home.

Nu är det många som står i valet och kvalet mellan Zaptec Go och Easee Charge Lite när de ska installera en ny laddbox. Det är väldigt liknande laddboxar och man kanske redan har någon av dessa hemma eller i stugan så det kan vara ett svårt val.

Båda kommer från kända tillverkare, är omtyckta av användarna, effektiva och har en lång garanti. Laddboxarna är också kostnadseffektiva om man jämför med många andra modeller på marknaden. Här kommer vi att titta närmare på laddboxarna för att se vilken som är den absolut bästa och vilken du bör satsa dina pengar på.

Zaptec eller Easee – Ett val mellan två snarlika laddboxar

Zaptec Go och Easee Charge Lite är två av våra mest populära laddboxar för hemmaladdning, som faktiskt inte har så många skillnader. Båda är tillverkade i Norge som är världens mognaste elbilsmarknad. Båda är också fullmatade med bra funktioner för elbilsladdning och väldigt prisvärda. Med flexibelt uttag, bra uppkopplingsmöjligheter och lågt pris jämfört med många andra laddboxar på marknaden är båda två väldigt populära alternativ.

Zaptec Go

Zaptec Go är en mycket snygg och högteknologisk laddbox som passar för dig som söker många praktiska och avancerade funktioner. Laddboxen är lätt och smidig i sin design med jordnära färger. Det gör att den passar sig ypperligt för dig som vill ha en laddbox som är mer diskret och som inte drar alldeles för mycket uppmärksamhet till sig. När det kommer till säkerhet har Zaptec Go dessutom vunnit ett flertal utmärkelser, bland annat för “Marknadens säkraste laddbox 2022” av norska NAF (Norges Automobil-Forbund).

Tryggheten sitter dock inte enbart i laddfunktionen, utan även i den RFID/NFC-läsare som laddboxen har. Tack vare denna finns det möjlighet för dig att låsa din laddare, vilket i sin tur minskar risken för att den ska bli stulen. Om du inte har laddaren installerad inomhus, t.ex. i garaget, är detta nästan ett måste.

Fördelar
Ladda när det är billigt
Användarvänlig app
Gratis 4G
Många integrationer mot lastbalanserare och andra system
Kan ladda från solceller (kräver lastbalansering)
RFID
22 kW
Nackdelar
Laddkabel ingår ej

Easee Charge Lite

Easee Charge Lite är på ytan likadan som sin föregångare och använder samma app som många tyckt om. Precis som Zaptec Go är Easee Charge Lite mycket trygg och säker att använda sig av, samtidigt som den är en aning mer estetisk när det kommer till design. Easee har installerat många hundra tusen laddare i Europa så det är beprövade laddboxar med välutvecklad mjukvara som Easee har, och Easees laddboxar har varit några av de mest problemfria laddboxarna där kunderna sällan upplever att laddarna strular.

En bra anledning till att välja Easee Charge Lite är om man har en befintlig laddbox från Easee och vill kunna hantera båda laddarna i samma app eller kanske dela lastbalansering för båda laddboxarna.

En anledning till att inte välja Easee Charge Lite kan vara om man känner sig begränsad av att endast kunna ladda 11 kW då Easee Charge Lite, till skillnad från föregångaren, har bekgränsad laddeffekt på 11 kW.

Fördelar
Ladda när det är billigt
Användarvänlig app
Många integrationer mot lastbalanserare och andra system
Kan ladda från solceller (kräver lastbalansering)
RFID
Nackdelar
Laddkabel ingår ej
Endast 11 kW

Easee Charge Lite vs Zaptec Go – En jämförelse

På pappret är det inte så mycket som skiljer dessa laddboxar. Här ser du en genomgång av specifikationerna.

Easee Charge LiteZaptec Go
KontaktUttagUttag
Maximal laddeffekt11 kW22 kW
Dynamisk lastbalanseringJaJa
WiFiJaJa
4GJaJa (gratis uppkoppling)
RFIDJaJa
MobilappJaJa
LED-indikator för laddningJaJa
TillverkareEasee (Norge)Zaptec (Norge)
Garanti5 år5 år
Drifttemperatur-30°C till 40°C-30°C till 50°C
Vikt1,5 kg1,3 kg
Mått (h x b x d)256 x 193 x 106 mm242 x 180 x 75 mm

Så vilken laddbox ska jag välja?

Har man redan en tidigare laddbox av Easee eller Zaptec så kan det vara en fördel att välja samma, då man kan använda samma app och man redan är bekant med laddboxen.

Vill man kunna ladda lite snabbare är en Zaptec Go med 22 kW-installation det bästa valet.

Är inte något av dessa ovan relevanta är ett val mellan Easee Charge Lite och Zaptec Go är inte helt självklart. Det är två jämnbördiga kandidater så tycke och smak kan bli en avgörande faktor i många fall. Vilken tilltalar dig och blir snyggast på huset Oavsett vilken av Easee eller Zaptec du väljer tror vi du kommer bli nöjd.

Varukorg