Smartladdning för elbil – Vad är det och hur funkar det?

I ett samhälle där det mesta ökar i pris blir det allt viktigare att spara och tänka ekonomiskt – långsiktigt.

En bov som är svår att komma undan är din elförbrukning, som kan bli väldigt dyr om du laddar under populära tider när resten av landets befolkning också använder mycket el. Så om du är intresserad av att sänka din elkostnad och har en elbil att ladda bör du testa smartladdning.

Vad betyder smartladdning

Smartladdning är ett begrepp som refererar till att ladda elbil när priset är som lägst, för att spara så mycket pengar som möjligt. Denna teknik använder olika digitala funktioner för att optimera laddningsprocessen. Låt oss gå igenom alla smarta funktioner med smartladdning och olika hjälpverktyg som gör det enklare och snabbare att ladda smart.

Låt någon göra jobbet åt dig

Idag finns det flera företag som gärna vill hjälpa dig ladda billigt. Med företag som Greenely eller Tibber tecknar du ett elavtal som är av den rörliga typen, och sedan styr Greenely eller Tibber laddningen åt dig.

Då elpriserna svänger ser dessa till att flytta delar av din förbrukning till de billigaste timmarna på dygnet för att ge dig ett så bra laddningspris som möjligt. Du kan även själv styra din laddning när du ser att elen har ett lägre pris. Detta är inte bara fördelaktigt för dig, men även till stor hjälp för elnätet då du hjälper till att lyfta belastning när den är som tyngst och kapar förbrukningstopparna.

Övervaka elförbrukningen via app

Smartladdningssystem som Greenely eller Tibber tillåter fjärrövervakning och styrning av laddningsprocessen via en app som du kan ha på din smartphone. Detta ger dig som användare möjlighet att övervaka laddningen, och om nödvändigt justera inställningarna oavsett var du befinner dig. Detta gör det enkelt att reglera din användning i realtid om förbrukningen blir allt för hög, du kan också via appen se vilken batterinivå din bil har.

Nästan alla kan smartladda

Greenely och Tibbers appar kan kommunicera direkt med din bil då de allra flesta elbilar är kopplade till ett 3G/4G nätverk genom ett SIM-kort. Om du har en elbilsladdare hemma kan du enkelt smartladda även om din bil inte skulle gå att koppla direkt till appen. Enda skillnaden då blir att du behöver ställa in din batterinivå manuellt i appen, sedan laddas din bil smart till en lägre kostnad.

Vilka smarta laddboxar finns det?

Om du installerar en smart laddbox hemma gör du det enklare att ladda billigare, här nedan är några exempel på laddboxar som har smarta funktioner.

Zaptec Go

Zaptec Go grön

Zaptec Go är en smart och kompakt laddbox för dig som vill ha enkel elbilsladdning. Den kompakta laddbox är mer än bara en laddningspunkt. Uppkopplad med både Wifi och 4G, håller din Zaptec Go sig ständigt uppdaterad med de senaste funktionerna och förbättringarna. Det betyder att du alltid har tillgång till den mest avancerade tekniken utan något extra krångel. Allt du behöver göra är att ladda din bil.

Charge Amps Aura

Charge Amps Aura med dubbla uttag

Upptäck Charge Amps Aura, en elegant laddbox med dubbla 22 kW-uttag, perfekt för att ladda upp till två fordon samtidigt. Den stilrena designen kombinerar estetik med hög funktionalitet för att skapa en optimal laddningslösning för ditt hem. Den lastbalanserar automatiskt mellan uttagen och kopplas lätt upp via WiFi, 4G (tillval) eller LAN och kan användas via Charge Amps app och den tillhörande molntjänsten.

Charge Amps Halo

Silvrig Charge Amps Halo

Charge Amps Halo anses vara en av de mest eftertraktade laddboxarna på marknaden. Den kombinerar kompakt storlek med imponerande kraft i en elegant och modern design. Starta smidigt din Charge Amps Halo antingen genom att använda RFID eller genom Charge Amps-appen. Med det inbyggda LED-ljuset blir laddningen enkel även när omgivningen är mörk, och den smarta designen gör att laddboxen även fungerar som en praktisk kabelhållare.

Defa Power

Svart DEFA PowerSmart

Ladda din elbil när elpriserna är som mest fördelaktiga med DEFA PowerSmart. Denna smarta laddbox är designad för att automatiskt ladda vid de mest ekonomiska tidpunkterna baserat på dagliga priser från Nord Pool. DEFA PowerSmart är universellt kompatibel och samarbetar med alla energibolag och elbilmärken. Enkelheten i att styra din laddningsupplevelse ligger i dina händer, och allt görs smidigt via DEFA Power-appen. Optimera din elbilsladdning, spara pengar och öka effektiviteten med DEFA PowerSmart. Njut av en smidig och intelligent laddningsrutin för din elbil.

Starta din smartladdning med Laddboxbolaget

Vi på Laddboxbolaget är väldigt glada över att ha ett brett utbud av smarta laddboxar så att du kan välja den box som passar dig allra bäst.

Om du har frågor angående valet av laddbox eller om smartladdning, är du varmt välkommen att kontakta oss på Laddboxbolaget. Vi står till ditt förfogande för att ge professionell vägledning och svara på alla dina frågor. Du kan nå oss via telefon på 010-643 96 80 eller via vår mejl: info@laddboxbolaget.se. Vi ser fram emot att höra från dig!

Varukorg