Liten elbil – Vilka små elbilar finns?

Liten elbil - Små elbilar

Att investera i en elbil blir allt vanligare och på vägarna är de idag ett självklart val för både privatpersoner och företag. Med en elbil kan du spara in väldigt mycket pengar på drivmedel, samtidigt som du får en tystare bil som är behagligare att köra.

Tack vare den ökade efterfrågan finns det idag elbilar i alla möjliga storlekar. Du hittar både kombibilar som drivs med hjälp av ett laddningsbart batteri, såväl som minibilar för den som vill ha en lite mindre elbil

Fördelar med en liten eblil

Det finns flera anledningar till varför du kan vara intresserad av att skaffa dig en lite mindre elbil. Till att börja med kommer de mindre elbilarna att ha en ännu lägre driftkostnad än de lite större alternativen, vilket gör att du får en bil som blir väldigt billig i drift. Att ladda en liten bil går dessutom mycket snabbare. Om du behöver komma iväg snabbt, t.ex. till arbetet eller inom arbetet, behöver du inte vänta flera timmar innan bilen är redo att använda.

Viktigt att komma ihåg är dock att en mindre elbil inte erbjuder samma utrymme i kupén. Planerar du att använda bilen ensam (eller med enstaka passagerare) är det sällan något problem. Vill du däremot använda din elbil till vardags och transportera hela familjen kan en större bil vara mer lämplig, även om den kommer kosta dig mer i inköp och i drift.

Vad kostar en liten elbil?

När du ska investera i en elbil vill du säkerligen ha ett hum om hur mycket bilen kommer kosta dig. Precis som med alla typer av fordon är det svårt att säga ett exakt pris, eftersom kostnaderna varierar utifrån ett flertal olika faktorer. Bland annat kommer bilens storlek att vara avgörande, såväl som modell och bilmärke. Andra faktorer som påverkar priset är om du väljer att köpa en helt ny elbil, en begagnad modell eller om du vill satsa på leasing istället.

Idag kan du hitta många små elbilar som är framtagna för att vara så smidiga som möjligt. Många av dessa modeller lämpar sig dessutom lika bra till vardags som till företag, t.ex. om du vill ha en praktisk och smidig budbil. Som tidigare nämnt är det svårt att säga hur mycket den lilla elbilen kommer att gå på. Är fokus att satsa på en helt ny liten elbil kan du räkna med ett pris från cirka 180 000 kronor upp till 400 000 kronor.

Leasing – vad kostar det?

Allt fler väljer att leasa sin elbil istället för att köpa en med pengar från egen ficka. Orsaken till detta beror nästan uteslutande på det höga inköpspris som elbilar och laddhybrider har. Genom att leasa får du tillgång till elbilen precis som om den hade varit din egen, men du slipper lägga ut stora summor eller ta lån för att finansiera ditt köp.

Precis som priset för en ny/begagnad elbil varierar gäller samma när det kommer till leasing. Idag kan du hitta en liten elbil med ett leasingpris från 2 500 kronor i månaden. Priset är dock endast ett frånpris och här är det dina preferenser som kommer vara avgörande för slutkostnaden. Läs alltid igenom villkoren noga innan du bestämmer dig för vilken bil och vilket företag du vill använda dig av.

Stor eller liten elbil – vad är skillnaden?

Det finns flera saker som skiljer en liten elbil från en stor elbil. Den mest uppenbara skillnaden hittar vi naturligtvis i designen, kupéutrymmet och i själva storleken på bilen, men det är inte de enda skillnader som finns.

1. Kostnad

En liten elbil kommer att vara betydligt billigare i både inköp och i drift. Eftersom en stor bil kräver ett mycket större batteri för att kunna föras framåt kommer det också att krävas mer i samband med laddning. Ett större batteri behöver inte bara mer el, utan kommer också att behöva laddas mycket lägre. Om du är på jakt efter en bil som du kan använda snabbt är det en mindre elbil som du ska satsa på. Laddningstiderna skiljer sig nämligen åt markant!

2. Framkomlighet

Bor du ute på landsbygden kanske du inte har några problem med framkomlighet eller att hitta parkering. Bor du däremot inne i stan kan det vara betydligt svårare. Med en liten elbil får du en bil som du lättare kommer hitta parkering till, samtidigt som du inte behöver knöla runt på små gator inne i stan. Det blir således mycket enklare för dig att ta dig fram i storstadstrafiken.

3. Räckvidd

Naturligtvis kommer den mindre elbilen inte enbart med fördelar, utan det finns även vissa nackdelar med att välja en mindre bil. Den lilla räckvidden är framtagen för ett annat ändamål än vardaglig körning eller långa sträckor. Därför kommer också räckvidden att vara kortare än om du hade valt en större bil. Den kortare räckvidden beror helt enkelt på att bilen är utrustad med ett mycket mindre batteri, men även här kan det förekomma variationer. Tittar vi t.ex. på BMW i3 har bilen en räckvidd på hela 310 km på en laddning. Det gäller således att välja rätt och välja utifrån dina egna behov.

Topp 5 – Små elbilar på marknaden 2023

Är du intresserad av att investera i en liten elbil? Här nedan listar vi några av de bästa och mest eftertraktade elbilarna på marknaden 2023 som är i en modell mindre. Dessa bilar fungerar utmärkt för storstadstrafik, men har också en mycket lång räckvidd, så att du kan åka ut på äventyr eller jobbresor utan att behöva stanna för att ladda batteriet med jämna mellanrum.

1. Smart EQ ForTwo

Smart EQ ForTwo är en bil som passar för dig som ofta är ute och rör dig ensam eller som endast är i behov av ett ytterligare passagerarsäte. Den här bilen väger knappt 1000 kg och är således en mycket liten, nätt och smidig modell med en utmärkt accelerationsförmåga. Bilen har dessutom en räckvidd på 150 km och känns både pigg och modern.

2. Seat Mii Electric

Med en räckvidd på hela 265 km i timmen ger Seat Mii Electric dig kraften som behövs för att ta dig från punkt A till punkt B utan problem. Seat Mii Electric är en billig och smidig elbil som är väldesignad som få och som har ett utmärkt bagageutrymme på hela 250 liter. Vill du få in större föremål i bagageutrymmet kan du dessutom fälla ner baksätet för extra utrymme.

3. Peugeot e-208

Vill du ha en elbil med en mycket lång räckvidd är Peugeot e-208 ett bra alternativ. Peugeot e-208 har inte bara blivit en stor favorit hos den svenska befolkningen, utan den har också vunnit pris för Årets Bil 2020 av motorjournalister över hela Europa. Att Peugeot e-208 finns tillgänglig som både elbil och som fossildriven bil är ytterligare ett plus, eftersom den riktar sig till flera målgrupper.

4. Renault Zoe

Många väljer att köpa en mindre elbil för att få ner kostnaderna. Är det ett lågt pris du vill ha kan vi rekommendera Renault Zoe. Renault Zoe är en snygg, modern och liten elbil som inte är längre än 4 meter. Det gör att den är mycket enkel att parkera, även i trånga utrymmen och garage. Dessutom har den en räckvidd på hela 395 km på en full laddning.

5. Vauxhall Corsa-e

Det är inte för ingenting som Vauxhall Corsa-e har blivit en av Englands mest populära elbilar i mindre format. Den här elbilen såldes som mest under 2020 och 2021, men är fortfarande en storfavorit 2023. Räckvidden på 330 km gör att du kan åka kortare såväl som längre sträckor och tack vare den rymliga kupén passar bilen för vardagens alla behov.

Vi samarbetar med iMove

Prova en elbil på månadsbasis! Vi samarbetar med iMove som erbjuder elbilar på abonnemang.

imove elbil abonnemang
Varukorg