Skillnaden mellan AC-laddning och DC-laddning

Skillnad ac laddning dc laddning

Har du skaffat dig en elbil eller laddhybrid och vill förstå skillnaden mellan AC-laddning och DC-laddning? Då är du inte ensam. Som elbilsägare är det många saker som du nu måste ha koll på, speciellt om du går från förbränningsmotor till renodlad elbil på en gång. Orsaken till varför det finns olika sätt att ladda bilen, beror helt enkelt på att det finns olika varianter av ström.

Innan vi går in djupare på skillnaden mellan AC-laddning och DC-laddning ska vi först titta på vad förkortningarna betyder. AC-laddning är egentligen en förkortning på ett engelskt ord som på svenska kallas för växelström. Växelström är det du hittar i dina vanliga vägguttag, t.ex. i köket eller i garaget.

DC, å andra sidan, är en förkortning på orden “direct current”. På svenska går det under namnet likström, vilket innebär att den endast går åt ett håll. Fördelen med denna typ av ström är att den är mycket användbar till just batterier, vilket gör den till ett självklart val för mobiltelefoner, laptops eller annan elektronik. Här kommer vi att titta närmare på hur AC-laddning och DC-laddning fungerar, samt vad skillnaden är mellan de olika typerna.

AC-laddning – Växelström

Även om växelström är det du har i ditt vanliga vägguttag är växelströmmen, även kallad AC, ganska avancerad. Strömmen går lite i en rytm fram och tillbaka, vilket gör den till ett mycket pålitligt alternativ jämfört med DC-strömmen. Tittar vi sedan på hur det ser ut på långa avstånd så är växelströmmen dessutom mycket kostnadseffektivare att transmittera. Växelströmmen leds med hjälp av de kraftledningar som finns vid ditt hus och går sedan direkt till vägguttaget. När du kopplar in en lampa, hårtork eller annan elektronik får du således tillgång till den direkt.

AC-laddning är det som sker i hemmet

AC-laddning är när du laddar med växelström. När du laddar hemma med laddbox eller i väggutag är det AC-laddning det handlar om. Notera dock att ladda elbil i vanligt eluttag medför risker och att Elsäkerhetsverket rekommenderar laddning med laddbox.

DC-laddning – Likström

Nu när vi har listat ut vad växelström är ska vi titta närmare på likström, även förkortat som DC.

Eftersom det vanliga elnätet använder sig av AC (växelström) måste strömmen konverteras om den ska kunna användas som DC (likström). Idag är DC inget krav för att du ska kunna ladda din elbil eller laddhybrid, men det är en ström som vanligtvis får det att gå snabbare. Därför är den vanligt förekommande i samband med publik semisnabbladdning och snabbladdning.

DC-laddning = Snabbladdning

DC laddning är ett begrepp som vanligtvis används för att beskriva den snabbladdning du kan göra om du vill ladda upp din elbil på ett snabbt och effektivt sätt. Här använder man sig av en mycket kraftfull likriktare (vanligtvis inbyggd) som kan omvandla strömmen och på så sätt se till att den laddar batteriet omedelbart. På så sätt kan elbilens batteri få tillgång till en högre effekt och en snabbare laddning, tack vare den högre laddströmen som DC medför.

När du vill snabbladda din elbil eller laddhybrid är det således DC-laddning som du ska använda dig av. Här är det viktigt att komma ihåg att du behöver använda dig av en annan laddningskabel än när du laddar med AC-ström. Satsa på en tjockare laddningskabel med en CCS-kontakt.

Illustration över hur elbilens uttag och laddkablarnas kontakter kan se ut för AC- kontra DC-laddning.

Skillnaden ligger i hur snabbt din bil kan laddas

Den enda skillnaden mellan AC-laddning och DC-laddning är således hur snabbt din bil kommer att laddas. Tittar vi på de kraftigaste modellerna av AC-laddare (laddboxar) för hemmabruk brukar dessa leverera upp till ca 22 kW beroende på bilens batteri och laddboxens effekt. Vissa bilar kan endast ta emot 11 kW, vilket gör att AC då tar länge tid. Detta räcker bra för hemmaladdning med laddbox då bilen kan laddas medan den ändå står parkerad.

Med en DC laddare kan du istället få mellan 50-100 kW. Väljer du att ladda på en publik laddstation är det inte helt ovanligt att du kan få tillgång till upp till 350 kW, men detta gäller främst på laddstationer utanför Sverige.

Återigen är det inte själva laddstationen och strömmens effekt som kommer ha den största betydelsen, utan hur stor kapacitet ditt bilbatteri har. En elbil med en kapacitet på 90 kW kommer t.ex. att kunna laddas upp till 80% under loppet av endast 40 minuter. Idag använder sig i stort sett alla laddstationer i Europa (som erbjuder snabbladdning) DC-ström.

Hur påverkas batteriet av AC- respektive DC-laddning

AC-laddning är det vanligaste sättet för dig att ladda din elbil. AC-ström är något som alla elbilar och laddhybrider kan använda sig av utan några problem eller att livslängden för elbilens batteri påverkas negativt. Den främsta skillnaden mellan så kallad växelström (AC) och likström (DC) är var själva omvandlingen sker. Även om du laddar din bil med AC-ström kommer bilbatteriet endast att lagra likström.

Många menar att bilbatteriet påverkas negativt av återkommande snabbladdning med likström (DC). En studie som utfördes för några år sedan visade att kontinuerlig snabbladdning under ett års tid försämrade bilbatteriet med 27 % av den ursprungliga kapaciteten. Dock visade studien även att skillnaderna i förlorad kapacitet mellan AC- och DC-laddning var mycket små. För AC-laddning försämrades kapaciteten med 23 % efter ett års kontinuerlig laddning och användning.

AC-laddare för elbil

Här listar vi några av de mest populära AC-laddarna på marknaden. Är du ute efter en AC-laddare för att ladda bilen hemma rekommenderar vi att du kollar in dessa laddare. Har du några frågor hjälper vi dig naturligtvis med ditt val.

Ladda hemma med laddbox – 50% avdrag

Det smidigaste sättet att ladda sin bil är att ladda den hemma där den står parkerad. AC-laddning upp till 22 kW är fullt tillräckligt när man kan ladda hemma medan bilen ändå står still.

Laddboxbolaget erbjuder nyckelfärdiga laddboxar med 50% avdrag för grön teknik. Behöver du hjälp att veta vad som passar dina förutsättningar? Kontakta oss redan idag!

Varukorg