Tjäna pengar på att hyra ut laddbox privat

Att hyra ut din laddbox kan vara ett smart sätt att dra nytta av en investering du redan har hemma. Med allt fler människor som söker efter tillgängliga och bekväma laddningsalternativ, kan din laddbox bli en värdefull resurs inte bara för dig utan också för samhället. Låt oss gå igenom hur du steg för steg kan gå tillväga för att börja hyra ut din laddbox, vilka plattformar som kan användas för att nå ut till elbilsförare, samt hur du säkerställer en trygg och effektiv uthyrningsprocess. Dessutom vilka ekonomiska fördelar och regelverk du bör förhålla dig till.

Varför ska man hyra ut sin laddbox?

Du som har en laddbox installerad hemma kanske till en början har svårt att se i vilket syfte det skulle vara bra att hyra ut din laddbox, när det finns publika laddare och snabbladdare som personer kan använda vid behov. Anledningarna till att det kan vara en bra idé att gå med i ett forum för uthyrning av privata laddboxar, är för att du först och främst kan hjälpa andra som äger en el eller hybridbil men inte har tillgång till en egen laddare. I och med att du blir uthyrare kan du också tjäna pengar på att låta din laddare vara tillgänglig, då man oftast laddar under natten eller kvällen står laddaren oanvänd resterande tid och kan ge dig en inkomstkälla när du ändå inte använder laddaren.

Som del av ett community som delar boxar och hyr av varandra kan man göra det enklare för fler att gå från ett bensindrivet fordon till en elbil eller laddhybrid, som i sin tur bidrar till en renare omgivning för alla. Detta kan vara extra fördelaktigt om man bor på en ort där publik laddning eller snabbladdare inte hunnit växa fram tillräckligt.

Hur hyr jag ut min laddbox till andra?

Idén av att hyra ut sin laddare är fortfarande relativt ny, men allt fler och fler olika sätt att göra det på växer fram då det finns ett tydligt behov på marknaden. Vart du ska börjar beror främst på om du ska hyra en privat laddbox av någon eller hyra ut din egna laddare. För dig som ska hyra ut din laddbox är det viktigt att du kan se hur mycket din laddare används och ta reda på hur du ska ta betalt för den tjänst du erbjuder.

Appar

Appar som erbjuder helhetslösningar med betalningsalternativ, statistik och möjligheten att se vart närmaste laddare finns är en populär lösning. Det är flera nya appar på gång, men några alternativ som finns redan nu är bland annat:

Reload

Här kan du själv välja vem som får tillgång till din laddare, du sätter ett pris utifrån varje laddad kWh eller ett minut pris om din laddplats används utöver laddningen exempelvis om din uppfart används som en parkeringsplats. Det är också möjligt att erbjuda olika priser för olika användargrupper. För att starta laddningen med hjälp av Reload behöver man ladda ner appen på sin smartphone och skapa ett konto, där du lägger in ditt kort som betallösning. Med hjälp av kartan väljer du en passande laddbox dit du åker och laddar, på plats registreras det vem det är som laddar och när laddningen är avklarad debiteras du. Reload kan användas av företag, privatpersoner, bostadsrättsföreningar och har nästan 26.000 publika laddare som visas i deras app.

Powermate

Genom Facebookgruppen “Vi som laddar elbil hos varandra” som har över 3000 medlemmar, har hemsidan powermate tagits fram där användare kan lista sin laddbox för användning för behövande. Tanken är att hemsidan som går att använda redan nu ska utvecklas till en app. Facebookgruppen används så att man som medlem kan skriva att man lånar ut sin laddbox eller söka någon i närheten som har en till förfogande, detta är ett bra alternativ för dig på som ska resa med bilen och vill ladda privat under resan.

Smarta laddboxar

På marknaden idag finns det ett stort utbud av smarta laddboxar som tar hänsyn till elpriset och laddar din bil när det är som billigast på marknaden. Dessa boxar har ofta en integrerad applösning där du kan följa laddningen och se olika typer av statistik, bland annat hur mycket som laddads och till vilket pris. Detta är ett bra alternativ om du vill kunna hyra ut din laddbox utan en utomstående app och sedan välja själv hur du tar betalt.

Grupper och föreningar

Om ni är flera som känner varandra som kör elbil eller laddhybrider kan ni som grupp, förening eller grannskap stråla samman och ladda hos varandra om inte alla har tillgång till en egen laddbox. Tillsammans kan ni dra ner kostnaderna för laddning och slippa ladda vid dyra snabbladdare, samt passa på att använda laddboxar som står oanvända största delen av dagen.

RFID

En RFID-tagg eller ett RFID-kort är en enkelt lösning på att ta reda på vem som laddat med din laddbox vid vilken tidpunkt. RFID-kortet kopplas till laddboxens app och en portal där du kan se hur länge någon har laddad och till vilken summa, vilket gör att du enkelt kan be om betalning efter att laddningen skett. Viktigt att notera är att den som laddar måste låsa upp laddaren med ett RFID-kort som redan är kopplat till den specifika laddboxen. Detta gör RFID till ett mindre bra alternativ när främmande personer vill använda din laddare. Det fungerar dock väl om ni är en mindre grupp som redan känner varandra, och där varje person har sin egen tagg kopplat till en specifik box.

Regeler och skatter att ta hänsyn till

Innan du hyr ut din laddare kan det vara bra att ha kolla på de lagar och regler som gäller för att inte få några oförutsedda avgifter. Att hyra ut sin laddbox är lagligt och du med en privat bostad och en elbilsladdare kan tjäna upp till 40.000 kr innan du beskattas på det du tjänar på att vara laddboxvärd. Allt du tjänar efter 40.000 kr beskattas med 30% enligt Skatteverket.

Kontakta Laddboxbolaget

Har du frågor om laddning eller laddboxar kan du självklart höra av dig till oss. Antingen via vår mejl info@laddboxbolaget.se eller via telefon: 010-643 96 80 så hjälper vi dig gärna vidare!


Varukorg