Vad är V2X – Vehicle to Everything?

V2X

Det finns få teknologier som har utvecklats så mycket under de senaste åren som teknikutvecklingen kring elbilar. I takt med detta har elnätet även ställts inför många nya utmaningar, där en ökad energiförbrukning kombinerat med en energiproduktion som är väderberoende. I framtiden kan V2X mycket väl vara lösningen på problemet!

Vad är V2X och hur funkar det?

Nutidens elbilar är försedda med ett batteri som är utformat för att ta emot ström, t.ex. från din laddbox. När man använder sig av V2X-teknologin sker elmatningen åt andra hållet istället. Den ström som bilens batteri besitter ska kunna matas ut även åt andra hållet, för att på så sätt fungera som en energikälla som minskar belastningen på elnätet.

Låter det krångligt? Det är det också och här krävs mycket forskning och högteknologiska lösningar för att lyckas. Enkelt förklarat kan man säga att V2X innebär att du kan använda din elbils batteri som en källa till el och kan skicka tillbaka överskottet till det vanliga elnätet – om än tillfälligt.

Mata ut el från bilen med en adapter

Tekniken V2X går i stort sett ut på att ”ge tillbaka” överbliven el till elnätet. Detta kan göras med hjälp av en adapter som ansluts till bilen och som hämtar elen direkt från batteriet. En annan lösning som forskarna har tittat närmare på är att förse privata laddboxar med ett V2X stöd. Du kopplar in din elbil på samma sätt som när du ska ladda ner, men istället för att fylla på batteriet ger du alltså tillbaka elen igen.

För att kunna föra över el från bilbatteriet till nätet behöver bilens likström först kunna omvandlas till den växelström som elnätet har. Har din bil möjlighet till bidirektionell laddning kan bilens växelriktare användas, alternativt växelriktaren i laddboxen.

Fördelar med V2X

Det är inte bara företag som kommer att ha stor användning för V2X-teknologin, utan även du som privatperson. Genom att skicka tillbaka den överblivna elen till elnätet kan du faktiskt tjäna pengar på ditt överskott. Just nu genomgår vårt elsystem en mycket stor förändring. Användandet av el ökar för varje dag som går och det sätter naturligtvis press på elproduktionen och infrastrukturen. Allt fler väljer även förnybar el från bland annat vind- och solkraft. Det är naturligtvis bra för miljön, men också mer svårplanerat.

Med V2X tekniken kan du som privatperson eller elbilsägare hjälpa till att avlasta systemet genom att lagra elen. Då det inte krävs några investeringar i bilens hårdvara är detta det mest praktiska och kostnadseffektiva sättet att spara på energi som kan användas vid ett senare tillfälle.

Varukorg