Elbilar och laddhybrider har blivit allt mer populära. Inte bara i Sverige, utan även i många andra delar av Europa. Att köra fossilfritt ger en mer miljövänlig körning, samtidigt som körupplevelsen förbättras och du kan ta dig fram tryggare på vägarna. För att du ska kunna använda dig av din laddhybrid eller elbil är det dock viktigt att batteriet är laddat. Visst kan du bara koppla in den i närmaste vägguttag om du så skulle önska, men kom ihåg att det finns en del vett- och etikettregler du behöver anpassa dig efter.
Har du installerat en laddbox i ditt privata hem behöver du naturligtvis inte tänka på specifika regler. När du däremot tankar på en publik station gäller dock annat, eftersom det inte är din privata laddbox som du använder dig av. Andra elbilsägare ska också ha möjlighet att ladda på ett tryggt och säkert sätt. I den här texten kommer vi att titta närmare på hur du bör bete dig vid publika laddstationer, samt ge bra tips som gör att du kan optimera och effektivisera din elbilsladdning.
Ladda elbilen – så ska du tänka vid publika laddstationer
Det råder ingen tvekan om att elbilen håller på att ta över marknaden helt och hållet. Det är en trend som vi hoppas håller i sig, eftersom elbilar är mycket snällare mot djur och natur. Den främsta skillnaden mellan en fossildriven bil och en elbil är att elbilen inte släpper ut några farliga gaser och att den ger en tystare körning. Många som har gått över till elbil vittnar också om att elbilen är mycket bekvämare och att den tar sig fram mjukare på vägarna.
Det är dock inte den enda skillnaden. Elbilen är dyrare i inköp, men kommer att hjälpa dig att spara in pengar i det långa loppet. Trots de växande elpriserna är elbilen fortfarande ett billigare alternativ. Däremot tar de längre tid att ladda. Står du vid en publik laddstolpe kommer du därför behöva vänta ganska många minuter – även om du använder dig av snabbladdning.
Ladda inte mer än du behöver
En mycket vanlig vett och etikett-regel för elbilsägare är att inte ladda de sista 20 % av batteriet. Det beror helt enkelt på att den sista procentsatsen går mycket långsammare. Står det andra personer i kö kan du ta upp laddningsplatsen onödigt länge. Dessutom har forskning visat att ditt elbilsbatteri mår som bäst om det aldrig laddas ut mer än 20 % och att det inte laddas mer än 80 %. Huruvida detta stämmer på just din elbil är naturligtvis svårt att säga, men håll dig till laddningsreglerna så blir du en schysstare elbilsägare.
Laddstationen är ingen rastplats
Du kommer förvisso behöva stå ett bra tag när du laddar din elbil på en publik laddstation, men kom ihåg att parkeringen inte är en rastplats. Hade du kört en fossildriven bil hade du inte låtit den stå kvar vid bensinpumpen under tiden som du dricker kaffe och barnen äter upp sin glass. När bilen har laddat klart bör du alltså se till att flytta den så fort som möjligt. Rastplatser eller andra parkeringar finns nästan alltid tillgängliga på bensin- och laddstationer.
Du bestämmer inte elpriset
Vid en publik laddstation är det inte du som privatperson som bestämmer elpriset. Har du en egen laddbox i ditt privata hem går elen på ditt vanliga elnät, men här är det bensinstationens/mackens elavtal och nät som gäller. Om priset ligger högt är det således inget du kan göra åt och det gäller även för eventuell personal som arbetar på plats. Det finns således ingen anledning för dig att gå in och klaga på priset. Det är (och kommer nästan alltid vara) dyrare att använda en publik laddstation än att ladda i hemmet.
Vad gäller för elbilsladdning hemma?
Har du valt att investera i en egen laddbox har du betydligt större frihet. Du kan själv välja vilket elavtal du vill använda dig av och på så vis ha en chans att påverka dina kostnader på ett bättre sätt. Du har också möjlighet att själv bestämma var laddboxen ska sitta, så att du kan ladda din bil på det bästa och smidigaste sättet.
Med det sagt innebär det inte att privata laddboxar kan användas hur som helst – åtminstone inte om det inte är din egen. Även här finns det vett och etikett-regler som du bör tänka på, t.ex. om du hälsar på någon som, precis som du, är elbilsägare.
Ladda inte utan att fråga om lov
Bara för att du och grannen har en elbil betyder det inte att det är fritt fram att ladda på någon annans laddbox. Det gäller även om du är på besök hemma hos en släkting, vän eller bekant. Det är mycket viktigt att du alltid frågar om lov innan du kopplar in din bil i någons laddbox och uttag. Att ladda elbil kostar pengar och din laddning kommer att hamna på husägarens elräkning.
Erbjud betalning
Om du får tillåtelse att använda laddboxen (eller vill fråga om du får låna den) bör du alltid erbjuda betalning. Det kan vara svårt att räkna ut exakt hur mycket din laddning kommer att kosta, men kom med ett förslag som är rimligt och som kan likna laddningskostnader vid publika stolpar. På så sätt visar du att du betalar för dig själv och att du vill låna laddboxen för att fylla på räckvidden – inget annat.
Gör inga justeringar utan tillåtelse
Majoriteten av alla moderna laddboxar till det privata hemmet har olika inställningar och funktioner som du kan använda dig av. Om du laddar på någon annans privata laddbox bör du dock undvika att göra några former av justeringar innan du har fått det godkänt av laddboxägaren. Risken är annars stor att du krånglar till det och att det blir svårt för laddboxägaren att ändra tillbaka inställningarna när du väl är klar och denne sedan ska ladda sin egen bil. Laddar du hos någon annan bör du således se till att ladda med så mycket enkelhet och respekt för ägaren som möjligt.