Kinesisk elbil allt vanligare – Lista med kinesiska bilmärken med elbilar

Kinesisk elbil

På bara något år har de kinesiska elbilarna börjat svämma in på den svenska marknaden. På en mycket kort tid har ett flertal märken etablerats i landet och fångat många svenska bilägares hjärtan.

Orsaken till varför de kinesiska bilarna har blivit så populära är dock inte svår att förstå. Elbilarna tillverkas inte bara med den senaste och mest moderna teknologin, utan de har även gjort det billigare att köra elbil.

Under de senaste åren har ett flertal kinesiska bilmärken tagit sig in på marknaden, där MG, Polestar och Lynk & Co är bland de mest uppenbara och populära alternativen. Den ökade importen av kinesiska elbilar är till stor fördel för konsumenterna, som får högkvalitativa elbilar till bättre priser.

När MG ZS EV introducerades i Sverige blev det en omåttligt populär elbil för privatleasing med väldigt nedpressat pris som öppnade upp möjligheten för många att välja en elbil.

Vanliga kinesiska elbilar i Sverige

Det finns en rad olika kinesiska elbilar i Sverige som du kan välja mellan. Som tidigare nämnt finns det några märken som redan nu sticker ut ur mängden och som du återkommande hittar på den svenska marknaden. Några exempel är bland annat BYD och Ora, samt MG, Zeekr och Polestar. Här nedan listar vi några av de vanligaste elbilarna i landet just nu.

MG

Den biltillverkare som har gjort sig mest känd i Sverige är troligtvis MG. Idag finns det redan ett flertal mycket populära och väletablerade modeller från MG i landet och här är det främst bilarnas design som får de att sticka ut. De har även fantastiskt låga priser, vilket har gjort MGs bilar till ett självklart val för många privatpersoner som inte vill lägga ut alldeles för mycket pengar på en laddningsbar bil. Den första modellen som lanserades i Sverige var ZS EV därefter kom Marvel R, samt kombibilen MG5.

BYD

BYD är ett bilvarumärke som är välkänt, men som samtidigt inte är fullt så populärt i Sverige riktigt än. Varumärket är dock mycket känt världen över och främst för sina bussar, transportfordon och personbilar. BYD är en av de mest uppskattade tillverkarna av just elbilar och studier visar att de ligger i framkant när det kommer till tillverkningsprocessen. Idag tillverkar BYD fler elbilar än självaste Tesla gör, samtidigt som de är leverantörer till flera andra märken. I Sverige är det Hedin Bil som kommer ligga bakom lanseringen av fordonen, där modellerna Tang, Atto 3 och BYD Han står på listan.

Lynk & Co

Även om Lynk & Co är ett systerföretag till Volvo Cars, så ägs det fortfarande av Geely och anses således vara en kinesisk biltillverkare. Både deras SUV och deras Lynk & Co 01 har blivit populära i Sverige såväl som i många andra delar av Europa. Bilarna är inte bara mycket bekväma och tysta att föra fram, utan de lämpar sig också för all typ av körning – både på landsbygden och vid längre sträckor, såväl som vid storstadskörning.

Ora

Under hösten 2022 lanserade Ora en mycket liten och smart elbil vid namn Funky Cat. Den här eldrivna halvkombin får dig helt klart att andas nostalgi, då man hämtat inspiration till designen från Folksvagnsbubblan. Bilen har dock, till skillnad från många andra elbilar, en mycket anmärkningsvärd räckvidd på 31-42 mil. Som det ser ut nu kommer bilen att säljas på ett flertal anläggningar runt om i Sverige, bland annat i Göteborg, Malmö och i Stockholm, men även i Uppsala.

Aiways

Det tog inte många år för Aiways att förvandlas från en klassisk startup firma till ett mycket multinationellt och stort bilvarumärke. Det är kanske inte så konstigt egentligen, eftersom en av företagets grundare har arbetat som försäljningschef på självaste Volvo. Den första elbilen du kommer kunna hitta i Sverige går under namnet Aiways U5. Aiways U5 kan du hitta hos ett flertal återförsäljare, men den kan även privatleasas för cirka 5300 kronor i månaden. Vill du däremot bli ägare av en Aiways U5 är det ett från-pris på 459 990 kronor som gäller.

Xpeng

Är det en Xpeng-elbil du är intresserad av behöver du varken importera från Kina eller hitta en återförsäljare i Sverige. Xpeng har nämligen öppnat upp en egen butik, som du hittar i det stora shoppingcentret Mall of Scandinavia i Stockholm. I dagsläget finns det två olika modeller från bilmärket, prestanda bilen P7 såväl som sedanen P5. Den förstnämnda elbilen har dessutom en förvånansvärt bra räckvidd på 40 mil.

Nio

Man kan inte prata om kinesiska elbilar utan att nämna bilmärket Nio. Nio är nämligen riktiga fenor på högteknologiska funktioner och modern teknik, vilket också är orsaken bakom deras stora framgång. Det som gör bilar från Nio extra speciella är att du inte bara får en räckvidd på hela 100 mil, utan att du även kan byta ut bilens batteri när du behöver ha en full laddning direkt. På endast 3,8 sekunder kan modellen ET7 dessutom ta sig från 0 till 100 km i timmen med hela 644 hästkrafter.

Skywell

Skywell är ett relativt nytt kinesiskt bilmärke som lanserades i Sverige under den första delen av 2023. Den första bilen som fick göra entré på marknaden var Skywell ET5 Electric. Den här snygga SUV:en kommer i en mycket bekväm storlek som efterliknar Volvo XC60. Skillnaden är att ET5 är en elbil med ett laddningsbart batteri på hela 72 kWh, samt en total räckvidd på 40 mil. Skywells elbil kännetecknas även av sin framhjulsdrift och sin elmotor på 204 hk.

Hongqi

Hedin Bil är en av Sveriges kändaste återförsäljare av bilar från Kina. Det är alltså dit du ska vända dig om du är intresserad av en Hongqi. Hongqi har valt att skippa allt vad medelmåttigt heter och satsat på en design som känns både lyxig och pampig. En bilmodell som verkligen skiljer sig från mängden är SUV:en vid namn E-HS9. Inte nog med att bilen är riktigt rymlig och hela 25 cm längre än Volvos stora XC90. Den har också plats för hela sju personer, vilket gör den utmärkt för den större familjen.

Kinesisk elbil BYD

Skillnader mellan kinesiska och europeiska elbilar

Det finns flera skillnader mellan kinesiska och europeiska elbilar, men de allra största skillnaderna hittar vi i teknologin såväl som i priser. Tittar vi t.ex. på just prislappen kan man se att europeiska elbilar ofta är dyrare än kinesiska alternativ, förutsatt att de är tillverkade i Europa. Enligt vissa experter kommer det inte ta långt tid innan de kinesiska elbilarna har tagit över marknaden i Europa helt och hållet. Är du sugen på att köpa en elbil och fortfarande ha pengar kvar på kontot är kanske det blir en kinesisk elbil vid nästa bilköp.

Så beställer du en kinesisk elbil

Det finns flera sätt som du kan gå tillväga för att investera i en kinesisk elbil. Du kan antingen välja att vända dig till en av många professionella återförsäljare som finns här i Sverige, eller så kan du importera direkt från Kina. Fördelen med det sistnämnda alternativet är att du kan pressa priserna rejält och få en bil med ett mycket lågt nypris. Nackdelen är att det kan vara ganska knepigt att transportera och frakta bilen hela vägen från Kina. Det är en hel del pappersarbete som du kommer behöva ta dig igenom, såväl som ett flertal kostnader och avgifter.

Att handla från en återförsäljare i Sverige är således det smidigaste alternativet, men räkna med att priserna blir högre. Dock kommer de fortfarande att ligga lägre än om du hade valt ett elbilsmärke från ett annat land, t.ex. en amerikansk eller europeisk elbil. Du kan dessutom vara säker på att du får en bra garanti på bilen och har möjlighet att både provköra och inspektera bilen på plats innan du gör någon betalning.

Är kinesiska elbilar att lita på?

Under många år har produkter från Kina haft en negativ klang över sig. Det beror helt enkelt på att många undermåliga och slarviga kopior av fordon (såväl som andra produkter) har tillverkats i landet. Den tiden är nu förbi och vi befinner oss i ett mycket tydligt skifte. Under en kort tid har landet lärt sig att bygga elbilar som är tilltalande även för oss i väst. Det är tack vare den kunskap som landet fått från bland annat investeringar i västerländska varumärken. Om vi sedan kombinerar detta med den otroligt snabba och effektiva utveckling som de kinesiska elbilsplattformarna har får vi konkurrenskraftigt koncept.

Med det sagt är en kinesisk elbil helt klart ett fordon som du kan lita på. Vi rekommenderar dock att du håller dig till de lite större och välkända bilmärkena, för att vara säker på att du får en bil som verkligen kommer leverera och som är utrustad med modern teknik och många smarta funktioner.

Varukorg