Ladda elbil billigt

För dig som funderar på att skaffa en elbil eller laddhybrid, är en vanlig frågeställning huruvida det är ekonomiskt fördelaktigt att installera en laddbox hemma eller inte. Därför kommer vi att belysa alla de fördelar som en laddbox medför, och förklara varför det över tid blir det billigaste alternativet för dig med ett en elbil.

Ladda hemma är billigare

Om du saknar en egen laddbox för din elbil, finns det några andra sätt att ladda ditt fordon. Ett alternativ är att besöka en offentlig laddstation. Dessa stationer är vanligtvis placerade på platser som bensinstationer, allmänna parkeringsplatser eller i närheten av köpcentrum. Ett annat alternativ kan vara att utnyttja laddningsmöjligheter på din arbetsplats om sådana finns tillgängliga, eller att använda en offentlig snabbladdare om du behöver ladda upp fort.

Anledningen till att en laddbox hemma ofta är ett billigare alternativ över tid beror på att du hemma betalar för elen enligt ditt eget elavtal, vilket i regel brukar innebära ett lägre pris jämfört med publika laddstationer. Dessa stationer tenderar att ha högre priser, dels för att täcka utgifterna för underhåll och infrastruktur, och eftersom de ofta har pris efter timtax som kan bli dyrt under vissa tider på dygnet.

Ladda när priset är lågt

För att priset på laddning ska bli så billigt som möjligt finns det olika innovativa applikationer och specialutvecklade laddboxar, som är designade för att aktivera laddningen av din bil när elpriset på marknaden är som lägst. Detta system säkerställer att du alltid erhåller det mest fördelaktiga priset för din laddning, utan att du behöver lägga ner något extra arbete. Du behöver bara konfigurera din app eller laddbox att starta laddningen när elpriset är som lägst, och resten sköts automatiskt enligt dina förinställningar. Denna metod, känd som smartladdning blir allt mer populär och är ett effektivt sätt att reducera priserna för elbilsägare.

Fördelar med smartladdning

Många smarta laddboxar kan styras och övervakas via en smartphone-app, vilket ger dig som användare full kontroll och överblick över laddningsprocessen, oavsett var du befinner dig. Detta gör att du får tid över till annat och inte är bunden till en och samma plats. Genom att anpassa laddningstiderna kan smartladdning också hjälpa till att jämna ut elnätet, vilket är viktigt för att förhindra överbelastning.

Ladda din elbil kostnadsfritt

För att locka besökare och kunder erbjuder vissa hotell, matbutiker och köpcenter laddning för din bil utan avgift. Det enda du behöver är en laddkabel som du kopplar från din bil till laddaren. Denna typ av laddning är relativt långsam och ingen bra lösning för den som vill ladda upp fort.

För dig som är på långväga resa eller av annat skäl behöver ladda upp ditt elbilsbatteri snabbt, finns alternativet att ladda med snabbladdare. Det som gör detta alternativ mindre attraktivt är att snabbladdning har ett mycket högre pris än vanlig publik laddning, vilket gör att det blir ohållbart i längden. Det kan också vara så att din bil inte kan ta emot den höga effekt som en snabbladdare erbjuder, vilket gör att du betalar ett dyrt pris för att ladda med en viss hastighet utan att du har möjlighet att ta emot effekten.

Laddning ur vanligt eluttag

Rent tekniskt sätt kan man ladda sin el eller hybrid bil ur ett vanligt uttag som finns på väggen, men det är inget att rekommendera då belastningen blir oerhört tung. Detta i sin tur kan leda till att en brand startar och orsakar oerhörd skada. Förutom skada och brand tar laddning från ett vanligt uttag också mycket längre tid. Det finns helt enkelt inga fördelar med att ladda ur ett vanligt uttag, utan vill du kunna ladda bekvämt och säkert från ditt hem är det installation av en laddbox som är det bästa valet.

Avdrag för köp av laddbox och installation

När du väljer att köpa en laddbox med installation har du rätt till Grön Teknik avdrag vilket gör att du får 50% i prisavdrag för din laddbox och installation. Med en laddbox installerad höjer du också värdet på din bostad ifall du väljer att sälja i framtiden. En hjälpsam och värd investering som gör livet med elbil lite enklare helt enkelt.

Vill du veta mer?

Har du frågor om laddning eller laddboxar kan du självklart höra av dig till oss. Antingen via vår mejl info@laddboxbolaget.se eller via telefon: 010-643 96 80 så hjälper vi dig gärna vidare!

Varukorg