Varför långa leveranstider på elbilar? Blir de kortare under 2023?

Elbil Skoda Enyaq

Aldrig förr har leveranstiden på en ny elbil varit så lång som den är idag. Det gäller förvisso inte bara elbilar, utan även fossila bilar med förbränningsmotor. Har du beställt en fabriksny bil är det inte ovanligt att få vänta i 6-12 månader innan du kan hämta hem den. Orsaken till de långa leveranstiderna och hur 2023 kommer att se ut kan du läsa mer om nedan.

Varför har det varit långa leveranstider?

De långa leveranstiderna för elbilar beror bland annat på inflation och komponentbrist. Innan företagen får in alla komponenter som bilmodellen kräver kan de inte skicka ut den till kunder. Majoriteten av alla nya bilar som registreras i Sverige just nu är således beställda förra året.

Leveranstiden kan dock variera en hel del beroende på vilken modell du väljer. Biltillverkare lägger extra mycket krut på de dyrare och mer eftertraktade modellerna, för att på så sätt få in mer kapital till sin fabrik. Vill du ha en äldre eller billigare bilmodell kan du således räkna med att få vänta väldigt länge, eftersom din beställning inte kommer prioriteras.

Hur ser trenden ut?

Att du kommer få vänta länge på en ny elbil är ett faktum som kvarstår ett tag framöver. I de flesta fall brukar försäljningen av elbilar vara som störst under vår och sommar, för att under hösten plana ut. Detta är en trend som även synts till under 2022. Nu är det dock främst de höga elpriserna som gör att många ryggar tillbaka och behåller sin fossildrivna bil ett tag till.

Vad kan man förvänta sig ungefär i leveranstid framåt under 2023?

Eftersom det strukturella problemet inte kommer att vara helt löst under nästkommande år kan leveranstiderna förväntas fortsätta i samma långsamma takt. Visst kommer det att bli en viss förbättring, men du bör fortfarande vara beredd på 5-7 månaders väntetid. Dock kommer både Volvo, Opel, Polestar, Honda och Nio att lansera ett flertal nya modeller inför det nya året. Hur lång tid det tar att få en sådan tillverkad och levererad är dock mycket svårt att säga.

Vilka alternativ finns för snabbare leverans?

Det är ytterst få som vill vänta flera månader på en ny elbil. Har man väl valt att ta steget från fossildrivna bilar till eldrivna bilar vill man antagligen komma igång så snabbt som möjligt. Tyvärr ser leveranstiderna ut som de gör för tillfället och det är helt enkelt något både bilfabriker och bilägare får anpassa sig efter till läget är under kontroll igen.

Vill du ha en elbil snabbt kan du fundera på om en begagnad elbil kan vara något för dig istället. Det finns elbilar i alla möjliga modeller, märken och designer, samt i olika skick och med olika egenskaper. Väljer du att handla en elbil i andra hand rekommenderar vi dock att du köper bilen från en professionell bilhandlare. På så sätt kan du få med garanti (i vissa fall) och även tillgång till olika betalningsalternativ och finansiella lösningar än om du hade valt att handla privat.

Se våra tips när du ska handla begagnad elbil.

Varukorg