Bästa elbilarna 2023

Bästa elbilen 2023 - Volkswagen ID.4

Det råder ingen tvekan om att elbilar har blivit mycket populära. I Sverige, såväl som i många andra delar av Europa, är elbilen något som flitigt används av både företagare och privatpersoner. Att den har blivit så uppskattat är enbart till fördel, eftersom den främjar både miljö och plånbok. Samtidigt ger bilen en bättre körupplevelse än det fossildrivna fordonet och kommer i storlekar och designer som passar alla bilägare.

Är du intresserad av att veta vilka elbilar som ligger på topp för 2023? Kanske är det så att du planerar att investera i en elbil för det nya året eller så vill du uppdatera din redan befintliga modell? Tittar vi på de nyregistreringar som finns idag är det väldigt tydligt vilka modeller och bilmärken inom elbilsindustrin som går åt som smör i solsken. Under år 2022 registrerades nämligen 325 000 bilar i Sverige (fossila och elbilar). Hela 83 758 av dessa var renodlade elbilar och ytterligare 52 979 var laddhybrider. Utöver dessa registrerade även elhybrider, klimatbonusbilar och supermiljöbilar.

Elbilarna som var populärast 2022

Det är svårt att säga exakt vilka modeller och varumärken som kommer att regera på marknaden 2023, men under 2022 var det tydligt att Volkswagen ID.4 låg i ledningen. Under 2022 registrerades hela 6 470 bilar av den här modellen. På andra plats i listan kom Tesla Model Y med 5 452 registreringar och på tredje plats hittar vi Volvo XC40 med sina 5 159 registreringar.

Den elbil som var som minst populär under året var Smart #1 från Geely. Den ringa storleken och den snäva räckvidden gör modellen olämplig för daglig användning och gör den inte heller lämplig för barnfamiljer.

Att Teslas elbil kom på andra plats är något som vi kan förstå. Däremot har de här elbilarna några av de högsta priserna just nu, vilket kan göra det ganska svåra att investera i. Andrahandsmarknaden är dessutom, jämfört med fossildrivna bilar, relativt snål och utbudet är begränsat. Det är helt klart säljarens marknad som råder just nu.

Nya elbilstrender inför 2023

Det går inte att sticka under stol med att de senaste åren har satt stora påfrestningar på företag och verksamheter världen över. Pandemin byttes ut mot inflation och det har lett till att många bilägare får vänta mycket länge på sina nya elbilar. Att få en helt fabriksny elbil kan i värsta fall dröja upp till 12 månader, men förhoppningsvis kommer leveranstiderna att förkortas under kommande höst.

Är du intresserad av vilka elbilar som kommer bli mest populära under 2023 finns det redan nu en hel del trender värda att titta närmare på. Visst går det aldrig att förutse vilket märke och modell som verkligen kommer ligga i ledningen, men experter menar att några elbilar helt klart ligger i framkant.

Heta elbilar att se fram emot 2023

När Europeiska motorjournalister tittade igenom listan över de elbilar som fajtades för titeln “Årets bil” 2022 rådde det ingen tvekan om att Kia EV6 skulle knycka åt sig titeln. På andra plats hamnade den mycket efterlängtade Renault Mégane E-Tech och på tredje plats listades Hyundai Ioniq 5. Under 2023 förväntas många nya spännande bilar vara med och kämpa om titeln, där bland annat nykomligen Nissan Ariya, Jeep Avenger, Toyota bZ4X och Volkswagen ID. Buzz står med i finalen. Detta gäller även för bilen Kia Niro, som finns som laddhybrid.

I Sverige ser det ut som att Volkswagen ID.4 fortfarande kommer hålla sin förstaplats på listan över mest köpta och populära elbilar. Dock finns det en risk att Tesla Model Y går om, då Volkswagens plastiga touchreglage har varit en tydlig nackdel för känsla och design. Priset är dock relativt lågt jämfört med många andra elbilar på marknaden och det gör att den fortfarande kommer att vara en av de mest uppskattade laddningsbara bilarna.

Varukorg