Elbilar med dragkrok

Elbil dragkrok

Dragkroken är ett mycket efterfrågat och uppskattat biltillbehör. Tyvärr är det inte många elbilar som kommer utrustade med en dragkrok – eller som har det som ett praktiskt tillval. När du tittar runt bland elbilsmodellerna kommer du ganska snabbt se att det är ytterst få som kan montera en dragkrok överhuvudtaget. Orsakerna till varför många elbilar inte har dragkrok kan variera, men oftast handlar det om att dragkroken behöver monteras precis där bilen har sitt batteri eller att bilens drivlina inte klarar av tyngden.

Hur skiljer sig elbilar mot fossilbilar med dragkrok?

Idag finns det bilar i alla möjliga storlekar och vikt – oavsett om vi talar om elbilar, laddhybrider eller fossildrivna bilar. Det som kan vara bra att ha i åtanke är att många eldrivna modeller helt enkelt är tyngre än fossildrivna fordon med samma mått. Elbilen väger mer på grund av det stora batteri som krävs för att kunna ladda bilen och därefter föra den framåt.

Dra släpvagn med elbil brukar innebära mindre dragvikt

Experter har inte sett någon fördel med att montera dragkrok på elbil och därför har många modeller fått gå utan. Om du adderar dragkrok och släp på en bil som redan har en högre vikt kommer både tjänstevikten och totalvikten att påverkas negativt. Varje extra kilo som du lägger på bilen kommer också att påverka den räckvidd som elbilen har. Med ett tungt släp (och en redan tung bil) kan du förlora många kilometer som hade kommit till stor användning.

10 populära elbilar med dragkrok

Har du bestämt dig för att köpa en elbil och vill kunna använda dragkrok behöver du dock inte leta allt för länge. Även om det är föga ovanligt finns det fortfarande en hel del modeller där dragkrok är möjligt att montera. Det innebär att bilen inte kommer med dragkrok när du köper den, utan att du helt enkelt får sätta dit en egen i efterhand.

Här nedan hittar du en lista på 10 stycken mycket moderna, säkra och bekväma elbilar som har dragkrok som tillval.

Tesla Model X
Tesla Model X har en dragvikt på 2 268 kg och ett nypris från 1 199 990 kr.

Audi e Tron Sportback
Audi e Tron Sportback har en dragvikt på 1 800 kg och ett pris från 931 500 kr.

Mercedes EQC
Mercedes EQC har en dragvikt på 1 800 kg och ett pris från 790 000 kr.

Volvo C40
Volvo C40 har en dragvikt på 1 800 kg och ett pris från 627 000 kr.

Audi e Tron
Audi e Tron har en dragvikt på 1 800 kg och ett pris från 905 000 kr.

Tesla Model Y
Tesla Model Y har en dragvikt på 1 600 kg och ett pris från 743 990 kr.

Hyundai IONIQ 5
Hyundai IONIQ 5 har en dragvikt på 1 600 kg och ett pris från 559 900 kr.

Bmw i4
Bmw i4[ har en dragvikt på 1 600 kg och ett pris från 625 000 kr.

Kia EV6
Kia EV6 har en dragvikt på 1 600 kg och ett pris från 639 900 kr.

Polestar 2
Polestar 2 har en dragvikt på 1 500 kg och ett pris från 569 000 kr.

Kan man eftermontera dragkrok på elbilen?

Under elbilens första levnadsår var det inte på tal om någon dragkrok. De allra första elbilarna hade varken fast dragkrok eller dragkrok som kunde monteras i efterhand. Det berodde helt enkelt på att det inte fanns några fördelar med att låta elbilen dra ett släp. Det enda den ökade vikten skulle leda till var kraftigt försämrad räckvidd.

Idag ser elbilarna annorlunda ut och tekniken har gått framåt. Därför är det inte helt ovanligt att du kan montera dragkrok på fler än en elbilsmodell. Viktigt att komma ihåg är att elbilens räckvidd fortfarande kan påverkas en hel del, såväl som tjänstevikt och totalvikt. Är det viktigt för dig att kunna ha en bil med dragkrok är det även något vi rekommenderar att du extrakollar redan vid köp av bil, eftersom risken för att bli besviken är ganska stor.

Dra husvagn med elbil – Funkar det?

Under sommarmånaderna är det många som väljer att semestra kvar i Sverige, istället för att åka charter eller resa till andra länder. Husvagnssemestrar blir allt mer populär, men är du elbilsägare kan det bli lite knepigare. Som tidigare nämnt är det inte alla elbilar som kommer klara av en eftermontering av dragkrok, vilket kan göra det omöjligt för dig att fästa husvagnen överhuvudtaget. För det andra kan husvagnen, tillsammans med elbilens vikt, bli alldeles för hög.

Med det sagt är det dock inte omöjligt. Du måste bara se till att välja rätt typ av bil. Några exempel på elbilar som kan dra husvagn är bland annat Tesla Model X, Mercedes EQC, Audi e-tron, Hyundai IONIQ 5, Tesla Model Y, samt den uppskattade elbilsmodellen Nissan Airya och storfavoriten Volvo XC Recharge.

Varukorg