Billigaste elbilarna just nu – Vi listar 5 modeller

Billig elbil

Funderar du på att köpa en elbil inför 2023? Oavsett om det är din första bil eller en uppdatering av din fossildrivna bil finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på inför ett köp.

Det finns flera fördelar med att investera i en eldriven bil. Till att börja med är det ett mycket miljövänligt alternativ där fordonet inte släpper ut några farliga kemikalier, men det är också ett bra val för dig som vill få mer pengar över i plånboken varje månad. Ytterligare en fördel med elbilen är att du får en betydligt bättre körupplevelse och en bil som är både tystare och mjukare på vägarna.

Det är inte helt ovanligt att tveka på elbilsinvesteringen. Den främsta orsaken till detta är de stigande elpriserna som råder, men också bilens inköpspris. Jämfört med en fossildriven bil är elbilen (eller laddhybriden) dyrare i inköp. I den här artikeln har vi därför listat några av de billigaste elbilarna på marknaden just nu. Vi kommer även att titta närmare på billiga modeller för 2023 och reda ut vad det billigaste valet av bil faktiskt är – förbränningsmotor eller batteri?

5 billigaste elbilarna på marknaden

Du har säkerligen fått höra att elbilar kostar en hel del, men visste du att det finns ett flertal modeller som är riktigt billiga? Du kan hitta nya bilar till ett bra inköpspris, men du kan också hitta begagnade elbilar till låga kostnader. Att köra miljövänligt 2023 är således inte så svårt eller kostsamt som man kan tro. Här nedan listar vi fem storfavoriter med riktigt bra prislapp!

1. Fiat 500e

Den första bilen vi ska titta närmare på är Fiat 500e. Den här bilen är en av de billigaste elbilarna på marknaden och är en mindre elbil med en klassisk stil. Inspirationen till den fina designen kommer från Fiats ikoniska stil från 50-talets modeller. Eftersom en mindre bil innebär ett mindre batteri kan Fiat hålla prislappen nere och som nypris ligger bilen på 261 900 kronor.

Fiat 500e må vara liten, men det är också en mycket smart elbil. Accelerationen ligger på 0-100 km/h på 9,5 sekunder och den totala räckvidden (full laddning) uppnår 185 km. Bilen har en elförbrukning på endast 1,30 kWh per mil och en batterikapacitet på 24 kWh.

2. Nissan Leaf

Nissan Leaf har kommit att bli en av de mest populära och uppskattade elbilarna för privat bruk. Den här bilen har en accelerationskapacitet på 0-100 km/h på 7,9 sekunder och har en mycket lång och bra räckvidd på hela 285 km. Trots den lite kompaktare designen finns det gott om utrymme och det gör Nissan Leaf till en riktigt bra bil för både par såväl som mindre familjer. Väljer du att investera i en Nissan Leaf får du även tillgång till deras smarta Nissan Charge system.

En ny Nissan Leaf har en prislapp på cirka 362 400 kronor. Väljer du däremot att köpa en begagnad kan du pressa prislappen ännu mer. Bilen har en maxhastighet på 144 km i timmen och förbrukning på 1,66 kWh per mil. Den har också en batterigaranti på 8 år, alternativt 160 000 km.

3. Renault Zoe E-Tech Electric

Är det något som Renault har lyckats bra med så är det deras elbil Renault Zoe E-Tech Electric. Renault Zoe E-Tech Electric är en bil som utrustats med ett mycket stort och kraftfullt batteri, vilket ger fordonet en fantastisk räckvidd på 393 km. Jämför vi Renault Zoe E-Tech Electric med många mindre modeller har tillverkarna lyckats väldigt bra med att kombinera storlek, kraftfullhet och låg förbrukning i ett. Renault Zoe E-Tech Electric har nämligen en elförbrukning på 1,78 kWh per mil och en batterikapacitet på 52 kWh.

Vill du investera i en ny Renault Zoe E-Tech Electric får du vara beredd på ett lite högre pris än för Fiat 500e. Renault Zoe E-Tech Electric ligger nämligen på cirka 389 900 kronor, men är väl värd sina pengar. Maxhastigheten är dock lägre än på t.ex. Nissan Leaf och ligger på 135 km i timmen.

4. MG ZS

Vill du köra en av de mest sålda elbilsmodellerna på marknaden är det ingen annan än MG ZS du ska välja. Den här bilen är en uppdaterad version av sin föregångare och kommer med en mycket stor bekvämlighet och optimal körglädje. MG ZS är en renodlad elbil och en mycket smart, familjevänlig SUV. Maxhastigheten ligger dessutom högt på 175 km i timmen.

MG ZS har en längre räckvidd än många andra elbilar och klarar 440 km på en full laddning. Bilen har dessutom en elförbrukning på 1.8 kWh per mil och en acceleration på 8,6 sekunder från 0-100 km/h. Prislappen för en ny MG ZS ligger på cirka 389 990 kronor.

5. Opel Corsa-e Dynamic

Opel Corsa-e Dynamic är ytterligare en elbil som hamnar på listan över billigaste modeller på marknaden. Den här elbilen har en maxhastighet på 150 km i timmen och en mycket bra och acceptabel räckvidd på 318 km vid full laddning. Opel Corsa-e Dynamic är en av de mest kompletta och mångfunktionella elbilarna just nu, eftersom den passar lika bra för körning på landsväg som för stadskörning.

På 9 sekunder kan Opel Corsa-e Dynamic komma upp i 0-100 km i timmen. Den långa räckvidden på 318 km gör att du enkelt kan ta dig dit du vill, utan att behöva stanna och ladda på vägen. Elförbrukningen ligger på 1.74 kWh per mil och priset ligger på 396 900 KR

Nytt för 2023 – vilken elbil ska man satsa på?

Det är inte säkert att någon av ovanstående modeller kommer att passa just dig. Inför 2023 väntas således fler elbilsmodeller komma ut på marknaden. Är du öppen för möjligheten att kombinera förbränningsmotor med batteri kan även en laddhybrid vara en lösning. Är det däremot en renodlad elbil du vill ha är nya modeller för 2023 ganska kostsamma.

Volvo, Opel, Polestar, Nio och Honda är några av de tillverkare som kommer lansera nya elbilar nästa år. Tyvärr är det ytterst få av dessa som kan matcha sina prislappar med de elbilar vi har listat ovan. Är du ute efter en billig elbil är 2023-modellerna troligtvis lite för dyra då priserna på de flesta modeller ligger på cirka 700 000 kronor och uppåt.

Vilken elbil är bäst?

Vilken elbil som passar dig bäst kan bara du avgöra. När du ska välja den bästa elbilen för dig är det dina preferenser som ska stå i första rummet. Handlar det enbart om prislappen är det tveklöst Fiat 500e som blir det bästa valet. Handlar det däremot om räckvidd är det istället MG ZS som kommer passa dig bäst.

Billigaste elbilen just

Den billigaste elbilen på svenska marknaden just nu är Fiat 500e. Den kostar 261 900 kronor i nypris för den modell med lägst räckvidd. Fiat 500e är dessutom väldigt billig i drift med en förbrukning på endast 1,30 kWh per mil.

Elbil eller fossildriven bil – vad är billigast?

Det råder delade meningar om huruvida elbilen är billigare än den fossildrivna bilen med förbränningsmotor. Orsaken till detta är att många stirrar sig blinda på inköpspriset. Skulle vi enbart utgå från priset är det den fossildrivna bilen som är en överlägsen vinnare, men tittar vi på driftkostnaderna står elbilen i topp.

De största kostnader du kommer ha för elbilen är inköpet såväl som installation av laddbox i den privata bostad. Väljer du däremot att ladda bilen på publika stationer slipper du installationskostnader som laddboxen medför. Inte ens det stigande elpriserna kan få elbilen att droppa under de fossildrivna modellerna. Elbilen anses därför vara billigare i drift och service, men dyrare att “komma igång med”.

Begagnad elbil också ett alternativ

Ett annat alternativ som är bra när vill komma billigare undan är att köpa en begagnad elbil. Det är hög efterfrågan på begagnade elbilar och få på marknaden så priserna har varit höga om man jämför med historiska priser för begagnade bilar. Men i takt med att antalet elbilar som rullar på våra vägar ökar, ökar även begagnatmarknaden för elbilar.

Om du överväger att köpa en begagnad elbil kan du kolla in våra tips inför köp av begagnad elbil.

Ladda hemma – Billigaste sättet att ladda sin elbil

När kostnaden är central är inte bara bilens inköpspris viktigt. Man vill även att det ska vara billigt att köra sin elbil.

Nyckeln till en billig driftkostnad för elbil är att ladda bilen hemma. Då blir kostnaden kopplat till ditt vanliga elpris och du kan även schemalägga laddning till tider när elen är billigast om du har rörligt elpris. Det blir en stor skillnad mot att betala dyrt för laddning på publika snabbladdare.

Laddboxbolaget erbjuder laddboxar till elbilar och laddhybrider till låga priser. Vi vet att många tycker det är svårt att veta hur man ska tänka kring sina förutsättningar och erbjuder även kostnadsfri rådgivning på telefon, chatt och videomöten för att hjälpa dig.

Billiga laddboxar

Vill du installera laddbox hemma till så låg kostnad som möjligt? Kolla in Zaptec Go eller Wallbox Pulsar Plus (med fast kabel som ingår) som två billiga alternativ. Passa på att skaffa laddbox hemma nu medan man får 50% skattereduktion.

Varukorg