Så mycket kostar det att ladda en elbil hemma

Ladda elbil hemma

För många som skaffar elbil är den lägre driftskostnaden ett starkt argument. Ett sätt att hålla nere kostnaden är att se till att ladda hemma då det brukar vara billigare än att ladda på de de publika laddare som finns tillgängliga.

Den absoluta majoriteten av laddningen sker också hemma. Det är enkelt och bekvämt och man har alltid en fulladdad bil redo på morgonen. Men vad kostar det? Och vad är skillnaden mellan elbilar och bensinbilar eller dieselbilar?

Kostnad att ladda elbil

För att kunna jämföra kostnaden mellan olika typer av bilar är det enklast att titta på milkostnaden.

Räkna ut milkostnaden

Det som påverkar milkostnaden för en elbil är två saker. Kostnaden räknas ut genom att multiplicera dessa.
– Elbilens förbrukning
– Elpriset

Elbilens förbrukning

Man brukar förenklat säga att en elbil drar ungefär 2 kWh per mil.

Elpriset

Elpriset beror på flera faktorer och kan variera men en vanlig uppskattning är ett snittpris på 1,5 kr per kWh när man laddar hemma. Laddar du istället på en publik laddstation kan priset variera kraftigt och kostnaden är vanligtvis minst 3 kr per kWh.

Billigast att ladda hemma

Detta innebär att det kostar ungefär 3 kr per mil att ladda elbil hemma. Uppskattad kostnad för att ladda på publika laddstolpar är ungefär det dubbla, runt 6 kr per mil.

Elbil jämfört med bensinbil eller dieselbil

För att kunna sätta milkostnaden i sammanhang är det naturligt att jämföra kostnaden mellan rena elbilar, laddhybrider och bensinbilar eller dieselbilar.

Fossilbilar som drivs av bensin eller diesel kostar i genomsnitt omkring 10 kr per mil vilket är omkring 3 gånger dyrare än vad det kostar att köra elbil samma sträcka.

Vad kostar en full laddning för en elbil?

Vill man ha en ”full tank” i sin elbil beror priset på vilken räckvidd bilen har, vilket beror på batteristorleken. Fossilbilars räckvidd mäter med tankens storlek i liter. Elbilars räckvidd mäter man med batteriets kapacitet i kWh.

Här är några av de vanligaste elbilarna i Sverige 2021 och vilken räckvidd och kostnad en full laddning innebär.

BilmodellBatteri (räckvidd)Kostnad
Kia Ceed (laddhybrid)9 kWh (4,5 mil)13,50 kr
VW Passat GTE (laddhybrid)10 kWh (5 mil)15 kr
Mitshubishi Outlander PHEV (laddhybrid)14 kWh (7 mil)21 kr
Nissan Leaf40 kWh (20 mil)60 kr
MG ZS EV45 kWh (22,5 mil)66 kr
Tesla Model 350 kWh (25 mil)75 kr
Renault ZOE52 kWh (26 mil)78 kr
VW ID.358 kWh (28 mil)84 kr
Tesla Model S64 kWh (32 mil)96 kr
Kia e-Niro67 Kwh (33,5 mil)100 kr
VW ID.477 kWh (38,5 mil)115 kr
Polestar 278 kWh (39 mil)117 kr
Räckvidder är beräknade på 2 kWh/mil. Kostnader är beräknade på 1,5 kr/kWh.

När är det billigast att ladda bilen?

Vill du ladda så billigt som möjligt ska du ladda bilen på natten. Då sover vi och elpriserna är som lägst. Detta beror på att den generella elkonsumtionen är lägre under natten och när efterfrågan på el är låg och då går priset ned.

Om du vill hålla nere kostnaderna så är ett tips också att undvika att ladda på morgonen och sen eftermiddag. Då brukar elpriserna vara som högst då många familjer toppar sin förbrukning under dygnet.

Andra tips för att sänka laddkostnaden

Utöver att ladda när elpriset är som lägst är det även en god idé att se över sitt elavtal och se om det går att optimera för elbilsladdning. Det finns flera jämförelsesajter för att hitta det billigaste elavtalet.

Man kan även sänka milkostnaden genom att sänka förbrukningen på sin elbil, och samtidigt få längre räckvidd. Saker som sänker förbrukningen är att köra i lägre hastighet, undvika kalla temperaturer, hålla bra däcktryck samt undvika att klimatanläggningen jobbar på högvarv.

Vad kan en laddbox hjäpa till med?

En laddbox kan hjälpa dig att schemalägga laddningen till den tid på dygnet då det är som billigast att ladda.

Ska man ladda bilen en längre period över natten vill man också att laddningen ska vara så säker som möjligt vilket laddboxen säkerställer. Att ladda elbil i vanligt eluttag medför risker då uttagen inte gjorda för den höga belastning som det medför att ladda en elbil en längre tid.

Läs mer om hur en laddbox fungerar eller kolla in våra laddboxar!

Varukorg