Den bästa laddboxen för dig beror på dina behov och vad som är viktigt för dig. Frågor att ställa sig är bland annat hur snabbt du vill kunna ladda, om du vill kunna ladda två bilar, vilken design du gillar bäst och vilka funktioner som är viktiga för dig.
Många undrar vilken laddbox de ska välja för att ladda hemma. Det ärliga svaret är att det är olika från person till person. Vi går igenom vad du behöver tänka på när du väljer laddbox.
Laddbox med 1-fas eller 3-fas, hur snabbt vill du kunna ladda?
En laddbox med 3-fas tillåter snabbare laddning men kräver att bilen stödjer 3-fas och att installationen görs på 3-fas. Med 1-fas kan du få en laddeffekt på 3,7 kW med 16A medan du med 3-fas kan få en laddeffekt på 11 kW med 16A och upp till 22 kW med 32A.
Nedan kan du se hur vilken effekt på laddningen olika faser och strömstyrkor på laddboxen ger.
Utförande av laddbox | Laddeffekt |
1-fas 16A | 3,7 kW |
1-fas 32A | 7,4 kW |
3-fas 16A | 11 kW |
3-fas 32A | 22 kW |
Laddeffekten är det som avgör laddtiden för en elbil.
Även om den nuvarande bilen du har bara stödjer 1-fas kan det finnas en poäng med att välja en laddbox med 3-fas så du är framtidssäkrad om du byter bil i framtiden, till en som klarar att ladda med 3-fas.
Vill du kunna ladda en eller två bilar?
Det vanligaste är att laddboxar har ett uttag eller en kabel. Men det finns även laddboxar med dubbla uttag eller kablar. Om du vill ha möjligheten att kunna ladda två bilar samtidigt kan det vara smart att välja en laddbox med dubbla uttag.
Fördelen med en laddbox med dubbla uttag är att du får två laddpunkter i samma installation. För att det ska fungera bra så vill du även ha laddplatserna nära varandra så laddaren är inom räckhåll för båda bilarna.
Typ 1 eller Typ 2?
Det finns två olika standarder för elbilar och laddhybrider, Typ 1 och Typ 2. I stort sett alla moderna laddbara bilar idag har Typ 2 vilket är Europa-standard för AC-laddning. Typ 1 kan återfinnas på äldre elbilar och asiatiska bilar.
Högst sannolikt har din bil Typ 2 men det kan vara värt att kontrollera detta. Notera även att för att laddboxen ska vara godkänd för avdrag för grön teknik så krävs att laddstationen har Typ 2.
Har du en bil du vill ladda av Typ 1 rekommenderar vi att du väljer en laddbox med uttag och sedan använder en laddkabel med Typ 1 till din bil.
Fast kabel eller uttag?
Laddboxar kommer antingen med uttag eller så finns en kabel fast monterad på laddstationen. Många laddboxar går även att få med fast kabel eller uttag vilket båda har sina för- och nackdelar. Så vad vill man välja?
Fördelen med fast kabel
Den stora fördelen med en fast kabel monterad på laddboxen är att den alltid finns där och du behöver inte ta fram kabeln ur backageluckan på bilen varje gång du ska ladda. Det går heller inte för någon att stjäla kabeln då den sitter fast på laddboxen.
Fördelen med uttag
Med uttag kan du använda samma kabel du har med sig i bilen och har flexibiliteten att koppla in andra kablar. Detta kan vara praktiskt om du har bilar med olika uttag (Typ1 och Typ2) som båda vill kunna ladda från laddboxen. Om du har gäster på besök som vill ladda eller om du skaffar en ny bil som har annat uttag än den tidigare så ger en laddbox med uttag mer flexibilitet.
Uppkoppling (WiFi, 4G, Ethernet, Bluetooth)
Att ha sin laddbox ansluten till Internet har många fördelar. Då kan den kommunicera med molntjänster och hålla sig uppdaterad med senaste mjukvaran. Med en uppkopplad laddbox kan du se status och styra den på distans.
Olika laddboxar har olika anslutningar de stödjer. Fundera på vad du behöver och vad du klarar dig utan. Har du WiFi tillgängligt där laddboxen ska monteras är det smidigt, annars kanske 4G är viktigare.
App eller webbportal?
I stort sett alla laddboxar kommer med en tillhörande molntjänst och app eller webbportal man kan styra appen via. Dessa appar skiljer sig i design och funktioner så om du har specifika önskemål på vad man ska kunna styra eller se i app/webb så kan det vara en idé att undersöka hur dessa ser ut.
RFID-läsare?
Vissa laddboxar har RFID-läsare som gör att du kan starta och stoppa laddning genom att hålla en RFID-tagg vid boxen.
Vill du ha en laddbox med lastbalansering?
Med en laddbox med dynamisk lastbalansering prioriteras husets elförbrukning först och laddboxen använder den ström som finns över. Lastbalanseringen säkerställer att du alltid får ut maximal laddning utan att huvudsäkringen löser ut.
De flesta laddboxar på marknaden kan kompletteras med lastbalansering. Vill du ha lastbalansering, så se till att välja en laddbox som har detta tillval.
Ladda från solceller
Det blir mer och mer populärt att kunna ladda sin bil med grön el från solen. Många villaägare lockas av tanken att installera solceller och sedan kunna köra bilen på egenproducerad el.
Vill du kunna ladda elbil med solceller finns det vissa laddboxar som har speciellt stöd för lastbalansering mot solceller. På t.ex. Wallbox Pulsar Max kan man ställa in att den ska ladda endast från grön el eller om den ska använda en kombination.
Utseende
Oavsett hur mycket funktioner laddboxarna har så spelar ju ofta designen även roll för valet. Vilken laddbox tycker du är snyggast? Vill du ha en liten och diskret laddstation eller en iögonfallande laddare? Det finns ofta
Val av färg
En del vill att färgen på laddboxen ska matcha färgen på huset eller bilen. Flera laddboxar finns i olika färger eller har färgade fronter man kan sätta på för att få den färg man vill ha.
Dubbelriktad laddning med V2G
Någonting som det pratas allt mer om är att kunna använda elbilens batteri för att ge el till sitt hus (V2H) eller tillbaka till elnätet. (V2G). Tekniken är inte riktigt mogen för att användas men hårdvaran för dubbelriktad laddning börjar finnas och vill man ha en framtidssäker laddbox med stöd för detta så kan det vara bra att tänka på redan nu. En laddbox som är förberedd för V2G är dubbelladdaren Charge Amps Aura.
Test av laddboxar
Ett vanligt sätt att skapa sig en uppfattning vid val av laddbox är att se vad andra personer tycker och gå igenom produkttester där laddoxar jämförs. För att få en uppdaterad bild av vilka laddboxar vi på Laddboxbolaget tycker är bäst, kolla in vår artikel om Laddbox bäst i test 2024.
Vilken laddbox passar bäst för dig?
Som du ser finns det många aspekter att ta ställning till vid val av laddbox. Du vill hitta en laddbox som passar din bil men det är också bra att planera för framtiden då man sannolikt kommer ha flera olika bilar under laddboxens livstid.
För att veta vilken laddbox som passar bäst för dig och dina förutsättningar, använd vår laddboxkompass som guidar dig rätt.
Vi skannar ständigt av marknaden och väljer ut de bästa laddboxarna för att ge våra kunder stor valfrihet och trygghet i sitt val när de installerar laddbox hemma.